Iulia Navalnaya: "După Putin, voi candida pentru a fi președintele Rusiei"

21 Oct 2024
Iulia Navalnaya: "După Putin, voi candida pentru a fi președintele Rusiei"

Soția lui Alexei Navalnîi spune că nu îl „urăște” pe președintele Rusiei, ci vrea doar să-l vadă în închisoare, scrie Politico

Iulia Navalnaya, soția defunctului lider al opoziției ruse Alexei Navalny, a declarat că va candida la președintele Rusiei atunci când Vladimir Putin nu va mai fi la putere.

Când va fi momentul potrivit, „Voi participa la alegeri... în calitate de candidat”, a declarat Navalnaya pentru BBC într-un interviu.

„Oponentul meu politic este Vladimir Putin. Și voi face totul pentru ca regimul său să cadă cât mai curând posibil”, a spus ea, adăugând că întoarcerea ei în Rusia „din păcate este imposibilă”, atâta timp cât Putin rămâne la conducere.

Navalnaya a fost condamnată în absență la două luni de închisoare de un tribunal rus în august, sub acuzația de participare la o organizație extremistă. Acum locuiește în afara Rusiei, dar ar fi arestată imediat dacă se întoarce.

Navalnîi, cel mai ascuțit ghimpe din coasta lui Putin din ultimul deceniu, a murit în februarie într-o colonie penală din apropierea Cercului Polar, unde ispășea o pedeapsă de 19 ani de închisoare. Navalnaya l-a acuzat în repetate rânduri pe Putin că a ordonat uciderea soțului ei, ceea ce Kremlinul a negat.

Într-un interviu pentru The Times publicat duminică, Navalnaya a spus că nu-l urăște pe președintele rus, dar și-ar dori să-l vadă în spatele gratiilor.

„Nu-l urăsc. Sunt absolut încrezător că nu-mi doresc ca Putin să moară. Vreau să fie într-o închisoare rusească, așa cum a fost soțul meu”, a spus ea.

Alte stiri din Externe

Ultima oră