Invocând nevoile energetice, Tokyo a câștigat o excepție de la regulile care leagă națiunile G-7 și cumpără petrol rusesc la prețuri peste plafonul maxim, scrie WallStreetJournal.
SUA și-au adunat aliații europeni și au impus un plafon de 60 de dolari pe baril pentru achizițiile de țiței rusești, dar unul dintre cei mai apropiați aliați ai Washingtonului din Asia cumpără acum petrol la prețuri peste plafon.
Japonia a convins SUA să fie de acord cu excepția, spunând că are nevoie de ea pentru a asigura accesul la energia rusă. Concesiunea arată că Japonia se bazează pe Rusia pentru combustibili fosili, despre care analiştii spun că a contribuit la o ezitare din Tokyo de a sprijini mai mult Ucraina în războiul cu Rusia.
În timp ce multe țări europene și-au redus dependența de aprovizionarea cu energie rusă, Japonia și-a intensificat achizițiile de gaz natural rusesc în ultimul an. Japonia este singura națiune din Grupul celor Șapte care nu a furnizat arme letale Ucrainei, iar premierul Fumio Kishida a fost ultimul lider G-7 care a vizitat Ucraina după invazia Rusiei.
Dl Kishida a declarat că summitul G-7 pe care îl găzduiește în luna mai în orașul său natal, Hiroshima, va demonstra solidaritatea cu Ucraina. Tokyo a declarat că se angajează să sprijine Kievul și că nu poate trimite arme din cauza restricțiilor de lungă durată la export pe care cabinetul și le-a impus.
„Nu vom permite actul scandalos al Rusiei și impunem sancțiuni stricte Rusiei pentru a opri invazia Rusiei cât mai curând posibil”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Hirokazu Matsuno.
Achizițiile de petrol, deși mici și autorizate de SUA, reprezintă o ruptură în unitatea eforturilor conduse de SUA de a impune un plafon global de 60 de dolari pe baril pentru achizițiile de țiței din Rusia.
Plafonul funcționează deoarece țările care cumpără petrol, chiar dacă nu sunt aliniate cu SUA, în general trebuie să utilizeze asigurări și alte servicii de la companii cu sediul în SUA sau unul dintre aliații săi. G-7, Uniunea Europeană și Australia au convenit asupra unor reguli care interzic acestor companii să furnizeze servicii dacă un cumpărător de petrol rusesc plătește mai mult de 60 de dolari pe baril.
Națiunile au acordat anul trecut o excepție de la plafon până la 30 septembrie pentru petrolul achiziționat de Japonia din proiectul Sakhalin-2 din Orientul Îndepărtat al Rusiei.
Un oficial al Ministerului Economiei, Comerțului și Industriei din Japonia a declarat că Tokyo dorește să asigure accesul la principalul produs al Sakhalin-2, gazul natural, care este lichefiat și expediat în Japonia. „Am făcut acest lucru cu scopul de a avea o aprovizionare stabilă cu energie pentru Japonia”, a spus oficialul.
El a spus că o cantitate mică de țiței este extrasă împreună cu gazul natural la Sakhalin-2 și trebuie vândută pentru a asigura continuarea producției de gaz natural lichefiat sau GNL. „Prețul este decis prin negocieri între cele două părți”, a spus el.
Rusia reprezintă aproape o zecime din importurile de gaze naturale ale Japoniei, cea mai mare parte din Sakhalin-2, iar cantitatea cumpărată de Japonia anul trecut a fost cu 4,6% mai mare decât în anul precedent.
Acest lucru marchează un contrast cu Germania, care se baza pe Rusia pentru 55% din importurile sale de gaze naturale înainte de război și a supraviețuit unei opriri complete printr-o remodelare rapidă a infrastructurii sale de import. Economia Germaniei a crescut anul trecut mai repede decât cea a Japoniei, contrazicând previziunile privind o recesiune germană declanșată de întreruperea gazului rusesc.
„Nu este ca și cum Japonia nu se poate descurca fără asta. Ei pot. Pur și simplu nu vor”, a spus James Brown, profesor la campusul din Japonia al Universității Temple. Profesorul Brown, care studiază relațiile Rusia-Japonia, a spus că Japonia ar trebui să se retragă în cele din urmă din proiectele de la Sakhalin „dacă vorbesc serios în a sprijini Ucraina”.
Mitsui & Co. și Mitsubishi Corp. , două companii japoneze, dețin colectiv un pachet de 22,5% din Sakhalin-2 și au făcut eforturi cu succes pentru a menține pachetul de acțiuni anul trecut, cu sprijinul din partea Tokyo, când guvernul Rusiei sub președintele Vladimir Putin a restructurat proiectul și a instalat un nou operator rus.
În primele două luni ale acestui an, Japonia a cumpărat aproximativ 748.000 de barili de petrol rusesc pentru un total de 6,9 miliarde de yeni, potrivit statisticilor oficiale ale comerțului. La cursul de schimb actual, asta se traduce în 52 de milioane de dolari, sau puțin sub 70 de dolari pe baril. Rusia exportă milioane de barili de petrol pe zi, ceea ce face din achizițiile Japoniei o mică parte din producția totală a Rusiei.
Japonia aproape că nu are combustibil fosili propriu și se bazează pe gaz natural și cărbune importate pentru o mare parte a energiei electrice. Oficialii au spus că ar fi o sinucidere să renunțe la accesul la gazul natural lichefiat rusesc, deoarece Rusia s-ar putea întoarce și ar putea vinde GNL Chinei.
Pe lângă plafonul de preț, SUA și mulți dintre aliații săi au interzis în mare măsură importul petrolului rusesc în propriile țări.
Oficialii americani au spus de luni de zile că plafonul a avut, în general, succes în scăderea veniturilor petroliere ale Rusiei, în timp ce stabilizează piețele petroliere globale. Bugetul Rusiei a avut de suferit în acest an, deoarece prețul țițeiului său a scăzut, în timp ce valorile de referință ale petrolului la nivel mondial s-au stabilizat, deoarece producția rusă a scăzut doar modest. SUA și aliații săi au impus, de asemenea, două plafoane suplimentare de preț pentru produsele petroliere rusești.
De la prăbușirea Uniunii Sovietice, Japonia a urmărit legături energetice cu Rusia, parțial pentru a-și avansa obiectivul de a recupera un grup de insule nordice capturate de trupele sovietice în 1945. Defunctul prim-ministru Shinzo Abe s-a întâlnit cu Putin de peste douăzeci de ori în speranța de a ajunge la un acord teritorial și la un acord de pace oficial Japonia-Rusia, care nu a fost niciodată încheiat după al Doilea Război Mondial.