Joe Biden anunță că va candida din nou pentru președinte: "Să terminăm treaba asta, știu că putem", a spus el în videoclipul intitulat "Libertate"

25 Apr 2023
Joe Biden anunță că va candida din nou pentru președinte: "Să terminăm treaba asta, știu că putem", a spus el în videoclipul intitulat "Libertate"

Anunțul vine la exact patru ani de la ultima sa lansare a campaniei, scrie ABCNews.

Președintele Joe Biden a anunțat marți că va căuta un al doilea mandat în funcție, confirmând o candidatura pe care a anticipat -o de mult, deoarece se confruntă cu o posibilă revanșă cu Donald Trump în noiembrie anul viitor.

Biden și-a anunțat campania din 2024 într- un videoclip preînregistrat.

„Întrebarea cu care ne confruntăm este dacă în anii următori avem mai multă libertate sau mai puțină libertate. Mai multe drepturi sau mai puține”, a spus el în videoclipul, intitulat „Libertate”, care a fost postat pe contul său de socializare marți dimineața devreme.

"Nu este momentul să fii mulțumit. De aceea candidez pentru realegere."

Anunțul video se concentrează pe argumentul de închidere a lui Biden față de țară, susținând argumentul său timp de încă patru ani de mandat pentru a „termina această treabă” – o linie pe care a prezentat-o ​​în avans în timpul discursului său privind starea Uniunii din acest an.

„Fiecare generație de americani s-a confruntat cu un moment în care au fost nevoiți să apere democrația. Să ne susținem libertățile personale. Să ne susținem dreptul la vot și drepturile noastre civile. Și acesta este momentul nostru”, spune Biden în videoclip.

— Să terminăm treaba asta, știu că putem.

Ca parte a acestui argument de încheiere, președintele acuză și „extremiștii MAGA” pentru atacarea „libertăților de bază” în videoclip.

În timp ce Biden nu-și numește în mod direct niciunul dintre rivalii săi republicani, imaginile de la atacul din 6 ianuarie asupra Capitoliului și a membrilor Partidului Republican, inclusiv reprezentantul Marjorie Taylor Greene, fostul președinte Donald Trump și guvernatorul Floridei Ron DeSantis, defilează pe ecran.

Vicepreședintele Kamala Harris, alăturându-se din nou lui Biden pe buletinul de vot, este de asemenea prezentată în mod proeminent în videoclip.

Campania lui Biden din 2024 va fi condusă de Julie Chávez Rodríguez, un consilier principal al președintelui la Casa Albă și nepoata liderului muncii Cesar Chávez.

Quentin Fulks, care anterior a fost director de campanie pentru campania de realegere a senatorului Raphael Warnock din 2022, va fi director adjunct principal de campanie.

Marți se împlinesc și patru ani de când și-a anunțat campania prezidențială din 2020.

În 2019, el s-a prezentat ca un contracandidat pentru președintele de atunci Trump -- despre care a avertizat că ar putea „altera pentru totdeauna și fundamental caracterul acestei națiuni”, în timp ce Trump a continuat să-l atace ca fiind bolnav.

Acum, Biden este gata să se confrunte cu Trump din nou, dacă Trump câștigă nominalizarea la președinția republicană. Fostul președinte și-a lansat deja propria campanie și rămâne o figură dominantă în partidul său: a condus într-un sondaj NBC News realizat la începutul acestei luni în fața contracandidaților republicani.

Biden a obținut câteva victorii legislative majore în primii doi ani de mandat, cu o majoritate democrată în Congres, și a câștigat investiții semnificative și ocazional bipartizane în infrastructură, schimbări climatice, asistență medicală și ameliorarea COVID-19, printre alte domenii.

Dar întrebările despre vârsta lui vor continua să apară în campania lui de realegere. La 80 de ani, Biden este deja cel mai în vârstă președinte din istoria SUA. La sfârșitul unui al doilea mandat, el ar avea 86 de ani.

Sondajele au arătat că majoritatea americanilor -- și majoritatea democraților -- ar prefera să nu candideze din nou.

Aproape șase din 10 adulți democrați au spus că nu vor să-l vadă pe Biden renominalizat, a constatat un sondaj ABC News/Washington Post în februarie. Și șapte din 10 americani și 51% dintre democrați, au declarat în sondajul NBC News din această lună că nu doresc ca el să se prezinte pentru un al doilea mandat, jumătate dintre ei indicând vârsta ca un factor „major”.

Casa Albă a răspuns acestor preocupări indicând programul pe care Biden îl menține, iar medicul său a spus că este apt să servească în calitate de președinte

„Este legitim ca oamenii să ridice probleme legate de vârsta mea”, a spus el în februarie. „Este total legitim să faci asta. Și singurul lucru pe care îl pot spune este: „Uită-te la mine”.

Apatia alegătorilor s-ar putea să nu se dovedească total de nedepășit: unii dintre aceiași adulți de înclinație democrată intervievați de ABC News la începutul acestui an au spus mai târziu că, deși se fereau ca Biden să candideze din nou, asta nu i-ar împinge spre republicani precum Trump.

În mod similar, într- un alt sondaj efectuat luna aceasta, în timp ce aproape jumătate dintre democrați au spus că nu doresc ca Biden să candideze din nou, 78% dintre ei au spus că au aprobat munca pe care o face.

Iar 81% au spus că cel puțin probabil îl vor vota la alegerile generale, potrivit sondajului, care a fost realizat de Associated Press și de Centrul NORC pentru Cercetare pentru Afaceri Publice.

Vârsta lui Biden poate fi pusă la încercare de cerințele mai riguroase ale unei campanii care nu se desfășoară în miezul unei pandemii, așa cum a făcut ultima.

În 2020, răspândirea COVID-19 l-a determinat pe Biden să-și restrângă sever călătoriile și să facă o mare parte din campania sa electorală virtuală. De data aceasta, probabil că președintele va ieși în public mult mai mult decât a făcut înainte.

În ultimele luni, Biden a fost din ce în ce mai clar că intenționează să candideze -- amânând totodată un anunț oficial, chiar dacă doi rivali primari, Marianne Williamson și Robert F. Kennedy Jr., au declarat că caută și nominalizarea democrată .

În perioada premergătoare anunțului de marți, el a mai susținut că în timpul președinției sale a avut loc o renaștere a producției interne, cu sute de mii de locuri de muncă create și sute de milioane de dolari în investiții private.

Dincolo de facturile de cheltuieli masive pentru infrastructură și ameliorarea pandemiei, Biden a ajutat, de asemenea, la intermedierea adoptării legilor care promovează fabricarea internă de cipuri semiconductoare și tehnologia energiei curate; majorarea impozitelor pe corporații; și să efectueze cele mai importante măsuri de reformă a armelor din ultimele decenii.

Dar toate aceste câștiguri au venit cu democrații în controlul deplin al Congresului. Din ianuarie, republicanii au deținut majoritatea în Parlament, înclinați să blocheze prioritățile lui Biden, în timp ce, spun ei, servesc drept control asupra administrației, inclusiv investigând comportamentul acestuia.

Făcând eforturi ca Biden să fie de acord să reducă cheltuielile guvernului federal, conservatorii au creat și o provocare potențial catastrofală, refuzând să ridice plafonul datoriei țării. Acest lucru amenință cu o incapacitate de plată națională fără precedent, cu excepția cazului în care președintele este de acord să negocieze, ceea ce refuză să facă atâta timp cât discuțiile sunt legate de limita datoriei.

Modul în care se desfășoară această dispută ar putea modela narațiunea spre 2024.

Alte stiri din Externe

Ultima oră