Intrarea Ucrainei în NATO este „puțin probabilă”, spune Macron

22 Dec 2022
Intrarea Ucrainei în NATO este „puțin probabilă”, spune Macron

Președintele francez a insistat din nou asupra necesității de a acorda „garanții de securitate” Ucrainei, dar și Rusiei la finalul conflictului, poziție care i-a adus deja critici puternice, scrie Le Figaro.

Președintele francez Emmanuel Macron consideră că intrarea Ucrainei în NATO ar fi trăită de Rusia ca o confruntare și că nu este „cel mai probabil scenariu”, a spus el într-un interviu acordat mai multor mass-media. „Intrarea Ucrainei în NATO ar fi percepută de Rusia ca o confruntare. Nu îți poți imagina asta cu această Rusie”, a declarat el miercuri, 21 decembrie, cotidianelor franceze Le Monde , Wall Street Journal și libanezului An Nahar.

„Fie că Ucraina intră sau nu în NATO – și acesta nu este scenariul cel mai probabil – va trebui să i se acorde garanții de securitate cu atât mai solide cu cât a fost atacată de Rusia” , continuă el. Emmanuel Macron insistă asupra necesității de a acorda „garanții de securitate” Ucrainei dar și Rusiei la finalul conflictului ucrainean, poziție care i-a adus critici puternice la Kiev și în Europa de Est.

„La final, va fi necesar să-i punem pe toți în jurul mesei. Și toți europenii și occidentalii care îmi dau lecții de morală să-mi explice cu cine vor sta în jurul mesei”, a spus el. „Nu vreau să fie chinezii și turcii singuri cei care negociază a doua zi”, a spus el, referindu-se în special la eforturile de mediere ale diplomației turce.

Președintele francez a pledat din nou pentru autonomia strategică a Europei, în cadrul NATO, dar cu mai puțină dependență față de Statele Unite. „Nu există arhitectură europeană de securitate fără autonomie strategică, în NATO și cu NATO, dar să nu fie dependentă de NATO”, a subliniat el. 

„O alianță nu este ceva de care depind, este ceva ce aleg (...) Trebuie să ne regândim autonomia strategică”, a insistat el.

„Europa trebuie să câștige în autonomie tehnologică, capacitate, inclusiv în raport cu Statele Unite” , a spus președintele francez.

Alte stiri din Externe

Ultima oră