Incident aerian deasupra Mării Negre între un avion britanic și două avioane de vânătoare rusești

20 Oct 2022
Incident aerian deasupra Mării Negre între un avion britanic și două avioane de vânătoare rusești

Ben Wallace, secretarul britanic al apărării, a declarat Camerei Comunelor că un avion de luptă rus a tras recent o rachetă în apropierea unui avion de recunoaștere britanic în „spațiul aerian internațional deasupra mării Negre”, care se învecinează cu sudul Ucrainei și anumite teritorii anexate de Rusia, cum ar fi Crimeea, scrie Le Monde .

Incidentul a avut loc pe 29 septembrie, când o aeronavă RC-135 Rivet Joint [supraveghere electronică, neînarmată] a fost interceptată de două avioane de vânătoare rusești Su-27.

Unul dintre ele „a tras o rachetă aproape de aeronava RAF dincolo de raza vizuală , a adăugat ministrul. Londra și-a exprimat „îngrijorările” în fața ministrului rus al Apărării, care a răspuns pe 10 octombrie „că s-a efectuat o anchetă cu privire la circumstanțele incidentului și că este vorba despre o defecțiune tehnică a SU-27” și că aceasta a avut loc în apele internaționale. „Nu vedem asta ca pe o escaladare deliberată a rușilor”, a continuat ministrul. Patrulele britanice de recunoaștere sunt acum escortate de avioane de luptă, a adăugat el.

Marea Britanie este unul dintre principalii susținători ai Ucrainei și i-a oferit un ajutor semnificativ în materie de arme. În iunie 2021, Moscova a susținut că navele și aeronavele rusești au tras focuri de avertizare asupra unui distrugător britanic care a intrat în apele teritoriale rusești de lângă Crimeea.

Alte stiri din Externe

Ultima oră