Statele Unite vor continua să „opună concurenței viguroase” Chinei, promite Joe Biden, insistând în același timp asupra necesității „de a lăsa deschise canalele de comunicare”, scrie Le Monde.
Taiwan, economie, Coreea de Nord sau război în Ucraina... Joe Biden și Xi Jinping s-au vorbit luni timp de trei ore în cadrul unei discutii descrise drept „sinceră” de Casa Albă, menită să rezolve numeroasele dispute dintre cele două puteri.
Cei doi șefi de stat s-au întâlnit față în față pentru prima dată de la sosirea lui Biden la Casa Albă în ajunul summitului G20 care se desfășoară marți și miercuri pe insula indoneziană din Bali. În ultimii trei ani, rivalitatea dintre Beijing și Washington s-a intensificat pe măsură ce China a crescut în putere provocând conducerea și geopolitica SUA. De asemenea, China refuză să condamne ofensiva rusă din Ucraina dar Casa Albă susține că a obținut asigurări de la ea.
„Președintele Biden și președintele Xi și-au reiterat acordul că un război nuclear nu ar trebui să fie purtat și nu poate fi niciodată câștigat și au subliniat opoziția față de utilizarea sau amenințarea cu utilizarea armelor nucleare în Ucraina”, a spus președinția SUA într-o declarație. Președintele chinez a spus că este „profund îngrijorat” de conflict. „China a fost întotdeauna de partea păcii și va continua să încurajeze discuțiile de pace”, a spus liderul chinez. „Susținem și așteptăm cu nerăbdare reluarea discuțiilor de pace dintre Rusia și Ucraina. »
„Concurență puternică”
Președintele SUA și-a exprimat „îngrijorarea” cu privire la respectarea drepturilor omului în Xinjiang, Tibet și Hong Kong și a avertizat că Statele Unite vor continua „să concureze viguros” cu China, considerând în același timp că este necesar „să păstreze canalele de comunicare deschise”. Joe Biden a cerut, de asemenea, omologului său să încurajeze Coreea de Nord să fie „responsabilă” . S-a convenit ca secretarul de stat al SUA Antony Blinken să viziteze China în curând.
Tot conform Casei Albe, este necesar să se stabilească „liniile roșii” ale celor două țări pentru a avea „garanții” și a evita răsturnarea într-un conflict.
„Problema Taiwanului se află în centrul intereselor de bază ale Chinei, fundamentul politic al relațiilor dintre China și SUA și prima linie roșie care nu trebuie depășită în relațiile dintre China și SUA”, a spus Xi adăugând că „Rezolvarea problemei Taiwanului este treaba chinezilor” .
„În circumstanțele actuale, China și Statele Unite împărtășesc mai multe, nu mai puține, interese comune”, a subliniat el, totuși, asigurând că Beijingul nu urmărește să provoace Statele Unite sau să „schimbe ordinea internațională existentă”.
Dacă cei doi președinți se cunosc din 2017, au vorbit doar prin telefon sau videoconferință de cinci ori de când Joe Biden a intrat la Casa Albă, dar niciodată față în față. Aceasta este a doua călătorie în străinătate a președintelui chinez de la începutul pandemiei, după o vizită în Asia Centrală în septembrie.
Pe lângă refuzul Chinei de a condamna invazia rusă, Washingtonul și Beijingul se află în conflict în privința unor chestiuni care variază de la comerț la drepturile omului în regiunea Xinjiang din China și la statutul Taiwanului. Joe Biden dorește în special să împingă Beijingul să-și folosească influența cu Coreea de Nord, care tocmai a efectuat o serie record de lansări de rachete și pare să se pregătească pentru al șaptelea test nuclear din istoria sa, dar Xi Jinping probabil nu va fi dispus să fie înțelegător, iar această întâlnire ar trebui să dea tonul summitului G20.
Dacă Ucraina nu este oficial pe ordinea de zi, războiul început de Rusia și consecințele acestuia asupra piețelor alimentare și energetice vor fi pe fundalul tuturor discuțiilor. Președintele rus, care este reprezentat de șeful diplomației, Serghei Lavrov, va lipsi de la întâlnire, care are loc în timp ce armata rusă se retrage în sudul Ucrainei. Președintele ucrainean Volodimir Zelensky va vorbi prin videoconferință.