Israelul va continua să bombardeze Gaza cu „toată puterea sa”, spune Netanyahu după ce Blinken a cerut o pauză

04 Noi 2023
Israelul va continua să bombardeze Gaza cu „toată puterea sa”, spune Netanyahu după ce Blinken a cerut o pauză

Israelul „refuză o încetare temporară a focului care nu include întoarcerea ostaticilor noștri”, a spus Netanyahu citat de Politico.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a respins apelurile secretarului de stat Antony Blinken pentru o pauză umanitară la scurt timp după conferința de presă a acestuia din urmă de vineri, spunând că Israelul va continua să bombardeze Fâșia Gaza cu „toată puterea sa”.

Blinken le-a spus reporterilor din Israel că, în timpul unei întâlniri cu Netanyahu, la începutul acelei zile, el a cerut Israelului să întreprindă o pauză în luptă și a oferit sfaturi despre cum să minimizeze decesele civililor palestinieni în timp ce vizează militanții Hamas din Fâșia Gaza.

La scurt timp, Netanyahu a spus, în timpul propriei conferințe de presă, că Israelul „refuză o încetare temporară a focului care nu include întoarcerea ostaticilor noștri”. Peste 200 de ostatici au fost luați de Hamas în urma atacului surpriză al grupării militante pe teritoriul israelian din 7 octombrie, care a ucis 1.400 de oameni.

Este cel mai recent semn de dezacord puternic între cei doi aliați, deoarece administrația Biden a apelat în ultimele săptămâni Israelul a reținere, în timp ce acesta continuă o campanie de atac aerian masiv în Fâșia Gaza. Peste 9.000 de palestinieni au fost uciși în ultima lună, iar mai mult de jumătate dintre rezidenții din Gaza au fost strămutați din casele lor.

Blinken a spus că este necesară o pauză umanitară pentru a se asigura că ajutorul poate fi livrat pe teritoriu și că cei 2,3 milioane de civili din Fâșia Gaza își pot găsi un loc unde sunt siguranță. În timpul unui discurs de campanie de miercuri, președintele Joe Biden a spus „Cred că avem nevoie de o pauză” după ce evenimentul a fost întrerupt de un protestatar.

Când i s-au cerut detalii despre pauza propusă, Blinken nu a oferit niciunul: „Există o serie de întrebări practice foarte importante care vin împreună cu aceasta, pe care am convenit să le discutăm și la care am lucrat”.

În timp ce s-a întâlnit cu președintele israelian Isaac Herzog înainte de discurs, Blinken a reiterat că Statele Unite susțin dreptul Israelului de a „a se apăra și de a face tot posibilul” pentru a preveni un alt atac masiv asupra pământului său. În același timp, a adăugat el, civilii palestinieni prinși în focul încrucișat de represalii trebuie protejați cu orice preț.

Într-un articol de opinie New York Times publicat vineri, Herzog a scris că „oricine crede că exploatarea cinică a suferinței civile ne va lega mâinile și va salva Hamas de data aceasta se înșeală. Pentru noi și pentru palestinieni, suferința se va încheia doar cu înlăturarea Hamas. Oricine încearcă să ne lege mâinile, intenționat sau nu, subminează nu numai apărarea Israelului, ci și orice speranță pentru o lume în care aceste atrocități nu pot avea loc.”

Blinken a mai spus că SUA și aliații săi trebuie să găsească o „idee mai bună și o modalitate de a realiza” o guvernare stabilă a Fâșiei Gaza, asupra căreia țările din Orientul Mijlociu să fie de acord după războiul Israelului cu militanții Hamas.

Rapoartele din ultimele zile au detaliat dorința Washingtonului de a stabili potențiao forță multinațională care să mențină pacea în enclavă. Când a fost presat cu privire la această problemă de către reporteri, Blinken nu a intrat în detalii – dar a spus că este încrezător că alte țări vor sprijini o astfel de acțiune.

„Este imperativ, în opinia noastră, să stabilim o viziune clară și o cale” pentru a ne asigura că un eveniment mortal precum atacul Hamas asupra pământului israelian la începutul lunii octombrie nu se va mai repeta, a spus el. „Cred că există o coaliție largă și puternică în întreaga regiune care vrea să facă exact asta.”

În SUA unii democrați de masă încep să-și manifeste îngrijorarea cu privire la bilanțul din ce în ce mai dur asupra palestinienilor din ofensiva Israelului în Gaza.

Joi seară, 14 democrați din Senat au cerut o „încetare pe termen scurt a ostilităților” pentru a permite ajutorului umanitar să ajungă la palestinieni.

„Eșecul de a proteja în mod adecvat civilii necombatanți riscă escaladarea dramatică a conflictului din regiune și impune daune grave perspectivelor de coexistență pașnică între israelieni și palestinieni”, au scris parlamentarii într-o declarație condusă de senatorul democrat Tim Kaine.

În articol de opinie, Herzog i-a condamnat pe cei din Occident care au criticat acțiunile Israelului în ultima lună.

„În capitalele Europei am văzut mitinguri care susțin distrugerea totală a Israelului „de la râu la mare”. Profesori și studenți de la colegiile americane susțin discursuri și semnează declarații care justifică terorismul, chiar glorificându-l”, a scris el.

Alte stiri din Externe

Ultima oră