Soldații sunt îngrijorați de sprijinul insuficient din partea aliaților și de obiectivele nerealiste ale statului major. Opoziția denunță o derivă autoritară, scrie trimisul special al Le Figaro în Ucraina.
Steagurile albastre și galbene ale Ucrainei, purtând uneori blazonul regimentului defunctului, flutură cu sutele în vântul înghețat care mătură cimitirul Harkov. Mormintele cu pământ proaspăt sunt aliniate în ordine cronologică, în funcție de data morții soldatului. Luna ianuarie tocmai se termină și linia corespunzătoare are deja mai mult de treizeci. Din 24 februarie 2022, data începerii invaziei ruse lansate de Vladimir Putin în Ucraina, 30 de rânduri de 30 de morminte au fost adăugate cimitirului: 900 de morminte de soldați uciși în luptă, 37 pe lună, în cel de-l doilea oraș ca mărime din țară, cu 1,4 milioane de locuitori.
Ella așează un buchet de crizanteme lângă florile înghețate așezate pe mormântul soțului ei, Dmitro, care a căzut pe 17 mai 2023 în pădurea Kreminna, în Donbass . În timp ce se ridică, tânăra văduvă nu-și mai poate reține lacrimile, care izbucnesc în suspine. „Dmitro avea 49 de ani. S-a alăturat voluntar în armată la începutul războiului, spune ea. A participat la eliberarea Harkovului. Mormântul celui mai bun prieten al său, Anton, un muzician ucis în aprilie 2023, se află la câțiva metri de el. De fiecare dată când vin aici, mă rătăcesc. Sunt atât de multe morminte noi încât mă chinui să le găsesc pe ale lor. Toată lumea este afectată de război, este un sacrificiu teribil."
Val de mobilizare
Din ce în ce mai mulți ucraineni nu mai doresc să facă acest sacrificiu suprem. Noul val de mobilizare planificat de statul major ucrainean, care intenționează să înroleze 500.000 de oameni proaspeți în 2024, stârnește critici. Pe rețelele de socializare circulă imagini cu ucraineni mobilizați forțat de poliție în stradă sau care încearcă să fugă din țară pentru a scăpa de război. Acest sacrificiu se află în centrul fracturilor profunde, care subminează unitatea națională și alimentează o formă de resentimente față de aliații occidentali al căror sprijin este considerat prea timid sau stângaci.
Întreaga țară devine un cimitir. Spune-le să ne viziteze morgile. Douăzeci până la treizeci de morți ajung acolo în fiecare zi în fiecare dintre ele, lângă front: trupuri fără capete, fără picioare, dezmembrate.
Andriy Onistrat, ofițer ucrainean
„Spune-le conducătorilor tăi să meargă să ne vadă cimitirele ”, a spus Andriy Onistrat, un ofițer care a participat la contraofensiva eșuată desfășurată în această vară. Bancher într-o altă viață, înainte de invazia rusă din 2022, și faimos prezentator al unui program economic la televizor, i s-a dat porecla „Bankir”. Războiul l-a luat pe fiul său, ucis de un obuz pe front în această vară, în ajunul împlinirii a 22 de ani.
„Cimitirele continuă să se extindă. Întreaga țară devine un cimitir. Spune-le să ne viziteze morgile. Douăzeci până la treizeci de morți ajung acolo în fiecare zi în fiecare dintre ele, lângă front: trupuri fără capete, fără picioare, dezmembrate. Nu sunt victime ale accidentelor rutiere. Dacă Occidentul nu ne dă arme, țara noastră va muri”.
