Prim-ministrul țării spune că este inevitabil ca monarhia să fie abandonată, dar mișcarea nu este „pe agendă în curând”, scrie The Telegraph.
Prim-ministrul Noii Zeelande a spus că crede că țara va deveni o republică în timpul vieții sale, dar a insistat că schimbarea nu este iminentă. Jacinda Ardern a spus că, deși credea că Noua Zeelandă renunța la monarhie este o inevitabilitate, aceasta nu este o prioritate a guvernului ei.
„Mi-am făcut punctul de vedere clar de multe ori. Cred că aici se va îndrepta Noua Zeelandă, în timp. Cred că este posibil să se întâmple în timpul vieții mele”, a spus ea în primele ei comentarii despre această problemă de la moartea reginei Elisabeta a II-a joia trecută.
Doamna Ardern este personal în favoarea ideii ca fosta colonie britanică să devină o republică, dar spune că are alte probleme mai urgente de rezolvat pentru moment.
„Nu o văd ca o măsură pe termen scurt sau ceva care este pe ordinea de zi în curând”, a spus ea. Sunt atât de multe provocări cu care ne confruntăm. Aceasta este o dezbatere mare, semnificativă. Nu cred că este una care ar trebui să apară rapid.”
Noua Zeelandă pare să adopte o atitudine similară cu vecina sa Australia, unde Anthony Albanese, premierul, a declarat duminică că țara nu va organiza un referendum asupra republicii prea curând.
În schimb, Antigua și Barbuda au anunțat în weekend că vor organiza un referendum în termen de trei ani pentru a decide dacă vor deveni o republică.
Gaston Browne, premierul, a spus că mișcarea nu a fost „un act de ostilitate” față de coroana britanică și a recunoscut că majoritatea oamenilor din națiunea din Caraibe nu s-au gândit prea mult la problemă.
Prim-ministrul Jamaicii a spus anul trecut că „nu există nicio îndoială că Jamaica trebuie să devină o republică”.
În afară de Marea Britanie, există 14 țări, cunoscute sub numele de țări ale Commonwealth-ului, care au ca șef de stat monarhul britanic.