Plin de viață înainte de criza de Covid, orașul a devenit sordid, bântuit de consumatorii de fentanil, un drog mai ieftin dar mai puternic decât heroina. În timp ce dependenții de droguri se plimbă liber pe străzi, autoritățile nu fac nimic pentru a pune capăt flagelului, spune un reportaj din Le Figaro.
Pe strada Seventh, la colțul străzii Mission, nu departe de clădirea federală, un bărbat de o vârstă incertă, în șosete rupte, se clatină pe trotuar. Tocmai s-a injectat cu o doză de fentanil , acest opiaceu sintetic mortal, de cincizeci de ori mai puternic și de trei ori mai ieftin decât heroina, care devastează San Francisco astăzi. Face câțiva pași clătinați pe picioarele instabile care îi susțin cu mare dificultate corpul rupt. Se prăbușește cu încetinitorul pe asfalt, cu fața spre cer, cu ochii sticloși, larg deschiși, sub privirea indiferentă a trecătorilor acum obișnuiți cu spectacolul patetic.
„Este oribil, dar oamenii s-au obișnuit spune Jacqui Berlinn, al cărei fiu în vârstă de 31 de ani, Corey, se plimbă prin oraș în căutarea drogului ne spune ea mai târziu. În urmă cu câteva luni, un tânăr a murit din cauza unei supradoze, iar trupul său a rămas timp de unsprezece ore pe o stradă centrală, fără ca nimeni să reacţioneze. Oamenii mergeau ocolindu-l.”
De data aceasta, alertați imediat, polițiștii ajung în câteva minute la locul acestei noi tragedii. Un ofițer îi injectează bărbatului două doze de naloxonă, antidotul cu care este dotat acum fiecare polițist. Gesturile sunt precise: face asta în fiecare zi. Dependentul de droguri nu pare să reacționeze. Apoi sosesc pompierii, urmați de o ambulanță, toți cu sirenele urlând. O mască de oxigen este depliată. Cine știe dacă bărbatul va supraviețui? Pe trotuarul opus, un alt dependent de droguri, tânăr, îmbrăcat într-o cămașă în carouri alb-albastru și pantofi noi - semn că nu a locuit încă pe stradă, cel puțin nu de mult - este prăbușit pe o parte, de-a lungul unui gard, sub o pătură curată, picioarele îndoite, jacheta de puf într-un coș de supermarket.
Victima a excesului de compasiune
În iunie anul trecut, o jurnalistă din orașul celebru și-a intitulat articolul „How San Francisco became a failed cit” sau „Cum San Francisco a devenit un oraș în derivă”, într-o stare de eșec, victimă a excesului său de compasiune și a sentimentului de libertate individuală împins la extrem. Celebra „autonomie corporală” pe care o apără până la absurd ca un drept inviolabil înseamnă că un tânăr gol pușca, clar drogat, poate mânca carton în public în timp ce pretinde că este Dumnezeu fără ca nimeni să intervină. Pentru că înghițirea cartonului este dreptul lui, apărat în acea zi împotriva polițiștilor care vor să-l îmbarce de una dintre numeroasele organizații de ajutor pentru cei fără adăpost, reprezentate de sutele de „ambasadori” care cutreieră orașul pustiu, îmbrăcați cu vestele lor fluorescente. Tânărul va muri din cauza unei supradoze două zile mai târziu.
„Acest oraș a devenit un adevărat coșmar, viciat de fentanil, sinistrat”, spune Steve Adami, un fost dependent de droguri. Acest rezident intermitent al sistemului penitenciar din California timp de aproape douăzeci de ani este acum absolvent al unui master și se află în fruntea unei organizații dedicate reintegrării. Steve a venit să participe la întâlnirea organizată de TogetherSF Action pe tema: „Ce putem face pentru a lupta împotriva crizei drogurilor”. Sarcina este descurajantă. Aflăm că municipalitatea a pierdut controlul asupra străzilor, ocupate de 4.000 de dependenți de droguri fără adăpost.
