„Inima noastră în această seară este la Betleem”, spune Papa

25 Dec 2023
„Inima noastră în această seară este la Betleem”, spune Papa

„Prințul păcii este încă respins de logica pierdută a războiului”, a deplâns suveranul pontif în timpul liturghiei de Crăciun din Bazilica Sfântul Petru din Vatican, scrie Le Figaro

„ Inima noastră în această seară este la Betleem ”, a spus Papa Francisc duminică seara, în timpul Liturghiei de Crăciun, în vreme ce festivitățile din orașul ocupat din Cisiordania au fost umbrite de războiul dintre Israel și Hamas. Inima noastră, în această seară, este la Betleem, unde prințul păcii este încă respins de logica pierdută a războiului, cu ciocnirea armelor care, și astăzi, îl împiedică să-și găsească un loc în lume”, a declarat papa argentian de la Bazilica Sfântul Petru din Vatican.

Aproximativ 6.500 de credincioși, potrivit Vaticanului, au asistat la slujba prezidată de papă în prezența liderilor religioși și a corpului diplomatic, în timp ce sute de alți au urmat-o pe ecrane gigantice instalate afară în piața Sfantul Petru. Mecca creștinismului, orașul Betleem - unde Hristos s-a născut conform tradiției - a fost părăsit de pelerini în acest an și a anulat majoritatea sărbătorilor de Crăciun din cauza războiului.

Să ne gândim la Palestina, Israel, Ucraina

Duminică la prânz, în timpul rugăciunii săptămânale Angelus, șeful Bisericii Catolice a menționat deja conflictul din Fâșia Gaza unde armata israeliană și-a intensificat duminică bombardamentele din sudul teritoriului. „ Suntem aproape de frații și surorile noștri care suferă de război: să ne gândim la Palestina, la Israel, la Ucraina ”, a spus el.

Cu această situație actuală, cred că este important să auzim o voce care ne spune: „Opriți războiul, vă rog să fiți mai pașnici”. Suntem în secolul 21, este un lucru groaznic”, a declarat pentru AFP Filipa Sousa, 20 de ani, o turistă din Porto, care a participat la slujba în Piața Sf. Petru.

Iezuitul argentinian își va pronunța tradiționala binecuvântare „ Urbi et Orbi ” („ Către oraș și lumii ”) luni,  binecuvântare în timpul căreia oferă în mod tradițional o privire de ansamblu asupra conflictelor din lume.

Alte stiri din Externe

Ultima oră