Înarmarea Ucrainei este „singura cale către pace”, spune ministrul britanic de externe

06 Feb 2023
Înarmarea Ucrainei este „singura cale către pace”, spune ministrul britanic de externe

A ajuta la înarmarea Ucrainei astfel încât să se poată apăra împotriva Rusiei este calea cea mai rapidă către pace, scrie James Cleverly, ministrul britanic de externe, într-un articol publicat în Malta Times, scrie Le Monde .

„Invazia (…) a Ucrainei de către Rusia în urmă cu un an este cea mai mare amenințare la adresa securității europene din 1945. (…) Ambițiile lui Vladimir Putin nu se opresc la cucerirea și anexarea Ucrainei. Vrea să deranjeze politica mondială și să pună capăt ordinii internaționale. Și dacă va reuși, ne va duce pe toți înapoi într-o perioadă de violență și cucerire. Dar nu putem și nu îl vom lăsa pe Putin să câștige"

Ministrul a adăugat că „Ucraina poartă greul sălbăticiei lui Putin” și că „întreaga lume plătește un preț exorbitant pentru războiul lui Putin (…) . Un tsunami de foame amenință cele mai sărace țări ale lumii. Creșterea prețurilor la energie va împinge milioane de oameni înapoi în sărăcie din întreaga lume. Și nu trebuie să uităm poporul rus. Și ei au fost luați prizonieri de Putin”.

„Ca toți liderii autoritari, Putin răspunde doar cu forța. (…) De aceea, prietenii Regatului Unit și ai Ucrainei fac tot ce le stă în putință pentru ca Ucraina să reușească pe câmpul de luptă. Și de aceea sunt încântat că Germania și Statele Unite se alătură Regatului Unit pentru a trimite tancuri către ucraineni. A oferi ucrainenilor instrumentele de care au nevoie (…) este cea mai rapidă – chiar singura – cale către pace"  a continuat Cleverly.

Alte stiri din Externe

Ultima oră