Speranța de viață în Statele Unite a scăzut anul trecut la cel mai scăzut nivel din 1996, extinzând o tendință de scădere care a început în 2020, potrivit noilor date de la Centers for Disease Control and Prevention.
Cele mai recente cifre de la CDC, care lasă duratele de viață așteptate din SUA cu mult sub cele din alte națiuni mari și bogate, reflectă lupta continuă a guvernelor federale și locale pentru a răspunde cerințelor crizelor concurente de sănătate publică, anunță politico.com.
Pandemia de Covid-19 a avut „un efect de domino”, a spus Nora Volkow, directorul Institutului Național pentru Abuzul de Droguri, prin „exacerbarea problemei deja foarte grave pe care o avem în decesele prin supradoză”.
Cele două crize, pandemia Covid-19 și creșterea dependenței de droguri și a supradozelor, sunt „un semnal de alarmă” pentru guvern, a adăugat Michael Osterholm, directorul Centrului de Cercetare și Politică a Bolilor Infecțioase de la Universitatea din Minnesota. „În mod clar, este ceea ce afectează sănătatea comunităților noastre, spre deosebire de aproape orice am văzut până acum.”
Oamenii născuți în S.U.A. în 2021 se pot aștepta acum să trăiască 76,4 ani, ștergând aproximativ o generație de câștiguri. În 2019, cifra a fost de 78,8.
Este o inversare dramatică pentru SUA, unde speranța de viață a crescut de la începutul secolului al XX-lea. Traiectoria ascendentă a fost constantă timp de decenii, determinată de evoluția din sănătatea publică și medicină.
Acest lucru s-a inversat odată cu venirea virusului Covid în 2020. Boala a lovit un sistem de sănătate din SUA supraîncărcat, iar CDC a constatat că ratele de deces s-au înrăutățit în al doilea an al pandemiei. Numărul deceselor cauzate de Covid-19 a crescut cu aproape 20% din 2020 până în 2021 și a fost din nou a treia cauză de deces – după bolile de inimă și cancerul.
Deși decesele au scăzut în 2022, mulți experți în sănătate publică cred că ar putea fi mult mai mici. Politizarea continuă a răspunsului SUA la Covid a avut un impact negativ asupra deciziilor multor americani cu privire la vaccinare și alte măsuri de atenuare. Aproximativ 14% dintre americani și 36% dintre persoanele de 65 de ani și peste au primit cel mai recent rapel, potrivit CDC.
În același timp, Volkow consideră că pandemia a determinat schimbări sociale care i-au făcut pe oameni mai vulnerabili la consumul de droguri ca o modalitate de evadare. De asemenea, pandemia a îngreunat obținerea ajutorului. „Resursele care erau capabile să sprijine oamenii în trecut nu mai erau disponibile”, a spus ea.
Peste 106.000 de persoane au murit din cauza unei supradoze de droguri în 2021, o creștere de aproape 16% față de 2020. Rata deceselor cauzate de opioide sintetice - inclusiv fentanil - cocaină și psihostimulante, cum ar fi metamfetaminele, toate au crescut cu peste 20%.
Aceasta se adaugă la o creștere cu 30% a deceselor prin supradoză în 2020.
Ratele de supradozaj fatale de droguri au crescut în aproape fiecare grup rasial și etnic și au fost cele mai mari în rândul indienilor americani sau nativilor din Alaska și populației de culoare.
Administrația Biden s-a străduit să răspundă pe măsură ce traficul mortal de fentanil și alte opioide sintetice a evoluat și să extindă accesul la tratament pentru tulburarea de consum de substanțe.
În general, au fost înregistrate 3.464.231 de decese în SUA în 2021 — cu 80.502 mai multe decât în 2020. Celelalte cauze principale de deces au inclus rănile neintenționate, accidentul vascular cerebral, bolile cronice ale căilor respiratorii inferioare, boala Alzheimer, diabetul, bolile hepatice cronice și ciroza renală. .
După Covid-19, rata persoanelor care mor din cauza rănilor neintenționate, care includ supradoze de droguri, boli hepatice și ciroză, cel mai frecvent cauzate de consumul de alcool, hepatită și complicații datorate obezității și diabetului, a înregistrat cele mai mari creșteri.
Ratele deceselor au crescut cel mai mult în rândul femeilor indiene americane sau native din Alaska, urmate de bărbații albi.
Potrivit datelor provizorii publicate de CDC în august, speranța de viață a scăzut de la 78,8 în 2019 la 76,4 în 2021.