În spatele ușilor închise, Biden dă semne ca derapează: vârsta lui a devenit o problema majora în campania sa, scrie Wall Street Journal

07 Iun 2024
În spatele ușilor închise, Biden dă semne ca derapează: vârsta lui  a devenit o problema majora în campania sa, scrie Wall Street Journal

Participanții la întâlniri au spus că președintele în vârstă de 81 de ani a avut uneori căderi de memorie. Casa Albă a spus că Biden este ascuțit și criticii săi fac politică partizană, scrie Wall Street Journal

Când președintele Biden s-a întâlnit cu liderii Congresului în aripa de vest în ianuarie pentru a negocia un acord de finanțare cu Ucraina, el a vorbit uneori atât de încet încât unii participanți s-au chinuit să-l audă, potrivit cinci persoane familiarizate cu întâlnirea. Citea din notițe pentru a scoate puncte evidente, făcea pauze pentru perioade lungi de timp și uneori închidea ochii atât de mult, încât unii din cameră se întrebau dacă nu cumva nu doarme.

Într-o conversație personală din februarie în Biroul Oval cu președintele Camerei Mike Johnson, președintele a spus că o schimbare recentă a politicii din partea administrației sale care pune în pericol unele proiecte mari de energie a fost doar un studiu. Johnson era îngrijorat că memoria președintelui a scăpat de detaliile propriei sale politici.

Anul trecut, când Biden negocia cu republicanii Camerei pentru ridicarea plafonului datoriilor, comportamentul său și controlul asupra detaliilor păreau să se schimbe de la o zi la alta, potrivit președintelui Camerei de atunci Kevin McCarthy. În unele zile, a avut schimburi libere și spontane cu republicanii, iar în altele a bolborosit și părea să se bazeze pe note.

„Mă întâlneam cu el când era vicepreședinte. Mergeam la el acasă”, a spus McCarthy într-un interviu. „Nu este aceeași persoană.”

Biden, în vârstă de 81 de ani, este cea mai în vârstă persoană care a deținut președinția. Vârsta și capacitatea sa cognitivă au devenit probleme majore în campania lui pentru al doilea mandat, atât în ​​mintea alegătorilor, cât și în atacurile republicanilor asupra lui. Casa Albă și consilierii de top au spus că el rămâne un lider ascuțit și viguros. 

Unii care au lucrat cu el însă, inclusiv democrați și unii care l-au cunoscut pe vremea când era vicepreședinte, au descris un președinte care acum pare mai lent, cineva care are atât momente bune, cât și momente rele.

O mare parte a carierei sale, Biden s-a bucurat de o reputație în Capitol Hill pentru a fi un maestru negociator al acordurilor legislative, cunoscut pentru cunoștințele sale detaliate despre probleme și pentru cunoștințele sale asupra motivațiilor și nevoilor celeilalte părți. În ultimul an, însă, cu republicanii în controlul Camerei, această reputație s-a diminuat. 

Vârsta lui Biden și aptitudinea cognitivă au devenit probleme majore în campania sa.

Oficialii de la Casa Albă au respins multe dintre relatările celor care s-au întâlnit cu președintele sau au fost informați cu privire la aceste întâlniri ca fiind motivate de politica partizană. 

„Republicanii Congresului, liderii străini și experții non-partizani în securitate națională au arătat clar, cu propriile lor cuvinte, că președintele Biden este un lider inteligent și eficient, care are un istoric profund de realizări legislative”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Andrew Bates. „Acum, în 2024, republicanii din Camera fac afirmații false ca o tactică politică care contrazice categoric declarațiile anterioare făcute de ei înșiși și de colegii lor.” 

Acest articol se bazează pe interviuri cu mai mult de 45 de persoane pe parcursul mai multor luni. Interviurile au fost cu republicani și democrați care fie au participat la întâlniri cu Biden, fie au fost informați în același timp despre aceștia, inclusiv oficiali din administrație și alți democrați care nu au găsit nicio vină în gestionarea întâlnirilor de către președinte. Majoritatea celor care au spus că Biden a avut performanțe slabe au fost republicani, dar unii democrați au spus că și-a arătat vârsta în mai multe dintre conversatii. 

