Joe Biden ar fi primit mită 5 milioane de dolari de la compania Burisma din Ucraina, potrivit unui document FBI

09 Iun 2023
Joe Biden ar fi primit mită 5 milioane de dolari de la compania Burisma din Ucraina, potrivit unui document FBI

Președintele Joe Biden a fost plătit cu 5 milioane de dolari de către un director al companiei ucrainene de gaze naturale Burisma Holdings, companie unde fiul său Hunter Biden a făcut parte din consiliu, a declarat o sursă confidențială FBI în timpul unui interviu din iunie 2020, scrie FoxNews.

Sursele au informat Fox News Digital despre conținutul formularului FD-1023 al FBI care pretinde ca a existat o schemă de mită între vicepreședintele de atunci Joe Biden și un cetățean străin care implica influența asupra deciziilor politice ale SUA.

Formularul FD-1023, datat 30 iunie 2020, arată interviul FBI cu o sursă confidențială „foarte credibilă” care a detaliat mai multe întâlniri și conversații pe care le-a avut cu un director de top Burisma de-a lungul mai multor ani, începând din 2015. 

Formularul FD-1023 este folosit de agenții FBI pentru a înregistra rapoarte neverificate din surse umane confidențiale. Formularul este folosit pentru a documenta informațiile așa cum au fost transmise unui agent FBI, dar înregistrarea acestor informații nu le validează și nu le compensează cu alte informații cunoscute de FBI.

Conform documentului, directorul companiei ucrainene Burisma a cerut sfatul sursei confidențiale, un profesionist în afaceri, cu privire la obținerea drepturilor petroliere americane și la implicarea unei companii petroliere americane. Directorul Burisma a vorbit cu sursa confidențială pentru a „obține sfaturi despre cea mai bună cale de a merge mai departe” în 2015 și 2016.

Potrivit formularului FD-1023, sursa umană confidențială a spus că directorul Burisma a discutat despre rolul lui Hunter în consiliu. Sursa umană confidențială a întrebat de ce directorul Burisma avea nevoie de sfatul său pentru a obține acces la petrolul american dacă îl avea pe Hunter Biden în consiliu. Directorul Burisma a răspuns că Hunter Biden e „un prost”.

Directorul Burisma a explicat sursei confidențiale că Burisma a trebuit să îi „plătească pe amândoi Biden” pentru că procurorul ucrainean Viktor Shokin investiga compania Burisma și a explicat cât de dificil ar fi să pătrundă pe piața americană în mijlocul acelei anchete.

Sursa confidențială a detaliat în continuare acea conversație, sugerând executivului Burisma că „îi plătește pe Bideni cu 50.000 de dolari fiecare”, la care directorul Burisma a răspuns, „nu sunt 50.000 de dolari, ci „5 milioane de dolari”.

„5 milioane de dolari pentru un Biden, 5 milioane de dolari pentru celălalt Biden”, a declarat directorul Burisma sursei confidențiale, potrivit unei surse familiare cu documentul.

Conform documentului, plățile de 5 milioane de dolari păreau să facă referire la un fel de „mandat” pentru Burisma ca să-i plătească pe Bideni pentru a se ocupa de o serie de probleme, inclusiv de ancheta condusă de Shokin. O altă sursă s-a referit la aranjament ca la o schemă „pay-to-play”. 

Sursa confidențială consideră că plata de 5 milioane de dolari către Joe Biden și plata de 5 milioane de dolari către Hunter Biden au avut loc, pe baza conversațiilor sale cu directorul Burisma. 

Sursa a spus că directorul Burisma i-a spus că i-a „plătit” pe Biden în așa fel și „prin atât de multe conturi bancare diferite”, încât anchetatorii nu vor putea „dezvălui acest lucru timp de cel puțin 10 ani”.

Documentul face apoi referire la „The Big Guy”, despre care s-a spus că este o referire la Joe Biden.

Executivul Burisma a declarat sursei confidențiale că „nu l-a plătit direct pe Big Guy”. 

Fox News Digital a aflat că sursa umană confidențială a fost folosită de FBI ca sursă obișnuită și de încredere de informații din 2010 și a fost plătită cu aproximativ 200.000 de dolari de către FBI. 

Surse au spus că directorul Burisma pare să fie la un „nivel foarte, foarte înalt” al companiei si s-ar putea referi la șeful Burisma, Mykola Zlochevsky, dar au spus ca numele directorului Burisma nu apare în document.

Biden a recunoscut că, atunci când era vicepreședinte, a făcut presiuni cu succes pe Ucraina să-l demită pe procurorul Viktor Shokin. La acea vreme, Shokin investiga Burisma Holdings, iar la acea vreme, Hunter avea un rol foarte profitabil în consiliu, primind mii de dolari pe lună. Vicepreședintele de atunci a amenințat că va reține un ajutor critic de 1 miliard de dolari SUA dacă Shokin nu va fi concediat.

„Am spus: „Nu primiți miliardul. O să îl retrag de aici”, cred că au fost aproximativ șase ore. M-am uitat la ei și le-am spus: „Il retrag în șase ore. Dacă procurorul nu este concediat, nu primiți banii'”, și-a amintit Biden că i-a spus președintelui ucrainean de atunci Petro Poroșenko. Biden și-a amintit conversația în timpul unui eveniment pentru Consiliul pentru Relații Externe în 2018. 

„Ei bine, a fost concediat”, a spus Biden în timpul evenimentului. „Și au pus în locul lui pe cineva care era solid în acel moment”.

Aliații lui Biden susțin că vicepreședintele de atunci a insistat pentru concedierea lui Shokin din cauza îngrijorărilor că procurorul ucrainean a nu lupta cu corupția și spun că concedierea lui, la acea vreme, era poziția politică a SUA și a comunității internaționale.

În 2019, președintele de atunci, Donald Trump, l-a presat pe președintele ucrainean Volodymyr Zelensky să lanseze investigații cu privire la acțiunile familiei Biden și la tranzacțiile de afaceri în Ucraina - în special afacerile lui Hunter Biden cu firma ucraineană de gaze naturale Burisma Holdings și efortul de succes al lui Joe Biden de a-l înlătura pe Shokin.

Solicitarea lui Trump a fost considerată de democrați ca o contrapartidă pentru milioanele de ajutoare militare ale SUA pentru Ucraina care au fost înghețate. Democrații au susținut, de asemenea, că Trump se amestecă în alegerile prezidențiale din 2020, cerând unui lider străin să investigheze un oponent politic democrat.

Ulterior, Trump a fost pus sub acuzare de Camera Reprezentanților pentru abuz de putere și obstrucție a Congresului -- toate decurgând din apelul telefonic și întrebarea despre relațiile lui Biden cu Ucraina. Senatul a votat pentru achitare în februarie 2020.

Sursa confidențială, conform surselor familiare cu formularul FD-1023, i-a spus directorului Burisma că ar trebui să „scape” de Biden și a spus că executivul „nu ar trebui să fie implicat” cu ei.

O sursă familiarizată cu documentul a declarat că sursa umană confidențială continuă să detalieze o conversație ulterioară cu executivul Burisma, după alegerile prezidențiale din 2016. Sursa confidențială l-a întrebat pe executivul Burisma dacă este „supărat” că Donald Trump a câștigat.

Sursa a spus că directorul Burisma a spus sursei confidențiale că el este „un oracol”, referindu-se la sfatul său de a „scăpa” de Biden din cauza temerilor de posibile investigații în relațiile lor. 

Comisia de Supraveghere a Camerei a citat FBI-ul pentru documentul FD-1023. După un dus-întors între comitet și FBI și pe fondul amenințărilor de a-l acuza pe directorul FBI Christopher Wray ca sfidare față de Congres, FBI a permis tuturor membrilor comitetului să vadă documentul într-un cadru sigur pe Capitol Hill. 

Republicanii din Comisia de Supraveghere a Camerei au ieșit dintr-o cameră securizată din Capitol Hill, cunoscută sub numele de SCIF, după ce au vizualizat formularul FD-1023 adus de FBI și au continuat să-l acuze pe Biden și pe membrii familiei sale de mită și corupție, potrivit NBCNews

Casa Albă a susținut că președintele Biden nu a fost niciodată implicat în afacerile fiului său și nu a discutat niciodată despre acestea cu el. 

Hunter Biden este în prezent cercetat federal pentru „afacerile sale fiscale”. Ancheta a început în 2018 și a fost determinată de tranzacții externe suspecte. 

Casa Albă a refuzat să comenteze, subliniind o declarație a lui Joe Biden joi, care a numit acuzațiile „o cacealama”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră