Incertitudine cu privire la soarta Ministrului Apărării din Rusia și a șefului de stat major, invizibili de 15 zile

25 Mar 2022
Incertitudine cu privire la soarta Ministrului Apărării din Rusia și a șefului de stat major, invizibili de 15 zile

Serghei Şoigu, ministrul Apărării al Federaţiei Ruse, şi Valery Gerasimov, şeful Statului Major al armatei ruse, nu au fost văzuţi în public din 11 martie. Kremlinul a declarat joi că primul tocmai a prezentat un raport asupra situației din Ucraina în timpul unei reuniuni la summit. Dar incertitudinea rămâne în jurul acestor două figuri ale invaziei Ucrainei, scrie BFMTV

Confruntat cu întrebările tot mai dese în jurul dispariției acestor doi oficiali ruși - totuși obișnuiți să se arate în presă - într-un moment atât de crucial, Kremlinul a reacționat joi, asigurând în special că ministrul Apărării tocmai își făcuse raportul asupra situației din Ucraina. Fără a înlătura incertitudinea generală.

Văzut ultima dată pe 11 martie
Ultima apariție publică a celor doi oficiali datează acum de treisprezece zile,  pe 11 martie. În acea zi, Serghei Choigu este filmat când se pretează la un exercițiu prețuit de autoritățile ruse: agățarea medaliilor pe pieptul soldaților care se întorc de pe front.

Cât despre ultima oară când i-am văzut pe acești doi fideli alături de Vladimir Putin, ea datează din 27 februarie: ne amintim de cei doi directori ai armatei care îl ascultau, de la celălalt capăt al unei mese nesfârșite, în momentul „puneriior în alertă a forțelor nucleare de descurajare ale țării”.

De la aceste două întâlniri,nu au mai fost vazuti. Și nu au raspuns la apelurile telefonice făcute în ultima lună de omologii lor americani care doresc să mențină legătura, așa cum s-a plâns miercuri purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, citat de Washington Post.

„Are multe de făcut acum”
Semn că această volatilizare bruscă nu este firească, regimul a ajuns să pună problema joi. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președinției, a transmis agențiilor de presă ruse la prânz următoarea declarație: „Domnul Șoigu a raportat despre progresul operațiunii militare speciale” din Ucraina în cadrul unei ședințe a Consiliului de Securitate al Kremlinului.

În mod curios, această afirmație a urmat câteva momente o precizie anterioară a aceluiași om și pe același subiect. În timpul unei conferințe de presă, Dmitri Peskov s-a limitat într-adevăr la a spune:

„Ministrul Apărării are multe de făcut în acest moment (...) nu este chiar momentul să facem activitate media”.

La BFMTV, joi dimineață, Alexander Makogonov, purtătorul de cuvânt al Ambasadei Rusiei în Franța, a fost la unison. Întrebat despre invizibilitatea lui Serghei Șoigu, acesta a răspuns ironic și laconic: „Este ocupat, poate?”

Nicio dovadă directă
Autoritățile ruse au preferat, așadar, să schimbe vorba fără a furniza nicio dovadă care să susțină prezența ministrului - și cu atât mai puțin a șefului de cabinet - cu Vladimir Putin în cadrul acestei întâlniri.

Pe 18 martie, postul rusesc Channel 1 asigură că ministrul a participat la o nouă ceremonie de decernare a premiilor militare, însă imaginile care ilustrează evenimentul sunt cele din 11 martie. Pe site-ul Kremlinului, menționăm în continuare participarea sa în aceeași zi la Consiliul de Securitate, dar fără a livra nici fotografie sau video.

Mai recent, presa internațională a susținut că l-ar fi demis pe generalul Vladislav Yershov, înlăturându-l de la comanda corpului 6 armată, pe baza pierderilor excesive pe frontul ucrainean, înainte de a-l plasa în arest la domiciliu.

„O mulțime de zvonuri pe Telegram astăzi despre locul unde se află ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu. Nu a fost văzut în public timp de 12 zile și nu a fost văzut cu Putin de la acea întâlnire din 27 februarie în care acesta a ordonat să ridice nivelul de alertă al forțelor nucleare. Poză cu vremuri mai fericite.”

Reporterul Moscow Times, Jake Cordell, a postat miercuri pe Twitter, postând o poză cu Serghei Șoigu și Vladimir Putin bucurându-se de zăpadă și o cană aburindă.

Media independentă rusă Agentstvo a sugerat pe Telegram posibilitatea ca Serghei Şoigu, în vârstă de 66 de ani, să sufere de probleme cardiace.

Politicianul și soldatul
Absența lor cântărește cu atât mai mult cu cât ambii sunt figuri foarte familiare rușilor, chiar înainte de promovările lor în 2012. Trecutul acestor susținători neclintiți ai lui Vladimir Putin, în schimb, e foarte diferit.

Serghei Şoigu nu este soldat, nici măcar veteran al serviciilor secrete. Este un adevărat politician, deja ministru (al situațiilor de urgență) sub Boris Elțin. El este din regiunea Tuva, o republică a Federației Ruse situată în Siberia de Est. Provincie în care a împărțit de mai multe ori excursii de pescuit cu Vladimir Putin în casa sa de la țară. El a condus și formațiunea prezidențială, Rusia Unită.

Valery Gerasimov este soldat. Născut la Kazan în 1955 este un fost din Armată Roșie. A servit ca general în războiul din Cecenia de la începutul anilor 1990 și 2000, precum și în operațiunile desfășurate în Donbass și în Crimeea în 2014. Comportamentul său în Cecenia i-a câștigat chiar laudele Annei Politkovskaïa, această jurnalistă dizidentă asasinată de guvern în 2006 și care desemnase în el un „om care a știut să-și păstreze onoarea de ofițer”. Ea se referea la dorința ei de a aduce în fața justiției un soldat rus care a ucis un cecen.

Eficiența lor l-a sedus pe Vladimir Putin: el a considerat că ei au fost marii arhitecți ai campaniei din 2014 alături de separatiștii din Donbass și de anexarea Crimeei.

Lumea de ieri, deja.

Alte stiri din Externe

Ultima oră