J.D. Vance: "Ucrainenii nu câștigă războiul cu Rusia. Nu aceasta este realitatea în care trăim”

29 Apr 2025
J.D. Vance: "Ucrainenii nu câștigă războiul cu Rusia. Nu aceasta este realitatea în care trăim”

Vicepreședintele Statelor Unite, J.D. Vance, a tras un semnal de alarmă cu privire la consecințele prelungirii războiului dintre Rusia și Ucraina. Într-un interviu acordat lui Charlie Kirk, Vance a subliniat că administrația Trump face eforturi intense pentru a media un acord de pace, avertizând că menținerea conflictului riscă nu doar să provoace milioane de victime suplimentare, ci și să destabilizeze profund ambele societăți implicate. „Această administrație are o politică clară: războiul trebuie să înceteze, iar noi muncim din greu pentru a realiza acest obiectiv”. "Cred că există această idee greșită, promovată de presa mainstream, că dacă războiul mai continuă câțiva ani, Rusia se va prăbuși, Ucraina își va recuceri teritoriile și totul va reveni la starea de dinainte de război. Aceasta nu este realitatea în care trăim". a declarat Vance conform site-ului RealClearPolitics

VICEPREȘEDINTELE J.D. VANCE: Sunt atât de multe probleme despre care presa spunea că necesită o nouă legislație sau un mare compromis bipartizan, când de fapt doar schimbarea președintelui și reformarea aparatului de aplicare a legii au dus la realizări uriașe.

Cred că, evident, cel mai mare exemplu este situația de la frontieră, unde, în acest moment, am ajuns la o scădere de 99% sau aproape de atât a trecerilor ilegale de frontieră de când președintele a preluat mandatul. Când am vizitat frontiera acum aproximativ o lună, am remarcat aproape o stare de plictiseală în rândul agenților de patrulare a frontierei, fiindcă, în urmă cu doar câteva luni, fluxul de migranți era atât de mare încât agenții erau copleșiți, iar acum își puneau întrebarea: „Unde a dispărut toată lumea?” Se dovedește că, dacă transmiți semnalul clar că vei aplica legea la frontieră și le spui oamenilor să nu vină, majoritatea aleg să nu mai încerce. Iar cei care totuși încearcă sunt mai ușor de procesat și returnat acasă. Cred că aici am avut cel mai rapid succes vizibil.

Desigur, există și alte probleme, precum comerțul, repatrierea producției, sau unele aspecte ale politicii externe, care necesită mai mult timp pentru a da roade. Însă succesul de la frontieră a fost, în multe feluri, cel mai satisfăcător, pentru că rezultatele au fost aproape imediate.

Sigur, frontiera a atras cea mai multă atenție. Este locul unde se vede cel mai clar legătura directă dintre politica președintelui și reducerea trecerilor ilegale. Din acest punct de vedere, consider că este o îmbunătățire radicală într-un timp foarte scurt și fără să fie nevoie de niciun nou act legislativ. Aveam de-a face cu o invazie la frontieră, iar acum nu mai avem — și singurul lucru care s-a schimbat a fost leadershipul lui Donald Trump. Asta este un lucru foarte bun.

Există însă și alte moduri mai subtile în care aplicarea politicii de securizare a frontierei are efecte, chiar dacă nu atrag aceleași titluri de presă ca scăderea masivă a numărului de treceri ilegale. De exemplu, cartelurile de droguri nu mai desfășoară același nivel de activitate. Mulți dintre cei care, altădată, ar fi traversat granița și ar fi fost eliberați în interiorul țării, acum nici nu mai încearcă să facă drumul. Asta înseamnă, probabil, că mii de copii care altfel ar fi fost traficați peste granița sudică nu au mai trecut prin această tragedie. Așadar, chiar dacă nu toate aspectele unei politici de succes la frontieră ajung pe prima pagină a ziarelor, ele merită atenția noastră.

Și, Charlie, dacă ar fi să indic un alt domeniu important, acela ar fi politica externă.

