Italia: o operă rusă deschide sezonul la La Scala din Milano, în ciuda protestelor oficialilor ucraineni

08 Dec 2022
Italia: o operă rusă deschide sezonul la La Scala din Milano, în ciuda protestelor oficialilor ucraineni

La Scala din Milano își deschide sezonul miercuri cu o nouă producție a piesei „Boris Godunov” de Mussorgski. O lucrare rusească pe care consulul ucrainean al orașului a vrut să o deprogrameze, scrie FranceInfo.

Este o noapte mare la Scala din Milano, miercuri, 7 decembrie, cu deschiderea noului său sezon cu Boris Godounov al compozitorului rus Modeste Moussorgski în program.

Președintele italian Sergio Mattarella, președintele Consiliului de Miniștri Giorgia Meloni dar și cel al Comisiei Europene Ursula van der Leyen au fost prezenți la această „premieră”. Cu excepția faptului că o controversă a venit să rupă farmecul artei și muzicii în mijlocul războiului din Ucraina.

Consulul ucrainean la Milano, Andrii Kartysh, a vrut ca Boris Godunov să fie deprogramat, considerând opera o propagandă pro-Putin. "Cu siguranță nu" îi răspunde Dominique Meyer, regizorul La Scala, pentru care această operă este o pildă despre dictatură: „Am ales această operă în urmă cu trei ani, este una dintre capodoperele istoriei operei care i s-a jucat mereu aici."

„Îi invit pe cei care au îndoieli să citească broșura – vor înțelege puțin mai bine – și să vină să vadă spectacolul.” spune Dominique Meyer, directorul La Scala din Milano 

Nici alegerea cântăreților nu a fost apreciată de consulul ucrainean. Basul rus Ildar Abdrazakov este cu atât mai recunoscător conducerii La Scala pentru că a pus în scenă această lucrare: „Trebuie să mulțumesc dirijorului Riccardo Chailly și regizorului Dominique Meyer pentru că au ales această operă și nu a scos-o din repertoriu când știm că în prezent teatrele suprimă cultura rusă”.

Dirijorul Valery Gergiev, apropiat de Vladimir Putin, fusese demis de la Scala în martie 2022. În urmă cu trei zile, duminică, 4 decembrie, tinerii sub 30 de ani au fost primii la Scala. Departe de controversă, au apreciat costumele și punerea în scenă și se opun cenzurii.

 

 

„Trebuie să onorăm cultura și să nu-i permitem lui Putin să o distrugă”, a declarat președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen sosind la Teatro alla Scala pentru a asista la Premieră. Pe aceeași linie este șeful Italiei, Sergio Mattarella : „Marea cultură rusă este o parte integrantă a culturii europene. Este un element care nu poate fi șters. Responsabilitatea pentru război trebuie atribuită guvernului acelei țări, cu siguranță nu poporului rus sau culturii lor”, scrie Corriere della Sera

Și pentru premierul Meloni controversele care au apărut în jurul lui «Boris Godunov» sunt lipsite de sens: «După cum se știe, am o poziție extrem de clară cu privire la subiectul invaziei Ucrainei - a spus ea - dar nu suntem supărați pe poporul rus, pe istoria Rusiei, pe cultura rusă. Avem alegerea politică. Și cele două trebuie ținute deoparte, altfel ne încurcăm». 

„După părerea mea, cultura nu ar trebui să devină parte a acestor controverse”, a adăugat președintele Regiunii Lombardia, Attilio Fontana . «Sunt mulți tirani în lume dar arta mare nu are culoare, spune președintele Senatului italian Ignazio La Russa.

Publicul Prima della Scala, toți în picioare, l-au primit cu ovații pe președintele italian când a intrat în boxa de onoare alături de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Mattarella a încercat să așeze publicul, dar cele 4 minute de aplauze au condus la imnul național.

Înainte de spectacol, ucrainenii au contestat „propaganda rusă” în piață unde au existat momente de tensiune între protestatari și poliție.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră