Instanța germană obligă platforma X să furnizeze date despre alegeri în baza legii europene DSA

09 Feb 2025
Instanța germană obligă platforma X să furnizeze date despre alegeri în baza legii europene DSA

"Cercetătorii" câștigă o luptă juridică împotriva platformei cunoscute anterior sub numele de Twitter, asigurând accesul crucial la datele din rețelele sociale pentru a investiga potențialele interferențe electorale, scrie Politico

Un tribunal german a dat o lovitură juridică platformei X a lui Elon Musk, hotărând că aceasta trebuie să ofere imediat cercetătorilor acces la date despre conținutul legat de politică înaintea alegerilor din 23 februarie din Germania.

Decizia judecătorească a fost emisă joi și marchează unul dintre primele teste judiciare majore ale Legii privind serviciile digitale (DSA) a Uniunii Europene, ridicând noi întrebări cu privire la conformitatea lui X cu reglementările europene înainte de alegerile federale din Germania.

Procesul, intentat la începutul acestei săptămâni de Democracy Reporting International (DRI) și Society for Civil Rights (GFF), l-a acuzat pe X că a blocat eforturile de a urmări potențialele interferențe electoralerefuzând sa le acorde acces la date cheie de implicare – inclusiv aprecieri, distribuiri și valori de vizibilitate – pe care alte platforme le-au pus la dispoziția cercetătorilor.

Platformele de social media, inclusiv X, sunt deja examinate de Comisia Europeană cu privire la presupusele eșecuri de a atenua riscurile legate de interferența electorală. Rusia a fost acuzată că a intervenit în alegerile prezidențiale anulate din România de la sfârșitul anului trecut, printr-o campanie TikTok care a impulsionat un candidat pro-Kremlin.

Cazul se adaugă la tensiunile crescânde dintre autoritățile de reglementare europene și platforma de socializare a lui Musk din cauza renunțării la moderarea conținutului și a refuzului de a da curs cererilor de acces la date.

DSA, care a intrat în vigoare în 2022, cere platformelor mari sa ofere cercetătorilor acces la date pentru a studia riscurile sistemice. Comisia l-a acuzat deja pe X în iulie anul trecut că a încălcat DSA pentru că nu îndeplinește cerințele privind accesul la datele cercetătorilor. De asemenea, a interogat Meta anul trecut cu privire la decizia sa de a închide instrumentul de cercetare CrowdTangle.

Tribunalul Regional din Berlin s-a alăturat reclamanților, emitând o ordonanță de urgență care îl obligă pe X să ofere acces în timp real la datele solicitate prin interfața sa online până pe 25 februarie. Hotărârea îi obligă și pe X să plătească cheltuieli de judecată și impune o amendă procedurală de 6.000 de euro, creând un precedent pentru modul în care instanțele europene pot aplica obligațiile de transparență în temeiul DSA.

Spațiul digital nu este o zonă fără lege și am încredere că acum X se va conforma rapid”, a declarat Michael Meyer-Resende, director executiv al DRI, adăugând că refuzul platformei de a coopera a „forțat” acțiuni legale.

Hotărârea de la Berlin este unul dintre primele teste majore ale dispoziției DSA privind accesul la cercetare (articolul 40), care a fost concepută pentru a permite cercetarea pe rețelele sociale și pentru a sprijini punerea în aplicare a regulamentului.

TikTok și Meta au oferit DRI acces la date bazate pe o aplicație foarte similară, a declarat organizația nonprofit pentru POLITICO la începutul acestei săptămâni.

„Decizia este un succes uriaș pentru libertatea cercetării și democrația”, a declarat Simone Ruf, director adjunct al Centrului pentru Drepturile Utilizatorilor GFF. „Ne-am luptat pentru accesul la datele vitale ale cercetării și acum blocăm încercările de a manipula alegerile.”

Cu puțin peste două săptămâni înainte de ziua alegerilor, întrebarea este acum dacă X se va conforma deciziei sau va încerca să amâne prin recursuri legale.

Alte stiri din Externe

Ultima oră