Într-o încercare disperată de a ajunge în Marea Britanie din portul francez Calais, peste 2.000 de imigranţi au încercat să pătrundă în cursul nopţii de luni spre marţi în Eurotunnel, conform unei declaraţii făcute de un purtător de cuvânt al companiei, relatează Le Figaro. “A fost cea mai mare incursiune de acest fel în ultima lună şi jumătate”, a declarat purtătorul de cuvânt al Eurotunnelului, adăugând că a fost necesară mobilizarea întregului personal de securitate, adică aproximativ 200 de persoane, precum şi a forţelor de poliţie.
O parte dintre imigranţi au pătruns în partea franceză a Eurotunnelului, în zona Calais, şi au încercat să urce din mers în trenurile de marfă sau de pasageri care mergeau spre Marea Britanie. Cel puţin 15 persoane au fost rănite de trenuri.
Ministrul francez de Interne Bernard Cazeneuve a confirmat numărul imigranţilor, susţinând că “au avut loc câteva arestări şi totul s-a terminat fără scandal”. Autorităţile locale, totuşi, au disputat această cifră, politia susţinând că în ciuda “încercărilor obişnuite de incursiune” nu este corect “să se spună că în tunel au fost 2.000 de imigranţi în acelaşi timp.”
Incidentul a provocat întreruperi serioase serviciului feroviar în Eurotunnel – construit pe sub Canalul Mânecii, între Franţa şi Marea Britanie – pentru cea mai mare parte a zilei de marţi, pasagerii fiind blocaţi timp de o oră pe partea britanică a tunelului şi timp de o jumătate de oră pe partea franceză.
Opt persoane au murit încercând să pătrundă în tunel începând cu luna iunie. Conform estimărilor oficiale, aproximativ 3.000 de imigranţi, în principal eritreeni, etiopieni, sudanezi şi afgani, au campat în Calais în încercarea de a ajunge în Marea britanie. De când securitatea a fost intensificată în port, imigranţii au fost nevoiţi să îşi abandoneze încercările de a se ascunde în camioane şi pe feriboturi şi să aleagă o cale mai periculoasă - cea prin Eurotunnel.
Theresa May, secretarul britanic de Interne, a declarat marţi că Guvernul britanic este dispus să investească 7 milioane de lire sterline (aproximativ 11 milioane USD) pentru a ajuta Franţa să îşi securizeze partea sa de tunel.
În discuţia sa cu Cazeneuve, May a declarat că “am căzut de acord să întoarcem imigranţii, în special în Africa de Vest, pentru ne asigura că oamenii vor înţelege că o astfel de călătorie nu înseamnă ca ei vor reuşi să se stabilească în Europa.” (M.C)