Aurtoritățile israeliene: medicii pot să refuze tratarea pacienților LGBTQ

26 Dec 2022
Aurtoritățile israeliene: medicii pot să refuze tratarea pacienților LGBTQ

O sugestie a unuia dintre viitorii miniștri ai lui Benjamin Netanyahu, potrivit căreia medicilor israelieni ar trebui să li se permită să refuze tratamentul pacienților LGBTQ din motive religioase, a sporit temerile că noul guvern reprezintă o amenințare fără precedent la adresa drepturilor homosexualilor, anunță The Guardian.

Președintele israelian, Isaac Herzog, a intervenit pentru a condamna retorica anti-LGBTQ tot mai mare, spunând: „Declarările rasiste din ultimele zile împotriva comunității LGBTQ și a altor sectoare ale publicului mă fac extrem de îngrijorat”. Președintele, al cărui post este în mare parte strict oficial, dar care deține un anumit grad de autoritate, a adăugat că o astfel de retorică a subminat „valorile democratice și morale” israeliene.

Netanyahu neagă că noul său guvern va reprezenta o amenințare pentru drepturile homosexualilor, dar criticii spun că este prea slab pentru a-și controla partenerii de coaliție ultranaționaliști și ultraortodocși, care împing Israelul să adopte din ce în ce mai mult, ceea ce consideră ei, ca moștenire religioasă rânduită divină.

Într-un interviu radio de duminică, viitorul ministru al misiunilor naționale, Orit Strook, din partidul sionist religios, a lăsat de înțeles că medicii israelieni ar putea refuza tratamentul pacienților LGBTQ în spiritul legislației pe care partidul ei o elaborează și în în conformitate cu acordurile de coaliție care prevăd modificarea unei legi antidiscriminare.

Strook a precizat că un medic ar putea refuza îngrijirea unui pacient dacă acest lucru îi încalcă convingerile religioase „atâta timp cât există destui alți medici care pot oferi acest serviciu”.

După o critică acerbă la adresa observațiilor sale, Strook, un lider al comunității ilegale de coloni israelieni din Hebron, a postat ulterior pe Twitter că s-a referit la proceduri medicale care ar fi inacceptabile din punct de vedere religios, nu la persoane LGBTQ. Nu a specificat ce proceduri ar putea fi, dar a subliniat că este de neconceput să forțezi un medic evreu să încalce legea evreiască într-un stat evreiesc „care a fost înființat după 2000 de ani de exil din cauza evreilor care și-au sacrificat viața pentru împlinirea Torei”. 

Partidul lui Strook propune un amendament la o lege anti-discriminare care permite excepții furnizorilor de servicii în cazul în care convingerile religioase ale medicilor ar fi încălcate. Acest principiu este specificat și în acordul de coaliție al lui Netanyahu cu partidul ultra-ortodox Torah Iudaism.

Un alt legislator religios sionist, Simcha Rothman, a declarat duminică că, în urma schimbării, proprietarii de hotel vor putea refuza închirierea camerele cuplurilor gay. „Libertatea de a asigura anumite servicii înseamnă că cineva are voie să se comporte așa cum consideră, nu neapărat într-o manieră politicaly correct în fața anumitor clienți și să-i boicoteze”

Schimbările aduse legii, dacă se vor concretiza, se așteaptă, de asemenea, să aibă un impact asupra cetățenilor minorităților arabe din Israel și să deschidă calea pentru noi incursiuni ale fundamentaliștilor evrei ai sionismului religios, care susțin, de asemenea, anexarea Cisiordaniei ocupate. Netanyahu a reiterat angajamentul că guvernul său nu va dăuna comunității LGBTQ, dar în mod grăitor, membrii partidului său Likud au exclus modificarea acordului de coaliție.

Ofer Newman, directorul executiv al Igy (Israel Gay Youth), a numit declarațiile și planul legislativ „periculoase”. El a prezis mai multe violențe și abuzuri împotriva comunității sale. „Ne aflăm într-o situație nouă în care politicienii care vor să-i împingă pe oameni înapoi în umbră dețin putere ministerială. Suntem într-o mentalitate învechită.”

Yossi Beilin, un fost ministru al justiției, a subliniat că, din moment ce Netanyahu avea nevoie de sprijinul partidele de extremă dreaptă ca să-l ajute să legifereze o slăbire a sistemului judiciar, astfel încât procedurile de corupție împotriva lui să fie anulate, el s-ar putea adapta cererilor acestora.

„Din moment ce Netanyahu este foarte, foarte slab, nu are nicio opțiune [de a gestiona] asupra acestor forțe extremiste, dintre care unii sunt nebuni”, a spus Beilin. „Poate că intenționează să nu pună în aplicare aceste lucruri, dar nu sunt sigur că poate evita să facă acest lucru. Acești oameni sunt cu adevărat fanatici.”

„Nu am fost niciodată într-o asemenea situație. S-ar putea să ne confruntăm cu un Israel diferit, cu halacha [legea evreiască] ca punct de interes pe care oamenii care trăiesc în întuneric îl vor susține.”

Netanyahu intenționează să susțină un vot în parlament asupra noului său guvern joi, 29 decembrie, cu doar câteva zile înainte ca mandatul său de a face acest lucru să expire, a declarat luni președintele parlamentului.

Blocul de partide de dreapta și religioase al lui Netanyahu a câștigat alegerile parlamentare luna trecută, dar liderul veteran a luptat din greu pentru ca să reușească să finalizeze acordurile de coaliție.

Alte stiri din Externe

Ultima oră