Invitația ambasadorilor rus și belarus la gala Nobel de la Stockholm stârnește proteste

02 Sep 2023
Invitația ambasadorilor rus și belarus la gala Nobel de la Stockholm stârnește proteste

Fundația Nobel, care organizează ceremonia de premiere și o cină de gală în capitala Suediei, a anunțat joi că îi va invita pe toți ambasadorii țărilor prezente în Suedia și Norvegia în acest an, să promoveze dialogul în favoarea păcii. Anul trecut, ea nu-i invitase pe ambasadorii rus și belarus din cauza războiului din Ucraina, și nici pe ambasadorul iranian din cauza represiunii mișcării de protest, scrie Le Monde

„Atâta timp cât milioane de ucraineni continuă să sufere de pe urma unui război pe care nu l-au provocat și puterea rusă nu este pedepsită pentru crimele sale, solicităm Comitetului Nobel să sprijine eforturile de izolare a Rusiei și a Belarusului”, a scris purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe ucrainean, Oleg Nikolenko pe facebook. Pentru el, această invitație va trezi „un sentiment crescut de impunitate” a puterii ruse.

Liderul opoziției din Belarus în exil, Svetlana Tsikhanovskaya, a cerut Fundației Nobel să renunțe. „Nu trebuie făcut niciun compromis cu valorile lui Alfred Nobel. Cer Fundației și Comitetului Nobel să nu invite reprezentanți ai regimului ilegitim Lukașenko la evenimente și să ceară eliberarea imediată” a lui Ales Bialiatski, Premiul Nobel pentru Pace 2022, a spus ea pe X (ex-Twitter).

Premierul suedez Ulf Kristersson s-a declarat „foarte surprins” de aceste invitații. „Nu aș fi făcut-o dacă ar fi trebuit să mă ocup de invitațiile la o ceremonie de premiere și înțeleg că deranjează în Suedia și Ucraina”, adaugă el într-o declarație pentru AFP.

Pentru Fundația Nobel, „este clar că lumea este din ce în ce mai împărțită în sfere și că dialogul dintre punctele de vedere divergente este din ce în ce mai redus” , a declarat Vidar Helgesen, directorul acesteia, într-un comunicat .

„Pentru a inversa această tendință, ne extindem invitația de a celebra și înțelege Premiul Nobel și importanța științei libere, a culturii libere și a societăților libere și pașnice”, adaugă el .

Mai mulți politicieni suedezi, inclusiv lideri Verzi, Centru și Stânga, au declarat că vor boicota cina de gală din cauza invitației ambasadorului Rusiei.

Alte stiri din Externe

Ultima oră