Pentru că, așa cum știi, acesta este unul dintre subiectele unde cred că președintele are perfectă dreptate, iar criticii lui greșesc complet. Rușii și ucrainenii au încetat să lupte? Nu. Dar am făcut mai mult progres în trei luni decât am făcut în ultimii trei ani? Absolut. Și vezi chiar și ucraineni, europeni, ruși — toți, într-un fel sau altul, admițând, uneori cu reticență, că diplomația lui Donald Trump a avansat lucrurile mai mult în câteva luni decât în anii anteriori. Și asta este o realizare foarte, foarte importantă.

În final, Charlie, aș mai spune că, deși politica comercială este probabil domeniul unde primim cele mai multe critici din partea presei de extremă stângă, eu cred că ceea ce a făcut președintele Trump a resetat fundamental regulile jocului. Fie că ești un om de afaceri american — și am discutat cu mulți directori executivi — fie că ești un investitor străin, fie că ești cineva care pur și simplu trăiește și lucrează în această economie, adică marea majoritate a cetățenilor noștri, cred că oamenii înțeleg un lucru: nu ne mai întoarcem la trecut. Nu ne vom întoarce la vremurile în care exportam locurile de muncă americane în străinătate sau ne bazam pe puteri ostile pentru a fabrica lucrurile de care avem nevoie. Sigur, mai sunt multe de făcut și multe de realizat. Așa cum a spus și președintele, negociem în continuare multe dintre aceste acorduri comerciale. Dar, sincer, există în rândul mediului de afaceri un sentiment clar că a început o nouă eră în activitatea economică și investițională a Americii. Cred că acest lucru nu apare prea des în titlurile de ziare, dar poate că va rămâne ca una dintre cele mai durabile schimbări ale celui de-al doilea mandat Trump: oamenii au înțeles că nu ne mai întoarcem înapoi. Această reechilibrare a comerțului global este aici pentru a rămâne — și totul datorită leadershipului lui Donald Trump.

100 de zile reprezintă un reper important, Charlie, dar gândește-te: nici măcar nu am trecut de o treime din primul an al noii administrații Trump. Și, ceea ce facem de fapt, este să reparăm 40 de ani de birocrație falsă, adunată în mod corupt. Reparăm 40 de ani în care judecătorii au crezut că ei conduc țara, și nu poporul american. Reparăm 40 de ani în care judecătorii i-au spus președintelui ce să facă, în loc ca poporul american să-i spună președintelui ce să facă. Și nu e ceva ce se poate întâmpla peste noapte, dar era absolut necesar — și, din fericire, chiar reușim să o facem.

Și, știi, ai amintit cazul Dugan. Ei bine, aici vorbim despre un judecător care s-a angajat într-un act explicit de obstrucționare a justiției. Aveam persoane cu ordine valide de deportare, iar acest judecător încerca să ne împiedice să facem ceea ce poporul american ne-a ales să facem. După cum le place atât de mult democraților să spună: nimeni nu este mai presus de lege — iar asta îi include și pe judecătorii care obstrucționează justiția. Și, Charlie, va exista multă justiție pentru cei care au încălcat legea. Asta trebuie să facem.

 

Principiul american al justiției nu este, știi, că dacă ești democrat, nu mai răspunzi în fața sistemului judiciar. Principiul american al justiției este că, fie că ești bogat sau sărac, republican sau democrat, dacă ai încălcat legea, treci prin sistemul judiciar. Și noi suntem hotărâți să readucem acest principiu de bază la viață în Statele Unite ale Americii.

Și cred că există și un beneficiu secundar, Charlie. Nu acesta este motivul principal pentru care faci aceste lucruri, desigur, dar dacă democrații vor ști că vor fi pedepsiți atunci când încalcă legea, poate că vor înceta să o mai facă. Și poate că vor înceta să mai folosească Departamentul de Justiție ca armă politică împotriva oponenților lor. Vrem să readucem bunul-simț în această țară, dar nu putem reuși dacă democrații cred că pot arunca în închisoare pe oricine le este adversar politic. Acum încep să descopere că, dacă încalcă legea, vor suporta consecințele — și acesta este un principiu extrem de important pe care trebuie să-l reinstaurăm în această țară.