„Suferim de o piață deschisă a drogurilor care ne distruge economia, securitatea și acum descurajează vizita turiștilor străini, spune Kanishka Cheng fondatorul TogetherSF Action. "Aleșii noștri nu au niciun plan, nici măsuri de combatere a flagelului. Modul lor de operare este, dimpotrivă, să lase să se întâmple, cu excepția cazului în care dependentul are nevoie de o seringă curată sau de un alt instrument pentru a lua droguri în liniște și în public".
În San Francisco, micii dealeri își desfășoară afacerile nederanjați. Între 2020 și 2021, fentanilul a provocat moartea a 1.356 de persoane, mai mult decât Covidul. Anul acesta, 300 de victime ale supradozelor au fost salvate cu naloxonă. Dar marea majoritate dintre ele nu au încetat să folosească în continuare drogurile.
Acest oraș a devenit un adevărat coșmar, viciat de fentanil, în stare de abdicare
Steve Adami, fost dependent de droguri
Pe străzi, vedem tineri rupți în două, mai îndoiți decât bătrânii. Fentanilul le-a devastat trupurile și creierul. „Înainte, când folosea doar heroină – Doamne, nu-mi vine să cred că am spus „doar heroină”! -, fiul meu încă stătea drept. Acum arată ca un zombie, e tot sucit și prostit, e sfâșietor”, spune Jacqui Berlinn, care, pentru a-și calma suferința, a fondat organizația Mothers Against Drug Deaths. Ea speră să-l salveze pe Corey, căruia reușește să-i vorbească din când în când: „Inacțiunea aleșilor noștri a făcut posibilă această criză fără precedent”.
În iunie anul trecut, alegătorii din San Francisco, totuși un bastion democrat, au votat pentru demiterea procurorului ultraprogresist Chesa Boudin, pe care îl consideră responsabil pentru insecuritatea răspândită. Au crescut spargerile, în special în mașini, și furturile în magazine. Fiul a doi activiști de extremă stânga închiși pentru jaful unei dube blindate care a mers prost, Chesa Boudin nu credea în încarcerarea micilor dependenți de droguri. A preferat măsurile de vindecare. Știind că nu vor fi acuzați, poliția încetează să-i aresteze. Furturile sunt în creștere. Dependenții de droguri au liste cu articole, date de un fel de mafie mexicană, pe care le pot vinde lui pentru a-și cumpăra dozele. Aceștia din urmă le revând apoi în piețele de vechituri. Farmaciile și supermarketurile își pun acum săpunurile, șampoanele etc. sub cheie. Angajații lor sunt instruiți să-i lase în pace. Chiar și pubelele mari albastre, puse la dispoziție locuitorilor, sunt acum încuiate înainte de a fi amplasate pe trotuare.
Un tânăr dependent de droguri pe nume Zach, care aproape că se prăbușește în timp ce vorbește cu unul dintre omniprezenții „ambasadori” de pe străzi, le spune că vrea să iasă din asta. Părinții lui nu știu unde este. Zach este din nord, din Humboldt. „Sunt dependent de fentanil, am nevoie de măcar o doză zilnică”, recunoaște fără probleme. Când a fost întrebat câți bani are pentru asta, el răspunde: „Fur din magazin. Am nevoie de aproximativ 20 de dolari pe zi.” Un gram de fentanil costă 35 de dolari; un kilogram, 4500 de dolari contra 14.000 de dolari pentru aceeași cantitate de heroină.
Străzile din San Francisco, încă pline de activitate și de turiști în urmă cu trei ani, sunt pustii. Chiriile au fost printre cele mai mari din țară, datorită prezenței companiilor de înaltă tehnologie. Dar pandemia a permis angajaților lor să lucreze de la distanță. Clădirile de birouri s-au golit. „Nu a mai rămas nimeni, doar oameni fără adăpost”, se plânge proprietarul unui magazin de suveniruri din Chinatown. Uită-te la toate vitrinele condamnate.”
