"Cercetătorii" câștigă o luptă juridică împotriva platformei cunoscute anterior sub numele de Twitter, asigurând accesul crucial la datele din rețelele sociale pentru a investiga potențialele interferențe electorale, scrie Politico
Un tribunal german a dat o lovitură juridică platformei X a lui Elon Musk, hotărând că aceasta trebuie să ofere imediat cercetătorilor acces la date despre conținutul legat de politică înaintea alegerilor din 23 februarie din Germania.
Decizia judecătorească a fost emisă joi și marchează unul dintre primele teste judiciare majore ale Legii privind serviciile digitale (DSA) a Uniunii Europene, ridicând noi întrebări cu privire la conformitatea lui X cu reglementările europene înainte de alegerile federale din Germania.
Procesul, intentat la începutul acestei săptămâni de Democracy Reporting International (DRI) și Society for Civil Rights (GFF), l-a acuzat pe X că a blocat eforturile de a urmări potențialele interferențe electoralerefuzând sa le acorde acces la date cheie de implicare – inclusiv aprecieri, distribuiri și valori de vizibilitate – pe care alte platforme le-au pus la dispoziția cercetătorilor.
Platformele de social media, inclusiv X, sunt deja examinate de Comisia Europeană cu privire la presupusele eșecuri de a atenua riscurile legate de interferența electorală. Rusia a fost acuzată că a intervenit în alegerile prezidențiale anulate din România de la sfârșitul anului trecut, printr-o campanie TikTok care a impulsionat un candidat pro-Kremlin.
Cazul se adaugă la tensiunile crescânde dintre autoritățile de reglementare europene și platforma de socializare a lui Musk din cauza renunțării la moderarea conținutului și a refuzului de a da curs cererilor de acces la date.
DSA, care a intrat în vigoare în 2022, cere platformelor mari sa ofere cercetătorilor acces la date pentru a studia riscurile sistemice. Comisia l-a acuzat deja pe X în iulie anul trecut că a încălcat DSA pentru că nu îndeplinește cerințele privind accesul la datele cercetătorilor. De asemenea, a interogat Meta anul trecut cu privire la decizia sa de a închide instrumentul de cercetare CrowdTangle.
Tribunalul Regional din Berlin s-a alăturat reclamanților, emitând o ordonanță de urgență care îl obligă pe X să ofere acces în timp real la datele solicitate prin interfața sa online până pe 25 februarie. Hotărârea îi obligă și pe X să plătească cheltuieli de judecată și impune o amendă procedurală de 6.000 de euro, creând un precedent pentru modul în care instanțele europene pot aplica obligațiile de transparență în temeiul DSA.
Spațiul digital nu este o zonă fără lege și am încredere că acum X se va conforma rapid”, a declarat Michael Meyer-Resende, director executiv al DRI, adăugând că refuzul platformei de a coopera a „forțat” acțiuni legale.
Hotărârea de la Berlin este unul dintre primele teste majore ale dispoziției DSA privind accesul la cercetare (articolul 40), care a fost concepută pentru a permite cercetarea pe rețelele sociale și pentru a sprijini punerea în aplicare a regulamentului.
TikTok și Meta au oferit DRI acces la date bazate pe o aplicație foarte similară, a declarat organizația nonprofit pentru POLITICO la începutul acestei săptămâni.
„Decizia este un succes uriaș pentru libertatea cercetării și democrația”, a declarat Simone Ruf, director adjunct al Centrului pentru Drepturile Utilizatorilor GFF. „Ne-am luptat pentru accesul la datele vitale ale cercetării și acum blocăm încercările de a manipula alegerile.”
Cu puțin peste două săptămâni înainte de ziua alegerilor, întrebarea este acum dacă X se va conforma deciziei sau va încerca să amâne prin recursuri legale.
ELON: EUROPE HAS WAY MORE BUREAUCRACY THAN THE U.S.
— Mario Nawfal (@MarioNawfal) February 9, 2025
"You don't just have the provincial and national level, you also have the EU on top of that.
To be totally frank, EU headquarters in Brussels is essentially a cathedral to bureaucracy."
Source: 2025 WELT Economic Summit… https://t.co/7P33ULi998 pic.twitter.com/O0mhkJXlvk