Pașa Yagoyda luptă în rândurile armatei ucrainene de la invazia rusă din 24 februarie. Este un trăgător antiaerien. Dar dacă i se întâmplă ceva, partenerul lui nu va avea voie să-l viziteze în spital sau să-i recupereze cadavrul. Fiind un cuplu de același sex, ei nu sunt uniți legal unul de celălalt conform legii ucrainene. La fel ca mulți homosexuali care luptă în Ucraina, ei speră în viitoarea legalizare, scrie France24.
În Ucraina numai membrii familiei au dreptul de a vizita soldații răniți în spital sau de a le ridica cadavrele dacă mor. Dar din moment ce constituția ucraineană definește căsătoria ca o uniune între un bărbat și o femeie, cuplurile de același sex nu au existență legală.
O petiție online care cere legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex în Ucraina a primit peste 25.000 de semnături, suficiente pentru a necesita examinarea președintelui ucrainean Volodimir Zelensky.
Ca răspuns, Volodimir Zelensky a indicat pe 2 august că era imposibil să se schimbe constituția în timpul războiului. Dar a promis că va studia posibilitatea înființării unei „uniuni civile”, care ar putea servi ca alternativă la căsătorie, pentru a garanta drepturile de vizită cuplurilor de același sex în timpul războiului.
Petiția a fost lansată în iunie anul trecut de Anastasia Svenko, o profesoară de engleză în vârstă de 24 de ani, care era supărată că cuplurile de același sex nu se pot căsători înainte de a intra în război. Contactată de redacția Observatorilor duminică, 7 august, ea s-a declarat mulțumită de propunerea lui Zelensky.
Măcar acum avem ceva pentru ca soldații și cetățenii noștri să trăiască fericiți și protejați de lege. Sper că acesta este doar începutul și că putem obține mai multe mai târziu, după război.
„Dacă mor, iubitul meu nu-mi va putea recupera corpul”
Iubitul meu a luptat odată în operațiunea antiteroristă din 2014, în timpul căreia Crimeea a fost luată [de armata rusă]. Nu mai luptă, pentru că nu i-am permis.
În acest moment, comunicăm prin apeluri telefonice sau video. Primesc mult sprijin moral de la el și își face griji pentru mine.
Dacă mi se întâmplă ceva, iubitul meu nu va avea voie să-mi ia cadavrul de acasă pentru că nu suntem căsătoriți. Căsătoria între persoane de același sex în Ucraina trebuie să fie legalizată.
Președintele nostru este o persoană minunată și face tot posibilul pentru a se asigura că putem fi legați din punct de vedere legal, în ciuda introducerii legii marțiale la începutul războiului. Îi înțeleg logica și, oricare ar fi decizia lui, o voi accepta. Mă bucur că ia problema în serios.
Pașa Iagoyda spune că, deși nu a experimentat niciodată homofobie în armată, mulți dintre camarazii săi heterosexuali au prejudecăți față de homosexuali, prejudecăți care sunt comune în societatea ucraineană. El speră că serviciul său în armată și al altor bărbați și femei homosexuali care luptă împotriva invaziei ruse vor ajuta la spargerea acestor stereotipuri.
Nu mi-e frică să fiu gay în mod deschis în armată! Doar că mulți oameni nu înțeleg pe deplin ce este homosexualitatea. De aceea mai pun întrebări stupide. Cele mai frecvente sunt: „Nu-ți place să fii cu fetele?”, „Cum faci sex?” și „Cum vă pot plăcea penisurile?”
În Ucraina, homosexualii sunt în general considerați mai slabi. Unii oameni cred că sunt incapabili să se apere.
„Soldații gay sparg stereotipurile”
Într-un sondaj publicat în 2019, doar 14% dintre ucrainenii intervievați au declarat că consideră că homosexualitatea ar trebui să fie acceptată de societate, mult mai puțin decât în alte părți ale Europei.
Pe timp de pace, Sergey Fontantskiy, 40 de ani, este navigator pe nave comerciale. S-a oferit voluntar pentru a servi ca trăgător al armatei în Războiul Crimeei din 2014. S-a oferit din nou voluntar în 2022. Fontantskiy, care este în mod deschis gay, a detaliat pentru redacția Observatorilor cele mai comune stereotipuri despre soldații LGBT+ din Ucraina.
Cunosc alți soldați gay din armată și există chiar un grup care le permite soldaților gay să comunice, să discute despre viața lor personală, să se întâlnească, atât online, cât și în persoană. Sunt la fel de mulți homosexuali ca în alte profesii, aș spune în jur de 5%.
Cred că procentul de ucraineni care sunt gata să accepte persoanele LGBT+ este cu mult peste 14%, așa cum se arată în sondajul realizat în 2019. Desigur, aceasta este experiența mea personală, dar nu am întâlnit niciodată homofobie.
Cu toate acestea, există stereotipuri bine uzate despre homosexuali în Ucraina. Cel mai frecvent: homosexualii ar fi prea timizi și nu ar fi suficient de curajoși pentru a-și apăra țara cu armele, sau ar fi prea egoiști și le-ar păsa doar de propriile interese.
Dar soldații gay încalcă aceste stereotipuri. Războiul arată că ucrainenii LGBT+, precum frații și surorile noastre heterosexuale, ne apără și ei patria.
„Protejăm țara în același mod ca și heterosexualii”
Aleks Shadskykh servește ca medic în armata ucraineană. A fost student la medicină înainte de invazia rusă. M-am înrolat în armată ca voluntar medical. Din 10 martie sunt în prima linie, tratand soldați răniți. Am auzit că la începutul invaziei rusești, unii ucraineni credeau că persoanele LGBT+ nu vor să lupte și toți au fugit din țară. Dar acest lucru nu este adevărat.
Mulți dintre membrii comunității noastre s-au oferit voluntari să lupte în prima linie sau să ajute răniții, ca mine. În trecut, persoanele LGBT+ nu erau bine considerate în Ucraina. Cu toate acestea, nivelul de acceptare a crescut acum. La urma urmei, protejăm țara în același mod ca și heterosexualii.
Cred că situația persoanelor LGBTQ se va îmbunătăți în Ucraina. Societatea noastră a devenit mai prietenoasă cu LGBT+. De exemplu, când le-am spus camarazilor mei din armată că sunt gay, nimeni nu m-a bătut. Zilele trecute am văzut doi tipi mergând prin parc ținându-se de mână și nimeni nu a comentat. După legalizarea căsătoriei homosexuale, cred că vom putea avea aceleași drepturi ca și cuplurile heterosexuale.