Casa Albă a urmărit îndeaproape unele dintre interviurile The Wall Street Journal cu parlamentarii democrați. După ce birourile mai multor democrați au împărtășit cu Casa Albă fie o înregistrare a unui interviu, fie detalii despre ceea ce a fost întrebat, unii dintre acești parlamentari au vorbit a doua oară cu Jurnalul și au subliniat încă o dată punctele forte ale lui Biden. 

„Ei doar, știți, au spus că ar trebui să vă sun înapoi”, a spus reprezentantul Gregory Meeks, un democrat din New York, referindu-se la Casa Albă.

Bates, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, a declarat: „Am crezut că este important ca toate perspectivele să fie reprezentate” pentru a corecta ceea ce el a spus că sunt „afirmații false și motivate politic”. 

Fostul președinte Donald Trump, care la 77 de ani este cu 3 ani și jumătate mai tânăr decât Biden, s-a confruntat și el cu întrebări cu privire la acuitatea sa mentală. 

În timpul întâlnirii din ianuarie a lui Biden cu privire la Ucraina, președintele a prezentat un caz ferm pentru acordarea de ajutor, potrivit oficialilor administrației și unor participanți, care au adăugat că folosirea notițelor în astfel de întâlniri este o practică obișnuită. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Bates, a negat că Biden ar fi vorbit greșit în timpul schimbului său unu-la-unu cu Johnson în februarie despre politica energetică. 

Asistenții administrației familiarizați cu negocierile de anul trecut privind plafonul datoriilor au spus că Biden a fost eficient, că rolul său era să fie deasupra disputei și să ofere instrucțiuni detaliate în culise. Ei au spus că McCarthy le-a spus în mod privat oficialilor administrației la acea vreme că a fost impresionat de performanța lui Biden. 

Ei au spus că adoptarea atât a finanțării Ucrainei, cât și a unei creșteri a plafonului datoriilor fără concesii majore către republicani arată că a reușit. 
Unii care au participat la ședințe au atribuit momentele neașteptate deficienței sale de vorbire și tendinței sale de a fi îndelung. Cei care și-au exprimat îngrijorarea cu privire la Biden au spus că comportamentul pe care l-au văzut sugerează o neuniformitate, nu caricatura unui lider diminuat pe care o desenează unii dintre oponenții săi politici. Casa Albă a spus că medicii președintelui l-au găsit apt să servească și că recentul său examen medical anual nu a arătat că nu este nevoie de un test cognitiv.

Membrii administrației Biden au oferit numeroase exemple de alte situații despre care au spus că arată că președintele este ascuțit și angajat, inclusiv ore lungi în Camera de Situație în aprilie, în timpul și după atacul Iranului cu rachete asupra Israelului, și nopți târziu la telefon cu parlamentarii lui. Reședința Casei Albe.
Percepțiile alegătorilor cu privire la acuitatea mentală a ambilor candidați sunt modelate parțial de filmările și știrile din fișele lor publice.

Pe 20 mai, în timpul unui eveniment în grădina de trandafiri care sărbătorește luna patrimoniului evreiesc american, Biden a spus că unul dintre ostaticii americani ținuți în Gaza a fost invitat la evenimentul de la Casa Albă, înainte de a se corecta. Cu o zi mai devreme, la un eveniment de campanie la Detroit, el a indicat că a fost vicepreședinte în timpul pandemiei de Covid-19, care a început la trei ani după ce a părăsit acel birou. A fost una dintre numeroasele nereguli din discursul unic care a determinat Casa Albă să facă corecturi la transcrierea oficială.

În ianuarie, a confundat doi dintre secretarii săi de cabinet hispanici, Alejandro Mayorkas și Xavier Becerra. În timpul unei strângeri de fonduri din februarie la New York, el a povestit că a vorbit cu cancelarul german Helmut Kohl, care a murit în 2017, la întâlnirea Grupului celor șapte din 2021. În aceeași lună, la o altă strângere de fonduri, el a spus că în timpul summitului G-7 din 2021 a vorbit cu fostul președinte francez François Mitterrand, care a murit în 1996. 

