Incendiile din Hawaii declanșează teoria conspirației despre „armele cu energie direcționată”

12 Aug 2023
Incendiile din Hawaii declanșează teoria conspirației despre „armele cu energie direcționată”

Incendiile devastatoare din Hawaii au adus o nouă teorie a conspirației din partea scepticilor cu privire la schimbările climatice, care sugerează că distrugerea a fost orchestrată de armele cu energie direcționată (DEW) ale guvernului federal, scrie Newsweek

Pe rețelele de socializare circulă fotografii cu fascicule de lumină și lasere despre care se susține că au fost făcute în Hawaii înainte ca incendiile mortale din această săptămână să ardă repere istorice și să ucidă cel puțin 55 de persoane pe insula Maui.

"Dacă incendiile din Hawaii au fost naturale, ce dracu este asta?" a subtitrat un utilizator o fotografie pe X, anterior Twitter . Platforma a semnalat postarea cu un avertisment pe care scria: „Imaginea surprinde un eveniment care a avut loc în Michigan în 2018, nu un eveniment curent în Hawaii”.

„Armele cu energie direcționată (DEW) folosite în Hawaii sunt suficient de puternice pentru a da foc Oceanului Pacific”, a spus Stew Peters, o personalitate online de extremă dreapta

DEW implică „lasere de înaltă energie și alte electromagnetice de mare putere” care „folosesc energie electromagnetică concentrată pentru a combate forțele și activele inamice”, conform Oficiului de Responsabilitate Guvernamentală al SUA (GAO).

Deși Departamentul Apărării a cheltuit 1 miliard de dolari anual pentru dezvoltarea acestor arme pentru a înlătura amenințările cu rachete și drone, un raport GAO din aprilie 2023 spune că departamentul a avut probleme în implementarea acestor tehnologii în afara laboratoarelor.

Noile conspirații par să apară din faptul că Air Force Research Laboratory a dedicat o întreagă aripă dezvoltării DEW-urilor „pentru tot traficul aerian care intersectează spațiul aerian și apele teritoriale hawaiane” în 2007, potrivit unui articol Wired. Direcția Energetică Dirijată este situată la Baza Forțelor Aeriene Kirtland din New Mexico.

Newsweek a contactat Laboratorul de Cercetare a Forțelor Aeriene prin formularul de anchetă de presă de pe site-ul său web pentru comentarii.

Oficialii de stat au spus că diverse forme de vreme extremă, cum ar fi condițiile uscate, umiditatea scăzută și vânturile puternice, au pregătit Hawaii pentru incendiile extreme, dar cauza exactă a acestora rămâne de stabilit.

„Nu știm ce anume a aprins incendiile, dar Serviciul Național de Meteorologie ne-a anunțat în prealabil că ne aflăm într-o situație de steag roșu. Așa că sunt condiții uscate pentru o lungă perioadă de timp – deci combustibilul, copacii și tot era uscat”, a declarat generalul-maior Kenneth Hara de la Departamentul de Apărare din Hawaii.

Incendiile au început ca incendii împrăștiate la începutul acestei săptămâni, dar o răspândire rapidă alimentată de lipsa umidității și vânturile puternice de la uraganul Dora le-a transformat în cele mai letale incendii de pădure văzute în SUA din 2018.

Zeci de mii de persoane au fost evacuate, iar numărul morților este de așteptat să crească, pe măsură ce salvatorii își continuă eforturile de căutare și recuperare. Cu Dora, o furtună de categoria 4, care se îndepărtează mai mult de Hawaii și 80 la sută din incendii stăpânite, se așteaptă ca oamenii să aibă voie să se întoarcă până în weekend.

„Ceea ce am văzut a fost probabil cel mai mare dezastru natural din istoria statului Hawaii”, a spus guvernatorul Josh Green, joi, într-o postare pe rețelele de socializare.

Alte stiri din Externe

Ultima oră