India își mărește achizițiile de petrol rusesc: „inacceptabil din punct de vedere moral” spune Ucraina

06 Dec 2022
India își mărește achizițiile de petrol rusesc: „inacceptabil din punct de vedere moral” spune Ucraina

Cu o zi înainte, un diplomat indian justificase aceste achiziții reduse de țiței rusești de către New Delhi. Volumele considerabile de țiței rusești importate în Europa, în ciuda eforturilor acesteia din urmă de a-și reduce dependența energetică de Moscova, rămân disproporționate față de volumele reduse de țiței rusești furnizate Indiei, susținuse acest diplomat indian, scrie 7sur7

Cuvinte infirmate marți de șeful diplomației ucrainene: India „greșeste complet” în a-și justifica achizițiile de petrol rusesc „explicând că europenii fac același lucru”. Este „inacceptabil din punct de vedere moral”, a subliniat el, referindu-se la „tragedia” conflictului din Ucraina și „suferința” acestuia de la invazia rusă.

Furnizor lider de țiței

India a cumpărat de șase ori mai mult țiței rusesc la un preț redus de la începutul conflictului din 24 februarie, până la punctul în care Moscova este acum principalul său furnizor de țiței, potrivit presei indiene. Dar susține că nu are de ales decât să opteze pentru cel mai ieftin petrol de pe piață, deoarece prețurile globale în creștere ale mărfurilor au lovit puternic milioane de gospodării indiene cele mai sărace.

Ministrul indian de externe S. Jaishankar a declarat luni că creșterea prețurilor la energie din India a fost agravată de creșterea achizițiilor europene de petrol și gaze din Orientul Mijlociu.

„Orientul Mijlociu a fost în mod tradițional furnizorul unor economii precum India, așa că achizițiile europene cresc și presiunea asupra prețurilor în Orientul Mijlociu”, a declarat reporterilor ministrul de externe al Indiei.

India, dependentă de importurile de energie, produse agricole și armament rusești, s-a abținut să condamne deschis invadarea Ucrainei de către Rusia și să se alăture la voturile în acest sens la ONU. Legăturile privilegiate dintre Moscova și New Delhi datează din timpul Războiului Rece, Rusia fiind, printre altele, principalul furnizor de arme al Indiei.

Alte stiri din Externe

Ultima oră