Interventia americana in criza provocata de incapacitatea Greciei de a-si plati datoria devine si mai vizibila. Dupa ce ieri BCE a deschis unele linii de creditare catre bancile grecesti, Christine Lagarde,sefa FMI, a declarat azi ca tarile UE au acceptat, in pricipiu, reducerea datoriei fara sa se ajunga insa la suma si modalitatea in care va fi facut acest lucru. Pana acum tarile UE respinsesera categoric o asemenea varianta.
Din acest motiv, spune Lagarde, FMI nu va participa cu vreo finantare in acest al treilea plan de salvare a Greciei pentru ca fara o reducere acest acord nu va avea rezultate pozitive.
E nevoie ca Grecdia sa se reformeze, precizeaza Lagarde dar fara o reducere substantiala a datoriei programul propus de UE nu va functiona.
Mai mult , sefa FMI considera ca scadentele de rambursare trebuie sa fie prelungite iar perioada de gratie acordata Greciei ar trebui sa urce la 30 de ani. Iar in acesti 30 de ani,insista Lagarde, Grecia nu mai plateste nimic pentru a avea timp sa-si consolideze economia.Pe de alta parte, FMI considera ca reducerea dobanzilor reprezinta o alta modalitate prin care va fi ajutata Atena.
Lagarde considera ca numai un asemenea program poate avea succes iar FMI se poate implica in finantarea acestuia.
Deocamdata la Bruxelles se discuta un program de ajutorare estimat a fi intre 82 si 86 de miliarde de dolari. Cat despre propunerile FMI, care, in treacat fise spus, incep incet-incet sa fie insusite de UE, duc intr-un fel la stergerea datoriei grecesti care, in urmatorii 30 de ani, va fi scutita de presiunea platirii ratelor.