Joe Biden îi asigură pe studenți că sprijină „protestele non-violente” pro-palestiniene

19 Mai 2024
Joe Biden îi asigură pe studenți că sprijină „protestele non-violente” pro-palestiniene

Președintele Statelor Unite a cerut, de asemenea, încetarea focului în Gaza și și-a declarat sprijinul pentru un acord de pace pentru întreaga regiune cu „o soluție cu două state, singura soluție”, scrie Le Figaro

Președintele american Joe Biden a promis duminică că va asculta „protestele pașnice și non-violente” împotriva războiului Israelului din Gaza , în timpul unei vizite la universitatea unde a studiat Martin Luther King, discurs menit să facă apel la electoratul african - american și tânăr. „Sustin protestele pașnice, non-violente. Vocile voastre trebuie să fie auzite și vă promit că le voi auzi ”, a spus președintele în timpul ceremoniei de absolvire de la Morehouse College din Atlanta, Georgia.

Un student i-a întors spatele lui Joe Biden în timpul ceremoniei, dar discursul său a avut loc fără întreruperi. Studenții acestei universități istorice afro-americane au cerut administrației lor să anuleze discursul democratului, subliniind sprijinul acestuia pentru Israel, subiect al unor critici puternice în mijlocul unui an electoral.

"Frustrare"

În timpul discursului său, Joe Biden a cerut, de asemenea, încetarea focului în Gaza, întoarcerea ostaticilor israelieni și a asigurat că lucrează pentru „o pace durabilă” în întreaga regiune, inclusiv pentru „o soluție în două state” , odată cu crearea a unui stat palestinian, „singura soluție” .

„Aceasta este una dintre cele mai dificile și complexe probleme din lume. Nu este nimic ușor în această situație ”, a declarat președintele democrat, care a purtat o rochie maro și neagră, în culorile Colegiului Morehouse. „Știu că acest lucru îi înfurie și îi frustrează pe mulți dintre voi, inclusiv în familia mea, dar, mai ales, știu că vă rupe inima. O rupe și pe a mea”, a asigurat el.

Tineri și afro-americani

Această vizită la Atlanta, în statul Georgia (Sud-Est), reprezintă pentru Joe Biden cea mai directă întâlnire față în față cu studenții de la valul de demonstrații pro-palestiniene care a măturat universitățile americane. Venind la Morehouse, Joe Biden vrea să-i aducă un omagiu eroului mișcării pentru drepturile civile care a studiat acolo, dar studenții au subliniat că Martin Luther King s-a opus războiului și în special celui din Vietnam din anii 1960.

Președintele democrat a rămas inițial tăcut cu privire la protestele împotriva războiului lansat de Israel în Gaza ca răzbunare pentru atacurile Hamas din 7 octombrie, înainte de a declara că „ordinea trebuie să prevaleze” în campusurile americane în care poliția este intervenită pentru a disloca taberele. Dar sprijinul necondiționat al Statelor Unite pentru Israel face ca tabăra democrată să se teamă de pierderea de voturi în rândul electoratului tânăr și printre simpatizanții cauzei palestiniene.

Biden în dificultate

În general, sondajele arată dificultățile mai ample ale democratului în a-și asigura sprijinul alegătorilor de culoare și al tinerilor americani, două grupuri care l-au ajutat să-l învingă pe rivalul său Donald Trump în 2020 și care vor fi din nou decisive în acest an pentru a preveni revenirea republicanului la Casa Alba. Potrivit unui sondaj recent New York Times/Siena, Donald Trump ar putea câștiga voturile a 20% dintre afro-americani în noiembrie, aproximativ dublu față de numărul din 2020. Acesta ar fi un record pentru un candidat republican și o dezavuare pentru oponentul său democrat. .

Pentru a preveni acest scor, Joe Biden a criticat vineri „extremismul” rivalului său și susținătorilor săi care „atacă diversitatea, echitatea și incluziunea în toată America” , în timpul unui discurs la Muzeul Național de Istorie și Cultură Afro-Americană din Washington. . Președintele american trebuie să-și continue călătoria de campanie, duminică, la Detroit (Nord-Est), unde se va adresa principalei asociații pentru drepturile civile a țării, NAACP.

Alte stiri din Externe

Ultima oră