Trump, la rândul său, a confundat-o pe Nikki Haley, un adversar republican la președinția primară, și președintele emerit al Camerei Parlamentului, Nancy Pelosi, democratul din California, în timpul unui discurs din ianuarie. La un miting din Virginia, în martie, el s-a referit la Biden drept Barack Obama când a comentat opinia liderului rus Vladimir Putin despre conducerea SUA. În timpul procesului său penal la New York, în mai, el a închis ochii pentru perioade lungi de timp. 

După atacul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului, a existat atât de multă îngrijorare cu privire la starea psihică a lui Trump, încât unii dintre oficialii cabinetului său au discutat dacă ar trebui să existe un control mai mare asupra puterii sale și cel puțin unul a luat în considerare invocarea celui de-al 25-lea amendament pentru a îl elimina din birou.

O purtătoare de cuvânt a lui Trump a spus că este „ascuțit ca o tactică”.

Într-un sondaj Wall Street Journal din martie asupra alegătorilor din șapte state de luptă, doar 28% au spus că Biden este mai potrivit fizic și mental pentru președinție, în timp ce 48% l-au ales pe Trump.

Întrebările despre vârsta lui Biden au fost amplificate în februarie, când consilierul special Robert K. Hur, care l-a intervievat timp de aproximativ cinci ore timp de două zile în octombrie, în timpul anchetei privind manipularea documentelor clasificate, a raportat că memoria lui Biden a fost „semnificativ limitată”. Biden a răspuns într-o conferință de presă: „Știu ce dracu’ fac”. 

Americanii au avut oportunități minime de a-l vedea pe Biden în momente fără scenariu. Până la sfârșitul lunii aprilie, el a dat mai puține interviuri și conferințe de presă decât oricare dintre predecesorii săi recent, conform datelor culese de Martha Joynt Kumar, profesor emerit la Universitatea Towson. Ultima sa întâlnire amplă în stil primărie cu un post de știri independent a fost în octombrie 2021.

El a avut mai puține întâlniri mici cu parlamentarii pe măsură ce mandatul său a continuat, arată jurnalele vizitatorilor. În primul său an de mandat, chiar și cu restricții pandemice, a ținut mai mult de trei duzini de întâlniri cu mai puțin de 20 de parlamentari în aripa de vest. Acest număr a scăzut la aproximativ două duzini în al doilea an și la aproximativ o duzină în al treilea an. 

17 ianuarie 2024: întâlnirea din Ucraina

În condițiile în care Ucraina rămâne fără muniții, Casa Albă a reunit parlamentarii de vârf pentru a discuta despre ce ar fi nevoie pentru a obține finanțarea Congresului, împreună cu amploarea schimbărilor de securitate la frontieră cerute de republicani. Președintele s-a deplasat atât de încet prin Sala Cabinetului pentru a-i saluta pe cei aproape două duzini de lideri ai Congresului, încât a durat aproximativ 10 minute pentru ca întâlnirea să înceapă, și-au amintit unele persoane care au participat. 

Biden a început ședința citind din note pentru a face puncte cu privire la necesitatea de a oferi bani Ucrainei, ceea ce li s-a părut ciudat multor participanți, având în vedere că parlamentarii prezenți au fost deja de acord în general că sunt necesare mai multe fonduri. Unii participanți au avut probleme în a-l auzi.
Biden a apelat atât de des la alți parlamentari, încât o mare parte din conversație nu l-a inclus pe el, și-au amintit unii oameni care au participat la întâlnire. Când îi veneau întrebări direct, el se îndrepta către angajați, au spus ei. 

„Nu puteai să fii acolo și să nu te simți inconfortabil”, a spus o persoană care a participat. „Voi spune doar asta.” 

Gene Sperling, un consilier de top al lui Biden, care a lucrat și pentru foștii președinți Bill Clinton și Obama, a spus că este o practică obișnuită ca președinții să citească din cărți în cadrul întâlnirilor serioase de politică cu parlamentarii. Casey Redmon, un oficial al Consiliului de Securitate Națională care a participat, a spus că Biden a apelat la consilieri doar de două ori, amânând o întrebare consilierului pentru securitate națională Jake Sullivan și alta directorului de informații naționale Avril Haines. 

