Joe Biden crede că zilele lui Benjamin Netanyahu ca prim-ministru sunt numărate

02 Noi 2023
Joe Biden crede că zilele lui Benjamin Netanyahu ca prim-ministru sunt numărate

Necrologul politic al premierului israelian a mai fost scris. Dar oficialii americani evaluează deja potențialii succesori, scrie Politico

Joe Biden și consilierii de top au discutat despre probabilitatea ca zilele  ca prim-ministru ale lui Benjamin Netanyahu să fie numărate – iar președintele i-a transmis acest sentiment prim-ministrului israelian într-o conversație recentă.

Subiectul perioadei scurte de valabilitate politică a lui Netanyahu a apărut în recentele întâlniri de la Casa Albă care l-au implicat pe Biden, potrivit doi oficiali înalți ai administrației. Acestea au inclus discuții care au avut loc de la călătoria lui Biden în Israel, unde s-a întâlnit cu Netanyahu.

Biden a mers atât de departe încât i-a sugerat lui Netanyahu să se gândească la lecțiile pe care le-ar împărtăși cu eventualul său succesor, au adăugat cei doi oficiali ai administrației.

Un oficial american actual și un fost oficial american au confirmat ambii că administrația consideră că Netanyahu mai are un timp limitat în funcție. Actualul oficial a spus că așteptările interne sunt că premierul israelian va dura probabil câteva luni, sau cel puțin până la încheierea fazei timpurii de luptă a campaniei militare a Israelului în Fâșia Gaza, deși toți cei patru oficiali au remarcat caracterul imprevizibil al politicii israeliene. .

„Va trebui să existe o dare de seamă în societatea israeliană cu privire la ceea ce s-a întâmplat”, a spus oficialul căruia, ca și alții, i s-a acordat anonimatul pentru a detalia conversațiile private. „În cele din urmă, cursorul se oprește pe biroul primului ministru.”

Viziunea întunecată a administrației asupra viitorului politic al lui Netanyahu vine în timp ce președintele și echipa sa de politică externă încearcă să lucreze cu liderul israelian și să-l conducă diplomatic, în timp ce țara sa urmărește o confruntare complicată și sângeroasă cu Hamas, gruparea militantă palestiniană care controlează Gaza și care a atacat Israelul pe 7 octombrie.

Călătoria lui Biden la Tel Aviv de luna trecută a fost una în mare măsură de sprijin, dar, în privat, l-a îndemnat și pe Netanyahu să procedeze cu prudență și să nu extindă războiul, potrivit celor doi oficiali înalți ai administrației. Președintele l-a împins pe prim-ministru să acorde prioritate unei soluții cu două state și să fie conștient de pașii dincolo de un efort de a decapita Hamas, inclusiv de provocările oricărui fel de viitoare ocupație a Gazei.

La un moment dat în timpul călătoriei, Biden l-a sfătuit pe Netanyahu să ia în considerare scenariul pe care îl părăsește pentru succesorul său - o sugestie implicită că Netanyahu ar putea să nu fie la putere pe durata a ceea ce va fi probabil un conflict de lungă durată.

Un oficial separat de la Casa Albă a minimizat ideea că viitorul lui Netanyahu este un subiect de interes, spunând că orice discuții sunt doar speculații inactive și insistând că concentrarea administrației este direct pe sprijinirea securității Israelului. Netanyahu este cel mai longeviv prim-ministru al Israelului, iar necrologul său politic a mai fost scris prematur.

Dar actualul oficial american a spus că stăpânirea instabilă a lui Netanyahu asupra puterii este întotdeauna „în fundal” în timpul discuțiilor interne ale administrației Biden despre Orientul Mijlociu. Iar asistenții lui Biden implică deja o serie de alți politicieni israelieni – unii la putere, alții nu – în efortul de război.

Potrivit celor doi înalți oficiali ai administrației, precum și actualului și fostului oficial american, aceste discuții au oferit, de asemenea, o modalitate de a evalua gândirea diverșilor israelieni care ar putea prelua conducerea țării.

În spatele viziunii administrației despre Netanyahu se află convingerea că el a fost slăbit semnificativ de furia israelienilor față de eșecul sectoarelor de securitate și informații ale țării lor de a preveni atacul Hamas din 7 octombrie, care a ucis aproximativ 1.400 de oameni. Opoziția internațională în creștere față de actuala campanie militară israeliană din Gaza – care a ucis mii de civili palestinieni – i-a zdruncinat și mai mult poziția.

