Internetul ar putea să atingă limita capacității sale în următorii ani. În anul 2005, viteza internetului prin broadband era de aproximativ 2Mbps. În prezent, aceasta a crescut de 50 de ori, până la 100 Mbps. În astfel de condiții, traficul de date realizat de utilizatorii din toate țările a crescut simțitor.
În trecut, pentru a transmite semnalul pe distanțe foarte mari și la lățimi de bandă inaccesibile altor medii de comunicație, s-a apelat la fibra optică. Semnalul transmis prin intermediul fibrei optice este supus la mult mai puține pierderi decât cel transmis prin alte mijloace pericolul interferențelor electromagnetice este eliminat complet.
Conform jurnaliștilor de la Daily Mail, datele sunt transformate în lumină, care este apoi ghidată folosindu-se principiul reflexiei repetate. Pentru a se mări cantitatea de informații transportate, se folosește metoda de sporire a intensității luminii transmise prin reflexie repetată. Rezultatul este că fibra optică devine suprasolicitată și nu mai poate ”duce” prea multe date.
Profesorul Andrew Ellis, co-organizator al unei reuniuni pe această temă, care a avut loc luna trecută la Royal Society din Londra, a declarat: ”Vom ajunge în curând să nu mai putem transmite date cu ajutorul fibrelor optice. Rezultatul va fi creșterea prețului conexiunilor și, dacă nu găsim o soluție rapidă, dispariția internetului”.