În vizită la Paris, Zelensky cere „arme necesare păcii în Europa”

09 Feb 2023
În vizită la Paris, Zelensky cere „arme necesare păcii în Europa”

Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a sosit la Paris miercuri, 8 februarie, pentru o cină cu ușile închise cu omologul său francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz, scrie Le Figaro

Vă mulțumesc că ați fost la Elysée în seara asta, este un loc pe care îl cunoașteți”, i-a spus Emmanuel Macron lui Volodymyr Zelensky pe care l-a primit în 2019 când era candidat la alegerile prezidențiale din Ucraina. El a mai afirmat că dorește „să însoțească Ucraina spre victorie și pace (...) Rusia nu poate și nu trebuie să câștige. Suntem alături de Ucraina. Ceea ce se joacă în Ucraina afectează viitorul Europei. Pledăm pentru restabilirea drepturilor Ucrainei”, a continuat el, lăudând „curajul și luciditatea” lui Volodymyr Zelensky. "Vom fi acolo și pentru ca crimele de război de care sunt vinovați soldații ruși să fie pedepsiți”, a decis el.

La rândul său, Volodymyr Zelensky s-a declarat „recunoscător”, în timp ce a felicitat „unitatea continentală” și „conducerea lui Emmanuel” în acest război împotriva soldaților ruși. Avem nevoie de arme”, a mai cerut el. 

„Cu cât Ucraina primește mai devreme arme grele cu rază lungă de acțiune, cu cât piloții noștri primesc mai repede avioane moderne, cu atât mai devreme se va încheia această agresiune rusă și vom putea aduce pacea în Europa”, a spus Volodymyr Zelensky de la Elysee. "Sper că putem vorbi despre toate acestea în detaliu. Ucraina știe să fie puternică și recunoscătoare. Vă mulțumim pentru sprijin"

Cancelarul german Olaf Scholz a salutat prezența lui Zelensky în Europa, spunând că Germania va continua să sprijine Ucraina atât timp cât va fi necesar.

„De aproape un an, Ucraina duce o luptă eroică”, salută cancelarul german Olaf Scholz. "Acest lucru merită recunoașterea noastră maximă. De la începutul acestui război atroce, am sprijinit Ucraina într-un mod considerabil financiar, umanitar și cu arme. Vom face asta atâta timp cât va fi necesar. Eu și președintele Macron îl vom asigura pe Președintele Zelensky de asta astăzi la Paris.”

 

Cei trei lideri vor discuta împreună în timpul cinei despre „sprijinul neclintit al Europei pentru Ucraina ”, și urmărirea „coordonării strânse care să facă posibilă răspunderea cu reactivitate și eficiență la nevoile exprimate de Kiev”, a spus președinția franceză într-un comunicat de presă publicat înainte de sosirea șefului statului ucrainean.

Președintele ucrainean a sosit de la Londra unde se afla miercuri pentru a doua călătorie în străinătate de la începutul războiului în țara sa în urmă cu aproape un an. Volodymyr Zelensky este apoi așteptat joi la Bruxelles pentru un summit al Uniunii Europene. El a confirmat doar miercuri seara că se va întâlni cu "liderii europeni" joi . În decembrie, el a fost deja primit ca un erou în Statele Unite, care este de departe cel mai mare furnizor de arme la Kiev pentru a o ajuta să reziste armatei ruse.

„Supoteri principali”

Acest mini-tur european vine pe măsură ce se apropie prima aniversare a invaziei ruse, pe 24 februarie 2022. Cu un an în urmă, Emmanuel Macron a plecat la Kiev, după ce se întorsese de la Moscova, fără să ajungă să oprească escaladarea.

În timp ce informațiile despre sosirea președintelui ucrainean la summitul european au început să filtreze marți, sosirea sa mai întâi în Marea Britanie a fost o surpriză, mai ales că Ucraina aspiră să adere la UE, uniune din care Londra nu mai face parte. Elysée a estimat, la rândul său, că vizita lui Volodymyr Zelensky la Londra a fost „un lucru foarte bun”, în timp ce a considerat că „este logic” să meargă și la liderii UE. Europa este unul dintre cei mai importanți susținători ai săi, cu un total de peste 45 de miliarde de euro în ajutoare de toate felurile” și „Europenii, inclusiv Franța, continuă să fie susținători importanți în ceea ce privește armamentul”, a spus un consilier al lui Macron.

Cina pariziană cu Volodymyr Zelensky a fost organizată în grabă, potrivit unei surse familiare cu problema. Călătoria în capitala Franței nu va fi, însă, prilejul unui mare discurs în fața Parlamentului, așa cum a fost cazul la Washington și Londra, și așa cum pare să fie și în fața deputaților europeni la Bruxelles.

Alte stiri din Externe

Ultima oră