Oficialii americani au luat notă de scăderea cotelor de aprobare ale lui NetanyahuEi subliniază, de asemenea, valul de raportări publice despre eșecurile masive ale serviciilor de informații israeliene și prevăd că orice evaluare internă israeliană viitoare – și una făcută de omologii lor americani – va fi probabil și mai acută, dând o lovitură mai mare lui Netanyahu.

În timp ce oficialii administrației Biden au oferit declarații publice de solidaritate cu guvernul israelian în timpul crizei actuale, asistenții încearcă, de asemenea, să depășească ceea ce ar putea însemna căderea lui Netanyahu pentru viitoarea relație israelo-americană. Printre altele, administrația Biden discută despre scenariile „de după” pentru Fâșia Gaza odată ce luptele se încheie, inclusiv posibilitatea de a trimite o forță multinațională – deși nu neapărat una cu trupe americane – pentru a stabiliza teritoriul.

Purtătorii de cuvânt ai Departamentului de Stat și ai ambasadei Israelului la Washington au refuzat să comenteze această poveste.

Netanyahu nu a fost favoritul echipei Biden. A fost un susținător puternic al fostului președinte Donald Trump, republicanul pe care Biden l-a învins la alegerile prezidențiale din SUA din 2020 și s-ar putea să-l confrunte din nou în 2024. Și a fost un critic acut al acordului nuclear cu Iranul pe care administrația Obama-Biden l-a realizat.

Pozițiile sale din ce în ce mai dure de-a lungul anilor i-au supărat pe asistenții lui Biden, care încă susțin crearea unui stat palestinian. În ultimul an, el a stârnit o respingere publică din partea lui Biden cu privire la dorința lui de a revizui sistemul judiciar din Israel, un efort pe care mulți israelieni îl considerau dăunător democrației lor.

Dar Biden și Netanyahu se cunosc de zeci de ani și au reușit să rămână prieteni în fața publicului, în ciuda divergențelor dintre ei. Și în urma atacurilor Hamas, Biden și-a oferit sprijinul public deplin în spatele lui Netanyahu și Israelului.

Cu toate acestea, în culise, Biden a fost necruțător în evaluarea a ceea ce crede el sunt tendințele nedemocratice ale lui Netanyahu care, parțial, i-au distras atenția de la a fi pregătit pentru atacul Hamas.

„Ei știu că acesta este cel cu care trebuie să lucreze în acest moment și nimeni nu a avut brusc o revelație despre persoana cu care de-a face”, a spus o sursă familiară cu gândirea administrației despre Israel.

Cu privirea spre viitor, oficialii americani vorbesc cu Benny Gantz, un membru al actualului guvern de unitate; Naftali Bennett, fost prim-ministru; și Yair Lapid, lider al opoziției și fost prim-ministru, printre alte figuri israeliene, a spus fostul oficial.

Administrația Biden a avut un succes limitat în a-l convinge pe Netanyahu și asistenții săi să le urmeze sfaturile militare. În special, oficialii americani au fost frustrați de un ordin inițial de evacuare israelian emis pentru nordul Gazei, precum și de întreruperea aparentă a comunicațiilor de către Israel în Gaza înainte de invazia terestră.

SUA nu sunt dispuse să susțină apelurile internaționale pentru încetarea focului, dar Israelul nu a fost de acord cu apelurile americane pentru o „pauză umanitară” în luptă. Un oficial israelian a declarat miercuri dimineața că țara „este dispusă să discute despre o pauză umanitară de câteva ore”.

Administrația Biden se teme că Netanyahu ar putea lega propriul său viitor politic de război și ar putea la un moment dat să treacă la escaladarea conflictului, potrivit celor doi înalți oficiali ai administrației.

„Chiar și cel mai bun scenariu pentru Israel în acest război nu l-ar menține probabil pe Netanyahu la putere, deoarece oroarea atacului terorist din 7 octombrie va rămâne proaspătă și pentru că atât de mulți israelieni atribuie deja în mod direct lipsa de securitate politicilor lui Netanyahu”, a spus Hagar Chemali, fost oficial al Consiliului de Securitate Națională și al Departamentului de Trezorerie din administrația Obama.

„Dimpotrivă, chiar dacă războiul se prelungește sau se deschid fronturi suplimentare”, a continuat Chemali, „încă cred că Netanyahu este pe cale de ieșire, deoarece israelienii pun deja la îndoială public dacă este într-adevăr persoana potrivită, nu doar pentru a câștiga această bătălie specifică împotriva Hamas, ci războiul mai larg pentru un Israel pașnic și sigur.”

Alte stiri din Externe

Ultima oră