Un înalt oficial american pune la îndoială strategia Ucrainei: „Nu ar trebui să încerce să apere Bakhmut cu orice preț

21 Ian 2023
Un înalt oficial american pune la îndoială strategia Ucrainei: „Nu ar trebui să încerce să apere Bakhmut cu orice preț

Ucraina nu ar trebui să încerce să apere cu orice preț orașul Bakhmut, scena unei bătălii sângeroase, ci să se concentreze mai mult pe pregătirea pentru o contraofensivă majoră, a declarat vineri un înalt oficial american, scrie La Libre.

Acum în mare parte devastat, orașul care înainte de război avea 70.000 de locuitori a devenit epicentrul luptei din estul Ucrainei, cu foc de artilerie puternică, înaintari lente și pierderi mari de ambele părți.

Bakhmut a devenit, de asemenea, o problemă politică majoră și un simbol. Președintele ucrainean Volodimir Zelensky a vizitat prima linie în decembrie, chiar înainte de călătoria sa pentru a-l întâlni pe Joe Biden la Casa Albă și a se adresa Congresului de la Washington.

Totuși, potrivit acestui înalt oficial din administrația lui Joe Biden, prioritatea acordată luptei de la Bakhmut împiedică Ucraina în sarcina ei esențială de a se pregăti pentru o ofensivă strategică împotriva rușilor în sudul țării în primăvară.

La Bakhmut, cu cât luptele durează mai mult, cu atât situația ar putea funcționa în favoarea Rusiei, care are resurse mai mari de artilerie și un avantaj numeric în ceea ce privește trupele, a justificat el, vorbind sub rezerva anonimatului și cerând să nu fie citat direct.

Înalt oficial american a adăugat că o victorie a Rusiei la Bakhmut nu va duce la o întorsătură semnificativă a războiului, deoarece forțele ucrainene s-ar putea retrage în poziții mai ușor de apărat.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby, a spus același lucru în timpul unui briefing de presă, menționând că grupul paramilitar Wagner „arunca, literalmente, arunca oameni într-o mașina de tocat carne” pentru a lua Bakhmut și orașul din apropiere, Soledar.

„Chiar dacă reușesc (să ia) Bakhmut și Soledar, nu va schimba dinamica strategică pe câmpul de luptă”, a spus el. Asta nu înseamnă că ucrainenii „ar fi brusc în defensivă și ar pierde”.

Pe de altă parte, din nou conform înaltului oficial anonim, Ucraina ar beneficia de repartizarea acestor militari foarte expuși la echipamente și programe de instruire dirijate de Statele Unite, pentru a pregăti unități mai tehnice și puternic armate, capabile să lanseze o ofensivă în sud.

Înaltul oficial a remarcat că armele pentru o contraofensivă au ajuns deja în Ucraina, inclusiv câteva sute de vehicule blindate săptămâna aceasta -- tipul de echipament care va fi necesar pentru o forță ofensivă mobilă.

Alte stiri din Externe

Ultima oră