Liderul minorității, Hakeem Jeffries, un democrat din New York care a participat, a spus că Biden este „incredibil de puternic, de forță și de hotărât”. Casa Albă a oferit declarații similare din partea a doi oficiali de rang înalt care au participat: Shalanda Young, directorul Biroului de Management și Buget și consilierul adjunct pentru securitate națională Jon Finer. Bates, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, a spus că nimeni din cameră nu a spus nimic la momentul respectiv despre probleme cu Biden.

„Ceea ce vezi la televizor este ceea ce primești”, a spus senatorul James E. Risch, un republican din Idaho, care a participat la întâlnire, dar și-a împărtășit doar impresia generală despre întâlnirile cu Biden. „Acești oameni care tot vorbesc despre ce activ este el în spatele ușilor închise – trebuie să-l scoată din spatele ușilor închise, pentru că nu l-am văzut.”

Alții care au participat au spus că comportamentul lui Biden și nivelul de implicare au fluctuat și că el părea plin de viață și implicat în unele momente. Când subiectul a trecut la o revizuire a imigrației, Johnson, președintele Camerei, i-a oferit lui Biden o listă cu zeci de acțiuni executive pe care le putea anula pentru a îmbunătăți securitatea frontierei. Biden, în loc să răspundă la sugestiile lui Johnson, l-a mustrat, potrivit oamenilor de la întâlnire: „Am uitat mai multe despre imigrație decât veți ști vreodată”.
Bates, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, a caracterizat replica lui Biden drept un „comentar uşurat” despre experienţa sa îndelungată în politica de imigrare. Bates a spus că mai târziu Johnson a descris în mod public întâlnirea în mod pozitiv și că întâlnirea a pus Congresul pe traiectoria de a trece ajutorul Ucrainei.
Meeks, democratul din New York, a spus că nu a ieșit de la întâlnire îngrijorat de acuitatea lui Biden. „Am descoperit că este același Joe Biden pe care îl cunosc de când am venit la Congres”, a spus Meeks, care a fost ales în 1998.
27 FEBRUARIE 2024: BIDEN ȘI JOHNSON
Imediat după o întâlnire de la sfârșitul lunii februarie a liderilor Camerei și Senatului despre asistența militară acordată Ucrainei, Biden l-a retras pe Johnson pentru a discuta despre finanțare și despre ce ar fi nevoie pentru a aduce problema la votul Camerei. 
Johnson a prezentat o nouă politică energetică a administrației care oprește viitoarele permise pentru transportul GNL în multe țări, inclusiv în Europa, în timp ce se studiază impactul asupra climei, economic și asupra securității naționale al acestor exporturi. Politica a stârnit îngrijorarea că interdicția va distruge noi proiecte și, în cele din urmă, va forța aliații SUA să importe mai mult de la adversarii bogați în energie precum Rusia. Politica afectează, de asemenea, mai multe proiecte de mai multe miliarde de dolari în statul natal al lui Johnson, Louisiana, refuzându-le, deocamdată, permise cheie de export.
"Domnul. Președinte, îl ajutați pe Vladimir Putin”, i-a spus Johnson președintelui, potrivit uneia dintre persoanele informate despre schimb. Biden a spus că nu este adevărat și că noua politică a fost doar un studiu, potrivit mai multor oameni familiarizați cu versiunea lui Johnson despre ceea ce s-a întâmplat. Johnson a fost consternat că Biden părea să fi uitat detaliile propriilor sale politici, au spus ei. 
Bates, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, a declarat că cei care au auzit versiunea lui Johnson repetă „o relatare falsă”. El a spus că studiul face parte din noua politică și că pauza nu afectează exporturile curente. Oficialii administrației au spus că Biden încearcă să-i semnaleze lui Johnson că politica nu va avea efectele dăunătoare de care își face griji.

La mijlocul lunii aprilie, în orele pline de presiune în care Iranul ataca Israelul, Biden a rămas în camera de situație urmărind rachetele și dronele Iranului în timp ce acestea erau doborâte, în timp ce elabora strategii cu asistenți seniori despre ce să-i spună prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu atunci când atacul sa încheiat, potrivit unui oficial al administrației. 

Biden a căutat detensionare, spunându-i lui Netanyahu la acel apel că nu are nevoie de un răspuns militar major la atacul fără precedent.

