Pe Twitter, activiștii încearcă de patru ani să o reducă la tăcere pe autoarea cărții Harry Potter. Degeaba. Le Figaro arunca o privire asupra modului în care autorea a decis să înfrunte o mână de activiști.
In februarie 2022, pe coridoarele metroului din Washington DC, The New York Times, cel mai mare ziar din Statele Unite, își lansează noua campanie publicitară în care unii dintre cititorii lor își exprimă centrele de interes și aspirațiile. Una dintre cititoare, o anume Lianna, apare acolo cu sloganul: „Lianna și-l imaginează pe Harry Potter fără creatoarea lui”.
La fel ca impostorul profesor Gilderoy Lockhart din a doua carte a aventurilor lui Harry Potter, această cititoare (și New York Times) ar dori să-și fluture bagheta și să strige „Uită-o!” – și să arunce o vrajă de amnezie, asigurându-se că toată lumea își amintește universul celui mai faimos dintre vrăjitori dar nu și pe creatoarea acestuia, romanciera JK Rowling.
Asumându-și faptul că a selecționat dorința acestui cititor și că a transformat-o într-un banner publicitar văzut de mii de oameni (5,2 milioane pe YouTube), New York Times a produs manifestarea fizică a unei campanii de gherilă digitală purtată de mai bine de patru ani împotriva lui Rowling. Acest război de gherilă, care a mers atât de departe încât a inventat sloganul #RIPJKRowling în 2020 (adică „Odihnește-te în pace JK Rowling, presupunând astfel moartea autoarei), se desfășoară cu un singur scop: a face din romancieră o victimă a aceastei culturii a anulării care constă în ruinarea carierei unui individ pentru remarci considerate "de ură" după criteriul progresiștilor. Dar, în ciuda eforturilor acestor noi zeloți, cea care a construit un imperiu literar permițând milioanelor de copii din întreaga lume să descopere plăcerea de a citi, nu s-a ferit niciodată de ei .
Desființată pe rețelele de socializare pentru un simplu „like”
Totul a început în martie 2018, când contul de Twitter al autoarei a fost văzut în „like-urile” unui mesaj de la un utilizator care povestea surprinderea ei față de revărsarea de solidaritate față de femeile transsexuale și transgender în politică (persoane născute bărbați care au decis să devină femei). Problemă: utilizatorul menționat se referă la aceste femei trans drept „bărbați care poartă rochii”. Pentru că a „apreciat” acest tweet, JK Rowling este acuzată de transfobie, iar agenții ei își cer scuze imediat în numele ei, invocând o stângăcie.
Un an și jumătate mai târziu, în decembrie 2019, nu a fost un „like” ci un mesaj de susținere care a declanșat furia câtorva de activiști pe rețelele de socializare. Maya Forstater, o cercetătoare britanică, își vede anulat contractul de muncă cu ONG-ul american Center for Global Development. Motivul acestei concedieri a fost afirmația că „majoritatea persoanelor transgender își păstrează organele genitale la naștere. Cu toate acestea, dacă bărbaților li se permite să intre în vestiare, cămine, închisori, echipe sportive feminine, atunci femeile vor fi de facto private de intimitate, securitate și corectitudine. Cred că bărbații nu sunt femei. Nu cred că a fi femeie înseamnă identitate sau sentimente feminine. Este biologie.” a spus ea.
Cercetătoarea își pierde locul de muncă și JK Rowling sare în ajutorul ei. Autorea publică un tweet: „Îmbracă-te cum vrei. Numiți-vă cum doriți. Faceți sex cu orice adult care vă acceptă. Trăiește cea mai bună viață în pace și siguranță. Dar concedierea femeilor de la locul de muncă pentru că susține că sexul biologic este o realitate? #StandWithMaya (#SusținereMaya) #ThisIsNotADrill (Acesta nu este un exercițiu)”.
Apoi, în iunie 2020, Rowling a comis-o din nou, distribuind un articol care evocă „persoanele care au menstruație” pe care ea îl comentează, nu fără ironie: „Sunt sigură că a existat un cuvânt pentru asta înainte... Poate cineva să-mi spună să ajut? Fem? Feme? Fime?”
‘People who menstruate.’ I’m sure there used to be a word for those people. Someone help me out. Wumben? Wimpund? Woomud?
