Încălzirea globală: Europa se încălzește mai repede decât planeta, conform ONU

03 Noi 2022
Încălzirea globală: Europa se încălzește mai repede decât planeta, conform ONU

Continentul european este continentul cu cea mai rapidă încălzire, înregistrând o creștere a temperaturilor de peste două ori mai mare decât media globală în ultimii treizeci de ani, a declarat miercuri ONU, scrie RTBF.

Temperaturile în Europa au suferit o creștere considerabilă în perioada 1991-2021, cu o încălzire de aproximativ + 0,5 °C pe deceniu, relevă un raport întocmit de Organizația Meteorologică Mondială (OMM) a Națiunilor Unite și Serviciul european Copernicus pentru schimbări climatice.

Este cea mai rapidă încălzire dintre cele șase regiuni definite de OMM”, a subliniat secretarul general al OMM, finlandezul Petteri Taalas, în prefața acestui raport privind clima în Europa. Purtătoarea de cuvânt a OMM, Clare Nullis, a declarat pentru AFP că Arctica, care în ansamblu se încălzește mai repede decât Europa, nu este într-adevăr considerată o regiune în sine de către organizație.

Topirea ghețarilor alpini

Ca urmare a încălzirii rapide din Europa ghețarii alpini au pierdut 30 de metri din grosime între 1997 și 2021. O altă consecință este că calota glaciară din Groenlanda se topește treptat, contribuind la accelerarea creșterii nivelului mării.

În vara anului 2021 Groenlanda a înregistrat pentru prima dată ploaie în cel mai înalt punct al său, stația Summit. Europa „oferă o imagine vie a unei planete care se încălzește și ne reamintește că nici măcar societățile bine pregătite nu sunt imune la consecințele fenomenelor meteorologice extreme”, a menționat Taalas.

În 2021, o serie de fenomene meteorologice și climatice extreme au avut loc în diferite părți ale Europei”, a spus el. "Inundațiile excepțional de grave care au provocat morți și pagube fără precedent în părți din vestul și centrul Europei în iulie și incendiile distructive care au devastat sud-estul Europei în această vară, vor rămâne în memoria națiunilor afectate și în arhivele climatologice internaționale" a adăugat.

Vesti proaste

Aceste evenimente meteorologice și climatice cu impact puternic au provocat sute de decese în Europa, au afectat direct mai mult de jumătate de milion de oameni și au provocat daune economice de peste 50 de miliarde de dolari, potrivit OMM. Aproximativ 84% din cazuri au fost inundații sau furtuni.

Raportul a fost publicat cu câteva zile înainte de deschiderea COP27, conferința ONU privind clima, care se desfășoară în perioada 6-18 noiembrie la Sharm el-Sheikh, Egipt.

Acordul de la Paris privind clima, încheiat în 2015, stabilește obiectivul de a menține creșterea temperaturii medii a planetei mult sub 2°C și dacă este posibil 1,5°C față de epoca preindustrială. Dar angajamentele internaționale lasă Pământul pe traiectoria unei încălziri de 2,6 °C până la sfârșitul secolului, a alertat ONU la sfârșitul lunii octombrie.

Indiferent de evoluția încălzirii globale, creșterea temperaturilor în toate regiunile Europei va fi mai mare decât media planetară, așa cum s-a observat până acum, avertizează OMM, un fenomen care sugerează căldură, incendii forestiere, inundații,...

Buletinul corect al anumitor țări

Totuși, nu toate știrile sunt proaste, asigură organizația, care subliniază că mai multe țări europene reușesc foarte bine să-și reducă emisiile de gaze cu efect de seră. În Uniunea Europeană, aceste emisii au scăzut deja cu 31% între 1990 și 2020, obiectivul fiind o reducere netă de 55% până în 2030.

Potrivit lui  Taalas, „Europa poate juca un rol decisiv pentru apariția unei societăți neutre în carbon înainte de jumătatea secolului, pentru a respecta Acordul de la Paris”.

Europa este, de asemenea, una dintre cele mai avansate regiuni în ceea ce privește cooperarea transfrontalieră pentru adaptarea la schimbările climatice, iar aproximativ 75% din populația sa este protejată de dezastre naturale și meteorologice prin sisteme eficiente de avertizare timpurie.

„În sfârșit, planurile sale de acțiune împotriva valurilor de căldură au salvat multe vieți ”, argumentează OMM.

Alte stiri din Externe

Ultima oră