Un centru închis în decembrie pe Market Street
Pe Market Street, artera lungă care desparte orașul în diagonală, cândva plin de viață, nu mai întâlnești mulți oameni. Ajunși în cartierul primăriei, observăm de departe o aglomerație difuză. Este o adunare de toxicomani grupați în jurul unei fântâni înconjurată de un gard „pentru a-i împiedica pe toxicomani să-și facă nevoile și să se scalde în ea”, precizează un „ambasador” așezat sub un panou care informează că aici se pot arunca seringi. Până în decembrie anul trecut, această piață găzduia un centru în aer liber pentru dependenții de droguri care veneau să se aprovizioneze cu seringi și să se injecteze acolo în public. Centrul s-a închis, dar „clienții” săi și-au păstrat obiceiurile.
Am pierdut controlul asupra situației. Avem sub personal. Nimeni nu mai vrea să lucreze aici. Și apoi s-a format o întreagă industrie de milioane de dolari în jurul acestei mizerie.
Un politist
Câteva zeci de dependenți de droguri sunt adunați acolo în mijlocul mormanelor de gunoaie, stând, stând în picioare, aplecați și legănați, sau chiar întinși pe asfalt, răvășiți, cu ochii goi. Un șir îngrijit de bătrâni chinezi purtând măști, șepci și purtând pungi de cumpărături pe roți stau nemișcați. Ei sunt acolo pentru a achiziționa laptopuri furate și bonuri de mâncare distribuite de oraș dependenților de droguri, pe care le cumpără pentru o fracțiune din valoarea lor.
O mașină de poliție se apropie și parchează pe trotuar. La volan, un agent începe imediat să-și verifice telefonul. Nu-i acordă nicio atenție femeii care tocmai și-a scos șosetele ca să se înțepe între degetele de la picioare sau micilor "dealeri" care se târâie și vând otrava. Polițistul, al cărui nume este Corbin, acceptă să vorbească.
„Toată această mizerie umană, dar ce vrei să fac? Am pierdut controlul asupra situației. Avem puţin personal. Nimeni nu mai vrea să lucreze aici. Și apoi s-a format o întreagă industrie de mai multe milioane de dolari în jurul acestei mizerii”
Întins pe spate, cu brațele întinse, un bărbat stă întins în fața mașinii. „Nu ai de gând să vezi dacă mai este în viață?” a fost întrebat. Raspunsul este imediat:"Este in viață. Pur și simplu își digeră fentanilul”
I am a liberal, but liberalism must have limits. What is happening in the US with fentanyl and the hundreds of thousands of young zombies in Los Angeles, Philadelphia, Kensington, New York, San Francisco... helpless by a Non-State is abominable. pic.twitter.com/IVSLl8Z8Um
— Paco González ???????????????????????????????????????? (@Paco_Glez_) February 15, 2023
Now for some more tragic scenes from San Francisco today. Homeless folks lighting up some fentanyl. Fentanyl lean zombie. Bunch of whacked out homeless folks. A homeless dude hunched over in his wheel chair juxtaposed with the beautiful backdrop of City Hall pic.twitter.com/PoGmYPzLck
— Nuance Bro (@NuanceBro) December 15, 2022
That footage is CRAZY!!!!! #zombie #drugs #fentanyl #sanfrancisco pic.twitter.com/aD9AHgcJLp
— BreedsSF (@BreedsSf) March 31, 2022
I mean, really?... what kind of City protects drug dealers who sell drugs that turn people into Zombies? #SanFrancisco
— Gazoo (@gazooly12) July 13, 2021
More OD's than Covid deaths!#Fentanyl
+ Meth literally creating mental illness!
???? ???? ???? ???? pic.twitter.com/btXywMH1A1