Iranul spune că bazele militare Nevatim și Muntele Hermon au fost vizate

15 Apr 2024
Iranul spune că bazele militare Nevatim și Muntele Hermon au fost vizate

Un raport publicat de Agenția de Știri Students News Agency (ISNA) administrată de guvern iranian susține că atacul Teheranului de aseară a vizat baza aeriană Nevatim și o instalație militară de pe Muntele Hermon, scrie Times Of Israel

Potrivit articolului care pare să reflecte linia de partid a regimului asupra atacului, baza Nevatim a fost vizată deoarece, potrivit Teheranului, de la această bază a fost lansat un atac mortal asupra consulatului țării din Damasc la începutul acestei luni.

Teheranul susține că un site de informații militare situat pe Muntele Hermon a fost vizat și că atacul a fost, de asemenea, menit să fie un răspuns la atacurile israeliene efectuate de ani de zile împotriva pozițiilor iraniene din Siria.

„Orașele israeliene nu trebuiau să fie vizate de această operațiune, deși cetățenii israelieni au trecut prin cea mai proastă noapte din viața lor”, spune autoarea, care nu menționează fetița de 7 ani, dintr-o comunitate beduină,  singura persoană israeliană rănită fizic, potrivit Israelului.

În schimb, ISNA susține că „rachetele iraniene au lovit ținte predeterminate. Cu toate acestea, Israelul încearcă să minimizeze daunele cauzate de acest atac.”

Articolul descrie atacul asupra Israelului, în care aproximativ 99% din cele peste 300 de proiectile au fost doborâte, ca o victorie majoră pentru Teheran, și îl afișează alături de o fotografie photoshopată a activității armatei deasupra Domului Stâncii .

Rapoartele conform cărora Statele Unite nu s-ar alătura unui contraatac israelian sunt văzute ca un semn că Iranul și-a dat dovadă și că acum nici măcar Washingtonul nu mai vrea să se implice.

„Această operațiune a ridicat nivelul de descurajare al Republicii Islamice Iran și chiar apelurile repetate ale oficialilor occidentali de a descuraja Iranul să răspundă Israelului nu au fost de niciun folos”, se arată în document.

De asemenea, articolul subliniază amenințările, citându-l în special pe șeful forțelor aeriene iraniene, generalul-maior Ali Bagheri, care susține că Iranul ar fi putut organiza un atac de zece ori mai mare, dar că încă nu intenționează să se grăbească.

Alte stiri din Externe

Ultima oră