— J.K. Rowling (@jk_rowling) June 6, 2020
Opinion: Creating a more equal post-COVID-19 world for people who menstruate https://t.co/cVpZxG7gaA
Pentru activiștii comunității trans acest tweet este prea mult. Mașina digitală „cancel culture” este pusă în mișcare. Sute de articole preiau indignarea revoltată față de aceste comentarii, creând o atmosferă în care este la modă să condamni autorul lor, fără judecător sau judecată.
Aș putea căptuși pereții casei mele cu mesajele de ură și amenințările pe care le primesc spune JK Rowling
Multe celebrități – inclusiv actori din seria de filme Harry Potter – se disociază de Rowling; studiourile și casele de producție dau înapoi sau se alătură și ele mișcării. Mișcare care nu ezită să meargă până acolo încât să posteze fotografii cu casa scriitoarei, indicând adresa sa poștală. „Aș putea căptuși pereții casei mele cu mesajele de ură și amenințările pe care le primesc”, mărturisește autoarea care alertează autoritățile scoțiane.
Ea publică apoi un articol lung în care se exprimă asupra convingerilor sale. Asupra faptului că ea respectă în mod evident alegerea unui individ de a dispune de corpul său așa cum crede el de cuviință, dar că, în ciuda tuturor, o femeie este o femeie și un bărbat este un bărbat. „Refuz să mă înclin în fața unei mișcări despre care cred că provoacă un rău real, încercând să denatureze cuvântul „femeie” ca termen politic și biologic”. Articol care i-a câștigat, încă o dată, un val de amenințări și îndemnuri la ură. Dar, în loc să plece capul și să-și sprijine gâtul pe ghilotina, Rowling nu clipește. Nu-și cere scuze. Și își păstrează cuvintele.
50.000 de exemplare vândute într-o săptămână pentru ultima sa carte
La aproape cinci ani de la începutul acestei afaceri, care este situația? Cel mai recent roman al său, The Ink Black Heart , publicat sub pseudonimul Robert Galbraith, a ocupat primul loc în topurile din Marea Britanie, cu peste 50.000 de exemplare vândute într-o săptămână, potrivit BookSeller.com. Contactată de Le Figaro, editura Galbraith/Rowling nu a putut să ne furnizeze cifre mai recente. Potrivit site-ului de analiză a pieței de cărți NPD Bookscan, toate cărțile lui JK Rowling s-au vândut în peste 3,6 milioane de exemplare în Statele Unite între aprilie 2021 și martie 2022 - o creștere de 9,3% față de aceeași perioadă a anului anterior, după cum a raportat site-ul IndieWire pur-player.
Dacă pe partea cinematografiei ultima ediție din Animalele fantastice arată un rezultat slab la box office (400 de milioane de încasări pentru un buget de 200 de milioane de dolari), cele opt filme adaptate după cartea originală Harry Potter continuă să fie un pariu sigur pentru platformele de streaming: disponibile pe Netflix acum câteva săptămâni, acum sunt pe Salto. Unii ajung chiar să sfideze omerta și să-i acorde sprijinul – precum comediantul Dave Chappelle sau, mai nou, actorul Tom Felton (interpretul lui Draco Malfoy în filmele Harry Potter) care au refuzat să se alăture haitei într-un interviu acordat ziarului Times în care preferă să amintească că „nimeni nu a adus atât de multă bucurie atâtor generații și medii diferite.”
Spre supărarea detractorilor săi, JK Rowling nu a fost așadar „anulată”, departe de asta. Pe Twitter, unde se bucură de o audiență de 14 milioane de abonați, scriitoarea a devenit chiar unul dintre vârfurile de lance ale luptei împotriva noilor ideologii trans și denunță în mod regulat abuzurile și pericolele acestora – mai ales pentru copiii mici care sunt îndrumați prea repede către tranziția de gen pentru a atenua problemele clasice ale adolescenților.
În urmă cu o săptămână, ea distribuit o investigație a ziarului The Times care a dezvăluit că Mermaids, un ONG care ajută persoanele trans și familiile acestora, avea ca membru al consiliului său de administrație o persoană care a susținut pedofilia în 2011. „Cineva ar trebui să o aducă pe JK Rowling în fața justiției”, a declarat jurnalista britanică transgender India Willoughby. Răspunsul autoarei?
„India, jur pe zeii mei, dacă începi o petiție ca Mermaids să mă dea în judecată, prima semnătură va fi a mea.”
Iată o vrăjitoare care nu este atât de ușor de trimis pe rug.