Când apelul s-a încheiat, Biden a spus echipei sale naționale de securitate că bănuia că Israelul va răspunde în continuare într-un fel, dar că argumentul său ar putea minimiza răspunsul. Avea dreptate: Israelul a lovit o țintă militară în centrul Iranului , o lovitură limitată. 

MaiI 2023: Plafonul datoriei

În 2011, când Biden era vicepreședinte, el a jucat un rol central în negocierile cu republicanii cu privire la creșterea plafonului datoriei, ajungând la o înțelegere atunci când țara se afla în prapastia unui default. Potrivit unor republicani implicați în negocieri similare cu el în mai 2023, nivelul său de implicare a fost inegal.

„A divagat”, a spus McCarthy, care a condus partea republicană a discuțiilor. „A avut întotdeauna hârtii. Nu a putut negocia în alt mod.” 

Totuși, când înțelegerea a ajuns la un loc, McCarthy nu a fost la fel de critic la adresa președintelui. El a spus că i-a plăcut să se întâlnească cu el și a lăudat personalul lui Biden. „Am crezut că echipa lui este foarte profesionistă, foarte inteligentă, foarte dură în același timp”, a spus el reporterilor în mai 2023.

Uneori, echipa Casei Albe amâna articole, spunând că Biden trebuie să facă apelul final. Dar Biden nu a discutat aceste puncte în detaliu atunci când a avut discuții de check-in cu McCarthy, potrivit unor persoane familiare cu conversațiile. El a păstrat apelurile generale, exprimându-și optimismul cu privire la rezolvarea lucrurilor, potrivit unuia dintre acești oameni. 

Oficialii administrației au spus că Biden folosea o tactică de negociere des folosită de a rămâne deasupra luptei. McCarthy, a spus unul dintre oficiali, făcea același lucru.

Pe 21 mai a anului trecut Biden l-a sunat pe McCarthy de la Air Force One pe drumul său înapoi de la o întâlnire la summit din Japonia pentru a discuta despre negocieri. „La acel apel telefonic, a fost activ decât oricând”, a spus McCarthy. Biden a povestit la conferință povești despre ceilalți lideri străini și a făcut referire la modul în care discuțiile privind plafonul datoriilor ar putea avea un impact politic pe diverși membri ai Congresului, potrivit unor persoane familiare. 

Când McCarthy și alți parlamentari s-au întâlnit cu președintele a doua zi, a spus McCarthy, lui Biden îi lipsea spontaneitatea pe care o avusese în avion. „Se întorcea la toate lucrurile vechi care se făcuseră de mult timp”, a spus McCarthy. „Și a fost șocat când i-am spus: „Nu, domnule președinte. Am vorbit despre aceste întâlniri în urmă. Am terminat cu asta.” 

Oficialii administrației au spus că, în timpul unei negocieri, nu este neobișnuit ca Casa Albă să-și reafirme poziția inițială în diferite puncte, uneori pentru a le arăta democraților că președintele încă face forța pentru prioritățile lor. 

Președintele a vorbit atât de încet și cu atât de puțin enunț, încât participanții au spus că au dificultăți să audă ce spunea, au spus oameni familiarizați cu întâlnirea. El a spus aceeași poveste de mai multe ori despre experiențele sale cu compania DuPont în perioada în care a fost senator din Delaware, a spus una dintre persoane. 

Oficialii administrației care au fost la întâlnire au spus că nu au văzut nimic neobișnuit în comportamentul lui Biden și că nu s-au chinuit să audă ce a spus el sau să-și amintească că a repetat o poveste. Bates, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, a spus că Biden nu s-a bazat prea mult pe note și că, de-a lungul carierei sale lungi, a repetat frecvent anecdote în întâlniri.

Când negociatorii republicani au ieșit de la întâlnire, McCarthy a fost optimist, spunând reporterilor că „tonul” întâlnirii de la Casa Albă a fost „mai bun decât orice altă dată când am avut discuții”.

În timp ce negociatorii republicani au plecat de la Casa Albă, au sunat un coleg pentru a-l informa cu privire la discuții, potrivit unei persoane familiarizate cu apelul. Un subiect de discuție: președintele și acuitatea lui. 

Alte stiri din Externe

Ultima oră