După remarci considerate controversate la adresa persoanelor transgender, autoarea cartilor Harry Potter devine „cel al cărui nume nu trebuie să-l pronunțăm”, scrie Le Figaro
„În lumea lui Harry Potter, există ca o entitate rece, fără inimă, care aspiră bucuria. Și nu, nu este vorba despre Dementorii înalți și îmbrăcați care bântuie universul faimosului vrăjitor cu ochelari, ci despre creatoarea lor, JK Rowling.
Într-o postare de lungă durată publicată sâmbătă, directorul expoziției Harry Potter de la Muzeul Culturii Pop din Seattle, Washington, a anunțat că orice referire la scriitor va fi interzisă din incinta muzeului, relatează Daily Mail .
Chris Moore o acuză pe autor că a făcut remarci „de ură și extrem de controversate” , în special față de persoanele transgender, ceea ce Moore pretinde că este. Chiar dacă muzeul are o colecție mare de suveniruri, „nu va mai fi afișată nicio mențiune sau imagine a autorului”, a precizat el.
Persoana care nu este binevenită
Autoarea în vârstă de 58 de ani a fost subiectul unor critici puternice de câțiva ani cu privire la pozițiile sale față de persoanele transgender. Într-un tweet din 2020, ea a ridiculizat formularea „persoane care au menstruație”, spunând că toate femeile au menstruație și sunt definite ca atare.
Două zile mai târziu, JK Rowling a publicat un mesaj lung pe blogul ei, apoi pe rețeaua de socializare X (fostă Twitter) cu acronimul TERF în antet (pentru „ trans-exclusionary radical feminist ” sau radical feminist excluding transgender people).
„ Am cinci motive să fiu îngrijorată de noul activism trans și am decis să vi le împărtășesc”, a scris ea la acea vreme. Ea și-a arătat anterior sprijinul pentru o femeie britanică care a întreprins acțiuni legale împotriva angajatorului ei, crezând că a fost concediată pe nedrept pentru că a susținut în special că sexul biologic al unei persoane determină în mod necesar genul acesteia.
Aceste poziții, considerate controversate, au făcut ca JK Rowling să fie exclusă de la mai multe evenimente legate de universul Harry Potter al cărui autoare este.
Chris Moore precizează că „soluția nu este ideală, dar este ceea ce putem face deocamdată, așteptând să luăm măsuri pe termen lung ”.
Celle-dont-on-ne-doit-pas-prononcer-le-nom.https://t.co/Oj0Mq89qYJ
— Marguerite Stern (@Margueritestern) August 8, 2023
‘People who menstruate.’ I’m sure there used to be a word for those people. Someone help me out. Wumben? Wimpund? Woomud?
— J.K. Rowling (@jk_rowling) June 6, 2020
Opinion: Creating a more equal post-COVID-19 world for people who menstruate https://t.co/cVpZxG7gaA
“Women”, which now includes men, “girls” which now include 60 year old blokes, “female” which now includes “males”, “she” which includes he, “her” which includes him. “Mother” which has become birthing parent, “vagina” which is now “front hole”.
— Eliza Petch ???????????? (@ElizaPetch) August 8, 2023
Just a few.