Fostul prim-ministru al Ucrainei - în 2005 și din 2007 până în 2010 - care conduce acum partidul de opoziție Batkivchina a dat un interviu pentru Le Figaro.
- LE FIGARO. - Armata rusă a confirmat vineri că urmărește „controlul deplin asupra Donbassului și a sudului Ucrainei”. Vedeți în această declarație o schimbare semnificativă de strategie din partea Kremlinului?
Iulia TIMOȘENKO.- Faptul că armata lui Putin se retrage în Est nu înseamnă că obiectivul său principal s-a schimbat. Aceasta rămâne capturarea și înrobirea Ucrainei în ansamblu. S-au schimbat doar tacticile militare. Scopul este să distrugă oamenii și moralul armatei și de aceea Mariupol este un oraș foarte important pentru el. Dar armata noastră este acolo, regimentul nostru Azov și se luptă.
- Totuși, situația de acolo rămâne disperată. Cum ar putea Ucraina să depășească eșecul reprezentat de căderea lui Mariupol?
Ucraina va continua să lupte și să câștige, dar deblocarea orașului și câștigarea acestui război la scară largă depinde de doi factori. Primul este viteza și cantitatea de arme grele care vor fi livrate în Ucraina. Avem nevoie de artilerie, tancuri, avioane de apărare aeriană, toate capabilitățile care nu ne sunt acordate momentan. S-a decis să ne livreze tunuri și suntem foarte recunoscători pentru asta, dar nu va fi suficient pentru a câștiga. De asemenea, sperăm să primim sisteme puternice de apărare aeriană care să permită Ucrainei să treacă la ofensivă. Este o chestiune de zile, chiar de ore.
- Ce părere aveți despre nivelul sprijinului militar al UE?
În minutele tragice pe care le trăim, avem nevoie de soluții imediate pentru că nu avem marjă de siguranță. Totuși, Ucraina nu a primit încă armele pe care ni le-a promis Europa. Totul merge foarte încet, obstacole mari se ridică. Acestea sunt întârzieri politice și logistice.
- Cancelarul german, Olaf Scholz, a spus că arsenalele Bundeswehr au fost epuizate, că a refuzat să vadă că NATO este târâtă într-un război cu Rusia. Guvernul ucrainean, care a refuzat să-l întâmpine pe președintele german Steinmeier, este foarte critic la adresa Berlinului. Împărtășiți aceste critici?
Toate paginile istoriei în care s-au implicat Franța și Germania din 2014 - mă refer în special la acordurile de la Minsk, care au forțat Ucraina să cedeze o parte din teritoriul său și să lase Rusia să se amestece în viața noastră politică - trebuie să fie întoarse. Acum trebuie să privim lucrurile altfel. Liderii francezi și germani trebuie să viziteze Ucraina pentru a vedea cu ochii lor ce se întâmplă. Mi se pare că Parisul și Berlinul vor să-și regândească relațiile cu Rusia și aceasta este decizia corectă. Principalul lucru este să acționați rapid și să nu trăiți pe vechile neînțelegeri.
- A fost o greșeală încercarea inițiată de Franța și Germania anul trecut de a relansa un dialog strategic cu Moscova?
Negocierea și liniștirea nu au dat niciun rezultat și l-au întărit doar pe agresorul care își trage puterea din slăbiciunea Occidentului. Kremlinul înțelege doar forța militară brută. Amintiți-vă deja că în 2009, când eram prim-ministru, Kremlinul a întrerupt furnizarea de gaze către țările europene și Ucraina. Totuși, războiul pe care Ucraina îl traversează astăzi este o consecință directă a tot ceea ce s-a întâmplat în ultimii cincisprezece ani: în special anexarea Abhaziei și Osetiei de Sud după războiul din Georgia din 2008. Faptul că în 2008 Franța și Germania au refuzat Aderarea Ucrainei la NATO a dus la războiul de astăzi. Această dorință de putere excesivă, această ambiție irațională de a deveni împărat al unei jumătăți de lume, această așa-zisă misiune de a reconstrui un lagăr socialist în interiorul continentului european, trebuie oprite.
"Astăzi, Putin continuă să creadă că poate prelua Ucraina prin forța armelor. Acesta este motivul pentru care discuțiile de pace la care asistăm sunt o farsă." Iulia Timoșenko
- Credeți că Europa va fi de acord cu ideea unui embargo asupra gazelor și petrolului rusești?
În afară de ajutorul militar, al doilea factor care ne va oferi șansa de a câștiga este privarea Rusiei de banii pe care îi cheltuiește pentru război. În fiecare zi, se plătește 1 miliard de euro pentru petrol, gaze și cărbune.
Trebuie să oprim asta. Fiecare țară europeană are nevoie de timp pentru a găsi alte mijloace de alimentare cu energie, dar toată lumea înțelege această nevoie.
- Pe măsură ce controlul Rusiei asupra Mariupolului se întărește, ce compromisuri teritoriale este gata să facă Ucraina pentru a opri războiul?
Războaiele la scară largă se termină de obicei pe câmpul de luptă și sunt oficializate prin tratate de capitulare. Astăzi, Putin continuă să creadă că poate prelua Ucraina prin forța armelor. Acesta este motivul pentru care discuțiile de pace la care asistăm sunt o farsă. Poporul ucrainean nu va accepta niciodată ultimatumuri care să ne priveze de propria noastră armată și de un sistem de securitate colectivă. El nu va recunoaște niciodată Crimeea sau teritoriile Donețk și Lugansk drept ruse. Procesul de negociere condus de Kremlin nu se referă la atingerea păcii, ci la încetinirea ritmului sancțiunilor și oprirea furnizării de arme către Ucraina. Singura soluție este așadar obținerea unei victorii militare. Putem considera discuțiile de pace ca fiind realiste doar atunci când părțile și-au retras trupele în spatele liniilor de demarcație în vigoare înainte de război.
- Ce rol joacă un partid de opoziție ca al tău în situația actuală?
Astăzi, în Ucraina, nu mai există guvern sau opoziție. De îndată ce primele rachete au căzut pe teritoriul nostru, formăm una și aceeași echipă cu președintele nostru. Șeful statului, armata noastră și fiecare ucrainean fac tot posibilul pentru a câștiga acest război și a salva țara. După ce am fost prim-ministru de două ori, am mers în Europa pentru a explica poziția noastră comună. Echipele noastre de partid au ajutat și la evacuări și ajutor umanitar. Nu am părăsit Kievul pentru o singură zi și suntem în război din prima zi. Fiecare luptă pe propria linie de front. Unitatea poporului nu a fost niciodată mai mare de la independența sa (în 1991).
- Cum influențează joc alegerile prezidențiale franceze pentru Ucraina?
Nu vrem să dictăm alegerea nimănui, dar cred cu tărie în înțelepciunea poporului francez. Ajutorul Ucrainei ar trebui să fie rezultatul unei alianțe multipartide, ca în Statele Unite, cu partidele Republican și Democrat. Țara noastră a devenit prin împrejurări liderul lumii libere și indiferent de alegeri, cred că poporul francez se va uni în jurul luptei pentru pace și nu va ezita să susțină Ucraina. Astfel, această națiune democratică care este Franța va fi de partea luminii și își va influența politicienii. Sunt convinsă de asta.