Fostul ministru polonez al apărării acuză SUA și Rusia pentru atacurile gazoductelor Nordstream

28 Sep 2022
Fostul ministru polonez al apărării acuză SUA și Rusia pentru atacurile gazoductelor Nordstream

Un oficial al Uniunii Europene, fost ministru polonez al apărării, a lansat acuzații atât împotriva Rusiei, cât și a SUA în legătură cu daunele recente aduse conductelor de gaze Nord Stream din Marea Baltică, scrie Newsweek

Oficialii din Europa au început marți să investigheze scurgerile provenite de la cele două conducte, Nord Stream 1 și Nord Stream 2, care au fost construite de Rusia și permit țării să trimită gaze către Germania. Liderii din Norvegia și Suedia au indicat că scurgerile sunt probabil rezultatul unui „sabotaj” sau al unei acțiuni generale „deliberate”, în timp ce Kremlinul nu exclude nici el această posibilitate.

Ca răspuns la această evoluție, Radek Sikorski, fost ministru polonez al apărării și membru ales al Parlamentului European, a publicat un mesaj pe Twitter pentru a acuza aparent SUA de scurgerile de gaze. Liderul polonez a postat pe Twitter o fotografie a scurgerii și a scris: „Mulțumesc, SUA”.

Sikorski a fost ministru al apărării naționale în perioada 2005 - 2007 și anterior a fost ministru adjunct al apărării naționale și ministru adjunct al afacerilor externe. În prezent, este membru ales în parlamentul european si apropiat al Statelor Unite.

Sikorski a urmat acel tweet cu un altul care critica Rusia, susținând că conductele nu sunt necesare și au servit doar pentru a oferi președintelui rus Vladimir Putin pârghie într-un potențial război în Europa de Est. Deși nu este clar din tweet-urile sale, se pare că mesajul de mulțumire al liderului pentru SUA ar fi putut fi legitim, având în vedere critica sa ascuțită la adresa Rusiei care a urmat.

„BTW, nu lipsește capacitatea de conducte pentru a transporta gaze din Rusia către Europa de Vest, inclusiv Germania”, a adăugat Sikorski. "Singura logică a lui Nordstream a fost ca Putin să poată șantaja sau duce război împotriva Europei de Est cu impunitate. Toate statele ucrainene și de la Marea Baltică s-au opus construcției Nordstream de 20 de ani. Acum 20 de miliarde de dolari de fier vechi zac pe fundul mării, un alt preț al deciziei criminale a Rusiei de a invada Ucraina”.

Între tweet-urile lui Sikorski în care mulțumește SUA și critică Rusia, postarea sa inițială a fost citată într-un tweet al lui Stanisław Żaryn, secretarul de stat polonez, condamnând acuzațiile împotriva SUA drept propagandă rusă.

„#Propaganda rusă a lansat instantaneu o campanie de calomnie împotriva Poloniei, SUA și Ucrainei, acuzând Occidentul de agresiune împotriva #NS1 și #NS2”, a scris Żaryn pe Twitter. "Autentificarea minciunilor rusești în acest moment anume pune în pericol securitatea Poloniei. Ce act de iresponsabilitate gravă!"

Conducta Nord Stream 2 a fost finalizată anul trecut, dar nu a fost încă deschisă de Germania din cauza invaziei Rusiei în Ucraina în februarie. Cu câteva săptămâni înainte de începerea invaziei, președintele Joe Biden le-a spus reporterilor că, dacă Rusia va duce la bun sfârșit planurile sale de invazie în Ucraina, SUA vor depune eforturi pentru a se asigura că conducta nu va fi niciodată operațională. Când a fost întrebat cum va face acest lucru, nu a oferit detalii 

„Îți promit că vom putea face asta”, a spus Biden pe 7 februarie.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră