"În Ucraina este în joc viitorul modelului occidental"

14 Mar 2022
"În Ucraina este în joc viitorul modelului occidental"

China, India, Pakistan, Africa de Sud, Algeria... De ce multe țări au refuzat să condamne agresiunea rusă în Ucraina? se întreabă Gérard Araud Le Point. Ceea ce face Putin, în felul său primitiv și brutal, este doar o parte a unui atac general asupra Occidentului și a ceea ce reprezintă acesta. Ne-am etalat prea mult conștiința bună, ne-am încălcat prea mult propriile valori, am folosit prea multă forță, am practicat prea multe standarde duble pentru a stârni simpatie în mare parte a lumii de astăzi, crede jurnalistul.

Gérard Araud a fost ambasador al Franței în Statele Unite, după ce a fost Reprezentant permanent al Franței la ONU la New York

Faptul că Adunarea Generală a Națiunilor condamnă invadarea Ucrainei de către vecinul său cu o majoritate covârșitoare de 141 de voturi împotriva a 5 ar părea să confirme că lumea se aliniază în spatele țărilor occidentale. Uităm repede că, printre cele 35 de abțineri, se numără totuși China, India, Algeria, Pakistan, Senegal și Africa de Sud, în timp ce Etiopia și Maroc, cu precauție, nu au luat parte la vot. Faptul că China și India, câteva zile mai târziu, cer Consiliului de Securitate să efectueze o anchetă asupra acuzațiilor nebunești ale Rusiei că Ucraina și Statele Unite au efectuat cercetări bacteriologice militare demonstrează că abținerea lor nu a fost o expresie a jenei, ci o dorință deliberată de a menține echilibrul chiar și între invadator și victimă. Faptul că două țări care reprezintă două miliarde și jumătate de ființe umane refuză să condamne o astfel de agresiune evidentă este cu atât mai semnificativ cu cât ambele au tot interesul, din cauza Kashmirului pentru India și Tibetului pentru China, să apere intransigent integritatea teritorială a statelor.

Deja, în 2014, când eram ambasador la ONU, am fost surprins că Adunarea Generală a condamnat anexarea Crimeei doar prin votul a o sută de state membre din 191. Conchisesem atunci că multe dintre ele erau reticente să-și dea votul unei campanii conduse de statele occidentale care apără Ucraina. Într-adevăr, dacă există un loc în care resentimentele față de trecutul colonial și dominația sistemului internațional de către Occident sunt sensibile, acesta este Națiunile Unite. Astăzi, agresiunea rusă este prea brutală pentru a permite același nivel de abținere, dar nu a descurajat unele țări care sunt suficient de puternice pentru a-și permite să facă diferența. China, India, dar și Pakistan, Algeria, Etiopia, Africa de Sud, toate acestea sunt state care tocmai și-au prioritizat ostilitatea față de ceea ce văd ca fiind dominația occidentală în detrimentul principiilor Națiunilor Unite.

Să nu subestimăm această revoltă pentru că ea unește țări deloc neglijabile, dar și pentru că reflectă aspirația lor pentru o nouă ordine internațională construită pe ruinele unei puternice coaliții de țări bogate, conduse de Statele Unite, al cărei amurg cred ei că îl simt astăzi.

Democrația în  retragere
De la Obama la Biden la Trump, mesajul american este, într-adevăr, că Imperiul este obosit și legiunile sale se întorc acasă. Slăbită de Brexit, Europa pare îmbătrânită, pompoasă și incapabilă să promoveze o creștere rapidă și să-și asigure propria securitate. China oferă însă o alternativă nu doar în ceea ce privește puterea, ci și un model de societate, o societate bazată pe autoritate, eficiență și prosperitate. Pentru că și valorile occidentale sunt subminate. Trebuie spus că actuala reechilibrare economică dintre Occident și restul lumii este agravată de criza internă a democrațiilor liberale care se răspândește acum în aer liber. De la Moscova la Beijing s-au auzit acuzațiile lui Trump despre corectitudinea alegerilor americane; se bârfește cu plăcere în dezbaterile societale despre decadența Occidentului. India, „cea mai mare democrație” din lume, este acum îngrijorată de otrava identitară hindusă împotriva musulmanilor și creștinilor cu binecuvântarea partidului de guvernământ. În Africa, inclusiv la Dakar, ziarele dau astăzi primul loc explicațiilor Moscovei. Să vedem cum sunt primiți rușii în Mali și Republica Centrafricană.

Așa că nu vă înșelați în privința asta. Ceea ce face Putin, în felul său primitiv și brutal, este doar o parte a unui atac general asupra Occidentului și a ceea ce reprezintă acesta. Ne-am etalat prea mult conștiința bună, ne-am încălcat prea mult propriile valori, am folosit prea multă forță, am practicat prea multe standarde duble pentru a stârni simpatie în mare parte a lumii de astăzi.

Profitând de greșelile noastre, profeții pieirii vin în față anunțând sfârșitul Imperiului de Vest și pretind că îl înlocuiesc în numele identității, religiei, comunității sau statului cu un model autoritar de societate. Colectivitatea s-ar răzbuna pe individ. Tehnologia oferă statului noile mijloace pentru a-și supraveghea cetățenii.

Toți indicii indică faptul că, în general, democrația este în scădere în lume. Este o problema de civilizație care ni se pune: vom putea să ne adaptăm politicile, discursul și practicile noastre pentru a da valorilor noastre un ecou pe care îl dorim să fie universal? Altfel, în curând vom fi doar o insulă a libertății într-o vastă lume de fier. Iar o insulă poate fi scufundată cu ușurință...

Sursa: Gerard Araud în Le Point 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră