În vârstă de 80 de ani, cel mai bătrân șef de stat american din istorie urmează să-și anunțe candidatura marți, scrie Le Figaro
Menționată de câteva luni, candidatura lui Joe Biden pentru un al doilea mandat prezidențial ar trebui anunțată oficial marți. Potrivit Washington Post, președintele american ar fi filmat deja videoclipul de lansare al campaniei sale la întoarcerea din Irlanda în urmă cu zece zile, în a doua sa casă din Rehoboth Beach, Delaware.
Difuzarea mesajului său filmat, în care Biden prezintă succesele președinției sale și își anunță intenția de a-și solicita un al doilea mandat, este programată să coincidă cu cea de-a patra aniversare de la lansarea campaniei sale electorale de succes din 2020, anunțată în aprilie 2019.
Cu excepția cazului în care președintele decide să o amâne pentru iunie, după călătoriile sale în Japonia și Australia, acest videoclip ar trebui să pună capăt unui suspans deja bine răsuflat și să permită echipelor de campanie ale candidatului să se apuce oficial de treabă.
Obișnuit cu anunțuri de ultimă oră, președintele nu pare să se îndoiască de chestiunea candidaturii sale. De câteva luni, cei din jurul lui, și însuși Biden, sugerează că singura întrebare care rămâne este când să o anunțe.
De Paște, în timpul unei petreceri pe gazonul Casei Albe și apoi în timpul recentei sale călătorii în Irlanda, Biden a sugerat reporterilor că anunțul ar trebui făcut „foarte curând”. „Această călătorie nu a făcut decât să-mi întărească optimismul cu privire la ceea ce mai putem face”, a spus el în călătoria sa în Irlanda, unde a fost primit ca un erou.
Unii consilieri au recomandat să se aștepte până în vară sau chiar toamna viitoare, președintele neavând încă concurenți în cadrul partidului său.
Un nou duel inevitabil
Alții au sugerat însă anunțarea candidaturii la aniversarea campaniei sale anterioare, pentru a putea începe să strângă fondurile considerabile necesare unei candidaturi naționale. Au fost trimise invitații pentru a reuni, la sfârșitul acestei săptămâni, la Washington, cei mai importanți donatori ai Partidului Democrat.
Alegătorii americani, pe de altă parte, sunt mai sceptici cu privire la perspectiva unui nou mandat pentru Joe Biden. Un sondaj realizat de NBC News și publicat duminică indică faptul că 70% dintre cei chestionați nu doresc ca el să candideze din nou. 60% au spus același lucru despre Trump.
Totuși, cu optsprezece luni înainte de alegerile din 2024, scenariul unui nou duel între Biden și Trump pare din ce în ce mai inevitabil. Cu excepția unei întorsături, fiecare dintre cei doi adversari ar trebui, în mod logic, să câștige primarele pentru propriul partid. Președinții în exercițiu sunt rareori contestați în timpul acestor primare, iar Biden este de așteptat să întâmpine o opoziție minoră din partea democraților.
Singurii candidați declarați până acum sunt scriitoarea Marianne Williamson, care a candidat anterior în 2020, și activistul anti-vaccin Robert Kennedy, două nominalizări simbolice. Având în vedere polarizarea actuală a politicii americane, fiecare candidat, odată nominalizat, nu ar trebui să aibă prea multe probleme în a-și aduna alegătorii de partea sa. Un comentator CNN a numit odată alegerile primare din 2024 „cea mai plictisitoare” dată a alegerilor.
Vârsta candidaților rămâne o preocupare majoră pentru alegători. La 80 de ani, Joe Biden este deja cel mai în vârstă președinte din istoria Statelor Unite. Dacă este reales, va avea 86 de ani la sfârșitul celui de-al doilea mandat. Trump, în vârstă de 76 de ani, pare doar mai tânăr decât adversarul său. Ronald Reagan, la acea vreme mai în vârstă decât toți predecesorii săi, avea 77 de ani la sfârșitul celui de-al doilea mandat și era slăbit de boala Alzheimer.
Dacă Joe Biden este departe de a fi bătrânul senil descris în mod regulat de mass-media republicană, ceea ce i-a determinat în mod regulat să-l subestimeze, președintele democrat dă totuși semne ale vârstei sale. O cădere de pe o bicicletă și cele repetate în timp ce urca pe pista avionului prezidențial Air Force One au amintit-o deopotrivă susținătorilor și oponenților săi. În intervențiile sale, Biden este și el supus din ce în ce mai frecvent la derapaje, absențe și uneori chiar dă semne de confuzie.
Casa Albă evită pe cât posibil interviurile față în față și conferințele de presă, făcându-l pe Biden unul dintre președinții contemporani cu cel mai puțin frecvente luări de cuvânt în public. Dar campania electorală riscă să-l oblige să se expună mai mult în media.
Dacă pandemia i-a permis candidatului democrat în 2020 să desfășoare o campanie virtuală din reședința sa din Wilmington, cea din 2024 ar trebui să aibă loc într-un mod mai tradițional. Candidații vor trebui să multiplice adunările publice în toată țara. Fiecare discurs, cină, plimbare și vizită vor fi examinate cu atenție de adversarii lor, care vor exploata cele mai mici pași greșiți.
Un bilanț bun
Convenția democrată, care urmează să aibă loc la Chicago, va avea loc în persoană. Biden va trebui să demonstreze că este capabil să țină pasul cu candidatura sa, continuând în același timp să-și îndeplinească atribuțiile prezidențiale.
Decizia sa pare să fi fost susținută în toamna anului trecut de rezultatele relativ puternice ale Partidului Democrat la alegerile intermediare. În loc de derularea prezisă, partidul președintelui a pierdut doar o majoritate în Cameră, păstrând-o în mod restrâns în Senat. Acest rezultat, parțial din cauza radicalizării Partidului Republican, i-a întărit judecata politică solidă.
Anunțul candidaturii lui Trump a adăugat și o motivație suplimentară pentru Biden. Potrivit anturajului său, președintele american crede că faptul că a fost singurul care l-a învins pe Trump îl face singurul candidat care îl poate învinge din nou.
Biden mizează și pe palmaresul mandatului său, unde a reușit să adopte o legislație importantă. Imaginile călătoriei sale la Kiev, simbol al angajamentului său pentru apărarea Ucrainei, vor fi, cu siguranță, folosite și pentru a reaminti alegătorilor acest succes american în politica externă, care nu a fost atât de des întâlnit în ultimii ani.
Dar a fi președinte în funcție nu are doar avantaje. După ce l-a învins pe Trump promițând o revenire la normalitate, Biden va fi într-o poziție mai puțin confortabilă pentru a face aceeași promisiune după patru ani de mandat. Inflația continuă să afecteze economia, amenințarea unei recesiuni nu a fost exclusă, iar perspectiva unei noi confruntări între Trump și Biden trezește mai mult resemnare decât entuziasm.
O țară împărțită în două
Este riscant și pariul președintelui de a-și repeta victoria din 2020, într-o țară profund împărțită în două tabere aproape egale. Potrivit unui sondaj recent al Wall Street Journal , Biden și Trump au amândoi același rating de 57% opinie negativă.
Dacă Biden a câștigat în mare măsură votul popular în urmă cu patru ani, victoria sa a fost jucată doar de câteva zeci de mii de voturi în câteva state cheie. Un nou duel între Biden și Trump ar putea fi la fel de strâns, cu rezultatul opus.
Iar democrații, care îl consideră pe Trump un candidat ușor de învins, ar putea repeta aceeași greșeală făcută de echipele lui Hillary Clinton în timpul campaniei din 2016.