Sub presiunea tuturor autorităților de reglementare în weekend, UBS acceptă să-și cumpere rivalul Crédit Suisse pentru 3 miliarde de franci elvețieni. Guvernul elvețian oferă 9 miliarde de garanții, cu speranța restabilirii încrederii, scrie Le Figaro.
Ca de multe ori în crizele financiare, miniștrii, bancherii și alte autorități de reglementare elvețiene au căutat cu disperare o soluție în acest weekend, în timpul pauzei burselor. Telefoanele s-au încins și s-au înmulțit întâlnirile la Berna între președintele Confederației, membrii guvernului întruniți în sesiuni extraordinare și șefii Credit Suisse și UBS, Ulrich Körner și Ralph Hamers.
Principala bancă a țării a fost presată de autorități să-și cumpere rivalul în dificultate Credit Suisse. O urgență absolută pentru a evita un val de panică contagioasă pe piețe în această luni.
Duminică târziu după-amiaza, UBS a acceptat în sfârșit să cumpere rivalul său Credit Suisse, a anunțat Consiliul Federal. Pentru 3 miliarde de franci elvețieni (3,02 miliarde de euro), plătibil în acțiuni UBS. Este suficient să spunem că este o sumă de mizerie pentru o bancă care a valorat aproape triplu vineri la închiderea bursei. O sumă, însă, egală cu de trei ori mai mult decât acceptase UBS să plătească la începutul negocierilor, adică un miliard de dolari. Șeful Credit Suisse și acționarul sau principal, Saudi Național Bank (9,9% din capital) s-au opus acestei sume, relatează cotidianul britanic de afaceri Financial Times.
O linie de lichiditate de 100 miliarde CHF
Președintele BCE, Christine Lagarde, a salutat imediat „acțiunea rapidă” a autorităților elvețiene și a considerat că această preluare „ar ajuta la restabilirea condițiilor de piață ordonate” . Pe partea americană, secretarul Trezoreriei Janet Yellen și președintele Rezervei Federale (Fed) Jerome Powell s-au declarat „mulțumiți” , la fel ca și guvernul britanic.
Pentru a ușura pilula, banca va beneficia de o garanție de aproximativ 9 miliarde de franci din partea guvernului care servește drept asigurare în cazul în care s-ar descoperi probleme în portofoliile foarte specifice Credit Suisse. Banca Centrală Elvețiană acordă, de asemenea, o linie de lichiditate de până la 100 de miliarde CHF celor două instituții. UBS va prelua și sucursala elvețiană a Credit Suisse, una dintre părțile profitabile ale grupului care a pierdut anul trecut 7,3 miliarde de franci elvețieni și încă mai conta pe pierderi „substanțiale” în 2023. Această sucursală reunește banca de retail și de credit pentru IMM-uri.
Fostul etalon al finanțelor elvețiene acumulează probleme încă din 2019. El se confruntă cu probleme de guvernare, managementul riscurilor și un scandal de spionaj. Credit Suisse este slăbit și de scandaluri financiare costisitoare precum falimentul companiei financiare britanice Greensill în 2021 (angajament de 10 miliarde de dolari) și implozia fondului Archegos, care l-a costat 5 miliarde de dolari.
La sfârșitul lunii octombrie, banca din Zurich a dezvăluit un plan vast care prevedea eliminarea a 9.000 de locuri de muncă până în 2025, adică mai mult de 17% din forța de muncă și o separare a băncii de investiții de restul activităților sale pentru a se reorienta asupra sa cele mai stabile zone, inclusiv managementul averii.
Prea mare pentru a da faliment
Banca din Zurich este una dintre cele 30 de instituții din întreaga lume considerate prea mari pentru a eșua. Clienții săi au retras 10 miliarde de franci în depozite într-o singură zi săptămâna trecută, într-un climat de neîncredere tot mai mare. Această neîncredere a determinat Banca Centrală Elvețiană să împrumute 50 de miliarde de franci pentru a da o nouă viață Credit Suisse și a liniști piețele. Dar răgazul nu a durat, iar autoritățile elvețiene nu au găsit altă soluție decât să împingă UBS să-și cumpere concurentul.
Dezastrul Credit Suisse îi îngrijorează pe partenerii economici și financiari ai Confederației, care se tem pentru propriile centre financiare. „Așteptăm acum o soluție definitivă și structurală la problemele acestei bănci”, a declarat Bruno Le Maire, ministrul francez de finanțe, duminică.
Preocuparea cu privire la angajați
Discuțiile se poticniseră de banca de investiții, indică agenția financiară Bloomberg, unul dintre scenariile studiate fiind doar o reluare a gestionării activelor și averii. O altă dificultate este numărul de pierderi de locuri de muncă de luat în considerare în cazul fuziunii celor două bănci, 10.000 conform unei surse. În timp ce Credit Suisse trece printr-o fază dificilă, UBS, care a petrecut câțiva ani recuperându-se după criza financiară din 2008 și după o salvare masivă a statului, începe să culeagă roadele eforturilor sale. Preluarea ar trebui să liniștească piețele care au încheiat săptămâna într-un climat de nervozitate puternică. Cazul Credit Suisse nu are legătură cu criza bancară care a început în urmă cu câteva zile în Statele Unite. Dar de ambele maluri ale Atlanticului, eșecurile mai multor bănci ridică temeri de contagiune care ar slăbi sistemul bancar global. Ele ridică spectrul unei crize financiare precum cea care a destabilizat economia globală în 2008.
Banca Centrală Europeană (BCE) este în alertă maximă, chiar dacă reglementările din Europa atenuează riscul. Pierre Wunsch, bancherul central belgian, ca atare membru al Consiliului guvernatorilor BCE, spune că nu se așteaptă la o repetare a crizei din 2008, în ciuda turbulențelor cauzate de prăbușirea Băncii Silicon Valley din Statele Unite, deoarece băncile sunt supuse unor reguli mai stricte decât băncile regionale americane. „Nu există niciun risc pentru că nu există un posibil mecanism de contagiune între evenimentele pe care le vedem și băncile franceze”, a indicat la rândul său președintele Federației Bancare Franceze Philippe Brassac. Cu toate acestea, marile bănci europene - cel puțin două - examinează scenarii de contagiune și se uită la băncile centrale din SUA (Fed) și europene (BCE) pentru semnale mai puternice de sprijin, a informat duminică Reuters.
Falimentele americane
În Statele Unite, banca regională Silicon Valley Bank (SVB) și alte două unități, Signature Bank și Silvergate, au dat faliment. SVB a căzut din cauza retragerilor masive făcute în câteva zile de clienții săi, start-up-uri din Silicon Valley, regiune care concentrează o mare parte a companiilor lider americane. Graba clienților de a-și recupera depozitele a urmat vânzării masive a titlurilor de stat americane de către SVB, care avea nevoie de numerar și a fost afectată de majorările dobânzilor Fed care au depreciat obligațiunile respective. Această panică a obligat autoritățile publice să reacționeze prin garantarea fondurilor.Duminică, o coaliție de bănci mijlocii din SUA a cerut autorităților de reglementare să garanteze toate depozitele clienților timp de doi ani, chiar și peste limita obișnuită de 250.000 de dolari, pentru a evita contagiunea. Autoritățile americane, care se tem de o criză gravă, ar fi în favoarea acestei măsuri.