„Bankir” se oprește pentru o clipă, depășit de emoție. Coboară capul, suflând, înainte de a se îndrepta și de a continua: „Oamenii înțeleg că trebuie să aibă loc mobilizarea. Ar fi trebuit să aibă loc acum trei ani ! Dar mulți oameni nu sunt pregătiți să moară pentru țară. Am sacrificat deja multe și voi lupta până la capăt, dar nu-i pot forța pe alții"
„Echipamentul nu este de încredere”
Pe linia Synkivka, pe frontul Koupiansk, oamenii unei brigăzi de artilerie se plâng de lipsa muniției adecvate pentru armele lor autopropulsate RAK. „Mașinile sunt depășite”, se plânge un ofițer care se încălzește lângă un incendiu, la adăpostul unei păduri. De fiecare dată când ieși trebuie să-l repari. Echipamentul nu este de încredere, este periculos. Și nu mai avem piese de schimb. Ni se oferă muniție limitată la o rază de acțiune de 7 km și într-o cantitate prea mică. Cu aceste obuze, suntem nevoiți să ne apropiem de 3 km de ruși pentru a-i lovi și, la această distanță, ne infestează cu drone kamikaze chiar înainte de a fi trimis primul obuz. Spune-le acasă să ne trimită muniții de 10 și 12 km și F-16 să ne dea acoperire aeriană"
Un comandant al unei unități de tancuri germane Leopard, care a devenit faimos în Ucraina pentru că a respins zece Leoparzi cu defecte livrați de un aliat european, se străduiește să-și ascundă amărăciunea. „Ne-au trimis înapoi zece tancuri, apoi încă zece”, spune el. Niciunul nu era in stare de functionare. Este material vechi, uzat. După câteva luni de reparații, am reușit să punem în funcțiune 12 tancuri. Dar ducem lipsă de muniție. Apreciem foarte mult sprijinul prietenilor noștri occidentali. Dar ar fi putut revizui materialul înainte de a ni-l da. Avem nevoie de tancuri funcționale” Rușinat de criticile la adresa aliaților, un comunicator al armatei îi ordonă jurnalistului străin să-și cenzureze notițele. „Nu vă lăsați păcăliți, trebuie să spuneți adevărul acasă ”, imploră discret un soldat, deoparte.
Există critici și la Kiev. Oligarhul Serhiy Tarouta, deputatul partidului de opoziție Osnova, deplânge livrările de echipamente adesea „depozitate pentru o lungă perioadă de timp, fără sisteme de comunicații, nefuncționale imediat pe câmpul de luptă ”. „Aliații noștri ne oferă ceea ce au și nu neapărat ceea ce avem nevoie. Acest lucru le oferă rușilor un avantaj", spune Tarouta. "Aliații noștri ne pun presiune pentru a obține rezultate rapide pentru contraofensivă. Dar ne-au dat prea puțin material și prea târziu. Rușii avuseseră timp să se adapteze tacticii noastre. Dacă am fi avut totul până în 2022, am fi câștigat deja războiul. Soldații de pe teren se plâng că țara nu este pregătită pentru un război lung și au dreptate"
„2024 va fi foarte greu”
Fostul președinte pro-european, Petro Poroșenko, om de afaceri și membru al partidului de opoziție Solidaritatea Europeană, împărtășește observația. „Rușii trag de cel puțin trei ori mai multe obuze pe zi decât noi”, spune el. "Rămânem fără muniție. Aceasta este o problemă uriașă, chiar dacă acest război devine un război cu drone. La începutul lunii ianuarie, Kievul a suferit un atac aerian cum nu a mai fost de la începutul războiului, cu aproximativ o sută de rachete și drone. Am avut explozii ca pe front. Apărarea noastră antiaeriană a evitat măcelul. Dar avem nevoie de mai multe rachete Patriot pentru a rezista. Pe lângă F-16, rachetele Scalp și Storm Shadows de care avem mare nevoie, trebuie să ni se dea și obuze. În zece ani, dronele vor fi transforma conflictele și vom consuma mult mai puține obuze. Acesta este motivul pentru care ele trebuie să ne fie date acum"
Nu vă speriați de înfrângerea Rusiei. Nu ai încredere în Putin. Nu se va ține niciodată de cuvânt. Este un spion KGB antrenat să mintă. Nu vă faceți iluzia că puteți negocia cu el
Petro Poroșenko, fost președinte ucrainean, deputat și om de afaceri
Poroșenko se ridică de la birou, trece în revistă pe perete fanioanele tuturor batalioanelor armatei ucrainene pe care le finanțează pe front cu milioane de euro. Înainte de a adăuga: „Vesticilor le este frică de o victorie ucraineană pentru că se tem că înfrângerea Rusiei va duce la dezintegrarea celei de-a doua puteri nucleare din lume . Nu vă speriați de înfrângerea Rusiei. Nu aveți încredere în Putin. Nu se va ține niciodată de cuvânt. Este un spion KGB antrenat să mintă. Nu vă faceți iluzia că puteți negocia cu el. Dacă îl inviți pe spatele nostru, va fi la ușa ta și nu va rămâne afară."
Pe front, soldații ucraineni țin liniile cât pot de bine, cu puțina muniție pe care o au. Neîncrederea față de personalul general este în creștere. „Pretutindeni suntem într-o poziție defensivă. 2024 va fi un an foarte dificil”, prezice Bankir, care descifrează eșecul contraofensivei fără ocolisuri. „Aliații noștri pun prea multă presiune asupra noastră pentru a obține rezultate. Până la urmă, personalul nostru ne-a stabilit obiective de neatins cu armele pe care le aveam. În sud, a trebuit să luăm Berdyansk în unsprezece zile! Comandanții care au stabilit aceste obiective nu au fost niciodată pe teren. Pe frontul unde eram eu, ni s-au dat 60 de obuze pentru a 2 kilometri, in timp ce ne trebuiau cel putin 1.500 pentru un astfel de obiectiv. Oricum am luat cei 2 kilometri. A fost considerat un succes. Dar am lăsat o mulțime de oameni acolo
Văzând eșecul contraofensivei sale venind rapid, în lipsa acoperirii aeriene, este posibil ca statul major să fi decis să păstreze o parte din muniția sa pentru o nouă contraofensivă în 2024. Dar pe front, oamenii nu pot decât sa reziste cu forța voinței lor în fața asalturilor zilnice ale rușilor.
„O nouă televiziune cenzurată”
Cenzura mass-media de către guvern contribuie la lărgirea decalajului dintre militari, care luptă pe front, și oameni, care încearcă să ducă o viață cât mai normală, în ciuda războiului. Multe ONG-uri denunță atacurile la adresa libertății de informare. Pe front, bărbații au poreclit „telemaratonul ” o „cutie de rahat ”, buletinul de știri unic, vizat de cenzura guvernului ucrainean și difuzat de toate canalele de televiziune.
„Avem o nouă televiziune cenzurată care hrănește oamenii cu minciuni”, denunță Petro Poroșenko. Guvernul a pus ochelari de culoare roz în fața ochilor oamenilor. Îi face să creadă că soldații ruși sunt niște idioți, că armata ucraineană face o treabă bună. Îi facem să creadă că la sfârșitul verii vom bea ceai în Crimeea. Situația reală este foarte diferită. Rezultatul este că oamenii nu înțeleg de ce o nouă mobilizare este esențială. Ei văd că rezistenții sunt arestați. Unii se tem și fug din țară. Trebuie să respectăm oamenii și să le spunem adevărul, să avem încredere în ei. Oamenii nu sunt proști "
Unitatea națională sacră, care a predominat încă de la începutul invaziei în cadrul clasei politice, se prăbușește din ce în ce mai mult. Criticile opoziției la adresa administrației lui Volodymyr Zelensky sunt răspândite. Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a denunțat erorile președintelui Zelensky, care nu a făcut nimic, potrivit acestuia, pentru a pregăti țara de război înainte de 2022, precum și deriva autoritara a guvernului, în timp ce alegerile programate pentru 31 martie erau anulate din cauza invaziei ruse.
„Decalajul este imens”
„Este evident că este imposibil să organizezi alegeri într-o țară aflată în război. Doar Vladimir Putin organizează alegeri într-un asemenea context , subliniază Serhiy Tarouta. Dar Volodymyr Zelensky ar trebui să arate puțin mai multă înțelepciune în această perioadă unică, în care este investit cu puteri extraordinare. Cu toate acestea, comportamentul lui Zelensky este din ce în ce mai autoritar. Administrația prezidențială conduce întreaga țară, fără nici cea mai mică transparență. Nivelul corupției dăunează climatului de afaceri și economiei, care ar putea funcționa mult mai bine."
