Președintele Statelor Unite se va afla joi pe plajele din Normandia pentru aniversarea a 80 de ani de Ziua Z, unde se va întâlni cu alți lideri politici, precum cancelarul german Olaf Scholz sau președintele ucrainean Volodymyr Zelensky, scrie Le Figaro
Joe Biden a sosit miercuri în Franța pentru comemorarea Debarcării Aliaților din 6 iunie 1944, pe care Emmanuel Macron trebuie să o lanseze cu primele omagii aduse rezistenței bretoni, primilor parașutişti ai Franţei Libere și numeroaselor victime civile ale celui de-al Doilea Război Mondial. Președintele Statelor Unite a aterizat pe aeroportul Orly, lângă Paris, la ora 9:28, întâmpinat de premierul Gabriel Attal. Joi, se va afla pe plajele din Normandia pentru aniversarea a 80 de ani de Ziua Z, această operațiune masivă desfășurată în mare secret de americani, comandourile britanice și franceze libere pentru a deschide calea pentru eliberarea Franței și apoi către înfrângerea Germaniei naziste.
În prezența sa, dar și a regelui Charles al IIIlea , cancelarului german Olaf Scholz sau chiar a șefului statului italian Sergio Mattarella, președintele francez va putea etala unitatea occidentalilor în timp ce un conflict major lovește din nou Europa. Un simbol puternic, președintele ucrainean Volodymyr Zelensky va fi prezent, în timp ce Rusia, invitată în urmă cu zece ani, a fost formal exclusă de la ceremonii tocmai din cauza „războiului său de agresiune” împotriva Ucrainei. În marginea acestor ceremonii, Joe Biden va avea ocazia să discute cu omologul său ucrainean pentru a vedea „cum putem continua să ne adâncim sprijinul” , a indicat Casa Albă. Alte discuții între cei doi bărbați sunt planificate în timpul summitului G7 din Italia, 13-15 iunie.
„Trezește toate amintirile”
Pe măsură ce alegerile europene de duminică, anunțate ca fiind foarte proaste pentru tabăra sa, se apropie, Emmanuel Macron a decis anul acesta să prelungească comemorările pe trei zile, de miercuri până vineri. „În Normandia, dar și în Bretania, vom continua să onorăm toate amintirile celor care au contribuit la eliberarea noastră: cei care s-au ridicat în lupta împotriva nazismului, cei care au luptat pe toate fronturile, cei care au suferit și cei care și-au asumat toate riscurile. pentru a ușura suferința ”, a scris el în dosarul de presă pentru această întâlnire diplomatică extraordinară.
Miercuri dimineață, el trebuie să prezide o primă ceremonie la Plumelec, în Morbihan, pentru a evidenția „rolul rezistenței bretone și al parașutistilor SAS, din Anglia și din toate regiunile Franței, până în Oceania, care și-au unit forțele pentru a se reține. întăriri germane .
„Bine ați venit în Franța eroilor”
Acolo a început Operațiunea Overlord , în noaptea de 5 spre 6 iunie 1944, pentru a deschide un nou front împotriva lui Adolf Hitler. Și acolo, explică un consilier al președintelui, a fost ucis „prima moarte a Eliberării” , un luptător de rezistență breton plecat în Anglia. Emmanuel Macron trebuie să vorbească și să depună o coroană de flori în compania colonelului Achille Muller, ultimul dintre parașutiștii francezi care au participat la operațiune. La fel ca el, veteranii încă în viață vor fi în vizorul acestor sărbători, mai ales că, datorită vârstei, aceasta va fi ultima întâlnire majoră la care vor putea participa. Aproximativ cincizeci de veterani americani, dintre care unii au participat la „cea mai lungă zi” , au ajuns deja în Normandia luni.
„Bine ați venit în Franța eroilor ”, a scris președintele francez marți pe X. La Plumelec, „toate steagurile” instalate în cadrul comemorărilor au fost furate în cursul nopții de luni spre marți, potrivit primăriei, care a raportat și avarii la adăposturi și a anunțat deschiderea unei anchete. Potrivit Ouest-France, care a publicat fotografii, inscripții precum: „Bretania nu este de vânzare” , „Macron afara din Bretania” , „Aici nu este Franța” , au fost vizate.
„Capitala ruinelor”
Miercuri după-amiază, Emmanuel Macron se va afla la Saint-Lô, în Manche, pentru a ține un discurs despre victimele civile ale bombardamentelor aliate. „Capitala ruinelor” , după expresia dramaturgului irlandez Samuel Beckett, „Saint-Lô este simbolul tuturor orașelor noastre care, la acea vreme, au suferit distrugeri” , potrivit lui Emmanuel Macron. „Suferința lor, eroismul salvatorilor și sacrificiul de sine al celor care i-au reconstruit trebuie să-și găsească locul deplin în memoria noastră colectivă . ”
Au fost între 50.000 și 70.000 de victime civile ale bombardamentelor aliate în Franța, inclusiv 10.000 doar în Normandia în vara lui 1944. Patru sute de morți în noaptea de 6 spre 7 iunie în Saint-Lô, care a fost eliberat pe 18 iulie, distrus. la 90%. În cele din urmă, miercuri seară, Emmanuel Macron va aduce un omagiu deținuților din închisoarea Caen , în principal luptătorii din rezistență, împușcați de germani în timpul Debarcării.
Welcome to France, heroes. pic.twitter.com/q6HFecv9xX
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) June 4, 2024