CHARLIE KIRK: Un ultim punct despre care vreau să discutăm, domnule vicepreședinte, este ceva ce evident contează pentru amândoi. Ați amintit deja acest lucru: încheierea războiului dintre Rusia și Ucraina.

Președintele Trump a stat lângă Zelenski într-o fotografie istorică realizată în Italia, la funeraliile Papei. A fost prima lor întâlnire de la reuniunea din Biroul Oval, la care ați fost prezent și dumneavoastră. Povestiți-ne ce puteți împărtăși despre această întâlnire și despre modul în care președintele face tot ce îi stă în putere pentru a aduce pacea în regiune. Care este perspectiva Statelor Unite asupra acestei lupte și acestui război, care par imposibil de rezolvat, dar pentru care președintele Trump, la propriu, umăr la umăr cu Zelenski, se implică pentru a-l încheia?

VICEPREȘEDINTELE VANCE: Evident, nu vreau să anticipez rezultatul negocierilor, pentru că ele sunt, știți, în plină desfășurare. De fapt, chiar în această dimineață am avut o discuție legată de această problemă. Uite cum aș descrie situația, Charlie: dacă aș putea să-i aduc pe oameni în culisele procesului, cred că ar vedea că uneori ești extrem de frustrat de ucraineni, alteori ești extrem de frustrat de ruși. Asta este natura negocierilor. E un du-te-vino continuu și uneori ai senzația că vrei să renunți. Dar președintele Trump nu ne lasă să facem asta. Nu ne permite să ridicăm mâinile și să spunem: „Știi ce? Este absurd.” El ne obligă să revenim mereu la masa negocierilor, să căutăm în permanență o soluție, să aducem părțile laolaltă. Și, într-adevăr, cam aici ne aflăm în acest moment.

Rușii au o variantă de acord de pace pe care și-o doresc. Ucrainenii au o altă variantă de acord de pace. Cel mai mare progres pe care l-am realizat este că am reușit să-i facem pe amândoi să discute despre ce ar avea nevoie pentru a opri luptele. Dar ceea ce își dorește o parte este diferit de ceea ce își dorește cealaltă parte, iar rolul diplomației este să încerce să aducă aceste două părți împreună.

Nu pot spune cu 100% certitudine, Charlie, că vom reuși, dar cred că ne străduim foarte mult și sunt mai optimist astăzi decât eram acum două săptămâni. Și eram mai optimist acum două săptămâni decât eram acum două luni. Deci, facem progrese, lucrurile se mișcă. Trebuie doar să continuăm — știți cum e, uneori aplici presiune, alteori adopți o abordare mai prietenoasă, uneori oferi stimulente, alteori impui pedepse. Este o muncă migăloasă, complicată, murdară, dar este munca pentru care poporul american a ales administrația Trump.

Un ultim punct pe această temă: dacă acest conflict nu se oprește, ucrainenii nu vor câștiga războiul. Cred că există această idee greșită, promovată de presa mainstream, că dacă războiul mai continuă câțiva ani, Rusia se va prăbuși, Ucraina își va recuceri teritoriile și totul va reveni la starea de dinainte de război. Aceasta nu este realitatea în care trăim. Dacă războiul mai continuă câțiva ani, am putea asista la prăbușirea societăților. Demografia ambelor țări este deja un coșmar. Ar putea muri milioane de oameni dacă acest conflict continuă, și există riscul real ca războiul să escaladeze într-un conflict nuclear. Trebuie să se oprească. Aceasta este politica acestei administrații: să punem capăt conflictului. Și vă garantez că președintele îi mobilizează pe toți oamenii săi, inclusiv pe mine, să muncească din greu pentru atingerea acestui obiectiv final.

Alte stiri din Externe

Ultima oră