Crede-ma, idiotul este mai periculos pentru tara decat profesionistul corupt! Partenerii noștri străini nu se angajează suficient cu guvernul și clasa politică ucraineană
Serhiy Taruta
„Parlamentul nu mai este un loc de discuții. Ordinele vin direct de la președinție. Activitatea internațională a aleșilor opoziției a fost interzisă. Serviciile de securitate sunt atotputernice și își desfășoară activitățile fără cel mai mic control. Și mai presus de toate, oamenii incompetenți sunt numiți în poziții cheie din cauza apropierii lor de putere. Și credeți-mă, idiotul este mai periculos pentru țară decât profesionistul corupt! Partenerii noștri străini nu dialoghează suficient cu guvernul și cu clasa politică ucraineană pentru a înțelege nevoile noastre reale. Decalajul este imens."
Un rival periculos
În decembrie, lui Poroșenko, un rival al lui Zelensky, i s-a interzis să părăsească țara, în ciuda faptului că plănuia să călătorească în Ungaria pentru a-l convinge pe Viktor Orban să elibereze ajutor financiar european Ucrainei. „Unitatea țării este crucială”, insistă fostul președinte. Dar este normal ca oamenii să-l critice pe președinte. Pe de altă parte, trebuie să-l concediem pe cel care, în biroul președintelui, vorbește de rău pe Valeri Zalujny. Pentru că țara nu își poate permite asemenea antagonisme între președinte și șeful de stat major al armatei. »
Președintele îl poate demite pe Zalujni dacă consideră că nu își face treaba eficient. Dacă vrem să câștigăm, trebuie să luăm pe cei mai competenți și mai bine înarmați pentru a duce război împotriva puternicului inamic rus. Nu este cel mai popular!
Serhiy Taruta
Rivalitatea dintre președintele ucrainean și șeful său de cabinet, latentă de la începutul invaziei ruse din 24 februarie 2022, iese acum la iveală și se cristalizează în jurul noii legi a mobilizării și a lipsei de rezultate în timpul ofensivei din 2023. Potrivit presei anglo-saxone, președintele i-a anunțat lui Zalujni intenția de a-l demite... În realitate Zalouzhny, un adevărat erou național, mai popular decât el, îl umbrește pe Zelensky. Întrucât echipa șefului de stat major a efectuat sondaje pentru a testa posibilă intrare a generalului în politică, președintele ucrainean îl consideră un rival periculos. „Președintele îl poate concedia pe Zalujni dacă consideră că nu își face treaba eficient”, spune Serhiy Tarouta. Dacă vrem să câștigăm, trebuie să luăm pe cei mai competenți și mai bine înarmați pentru a duce război împotriva puternicului inamic rus. Nu pe cei mai populari!"
Petro Poroșenko consideră că aliații europeni ai Ucrainei au o responsabilitate deosebită față de țara sa din cauza perspectivelor sale de integrare în Uniunea Europeană și că nu sunt la înălțimea provocărilor. „Europenii ar trebui să ne dea toate armele de care avem nevoie, fără nicio condiție”, crede el. Pe de altă parte, ei trebuie să condiționeze ajutorul financiar, care menține bugetul țării pe sprijinul vieții, de reformele structurale. Sunt necesare reforme pentru combaterea corupției, consolidarea statului de drept și restabilirea libertății presei . „Doi ani sunt suficienți pentru a realiza toate aceste reforme”, adaugă Tarouta. Dar nu există voință politică de la putere. Acesta este motivul pentru care, pe acest subiect, prietenii noștri occidentali trebuie să exercite presiuni."
La fel ca marea majoritate a ucrainenilor, Petro Poroșenko crede că țara sa nu luptă doar pentru supraviețuirea ei, ci și pentru securitatea acestui Occident cu care Vladimir Putin a intrat în război. „Occidentalii se tem că intrarea Ucrainei în NATO va declanșa un al treilea război mondial. Dar al treilea război mondial a început deja. Nu faceți pe surzii ! În fiecare zi, Rusia susține că este în război cu NATO. Trebuie să arătăm lumina de la capătul tunelului cu perspectiva aderării la Alianța Atlantică. Acesta este singurul mod de a opri războiul. Și dacă nu se oprește aici, va veni la tine, în Europa."