În fruntea rețelei de fraudă a banilor UE din fondurile PNRR se afla un cuplu format dintr-un italian si o femeie cetățean ucrainean

04 Apr 2024
În fruntea rețelei de fraudă a banilor UE din fondurile PNRR se afla un cuplu format dintr-un italian si o femeie cetățean ucrainean

22 de persoane au fost arestate pentru o fraudă a fondului UE Covid de 600 de milioane de euro. Oameni au fost arestați în Italia, Austria, România și Slovacia, ca parte a represiunii împotriva celor suspectați că au colectat fonduri financiare pentru recuperarea Covid, scrie Il Fatto Quotidiano.

Interceptările sunt fundamentale pentru aceste tipuri de infracțiuni, altfel nu s-ar putea reconstitui organizații de această dimensiune care funcționează în Europa. Acest lucru constituie un exemplu bun de colaborare pentru protejarea banilor publici și a fondurilor europene.” a spus  Andrea Venegoni, Procurorul European al Eppo (Parchetul European), parchetul care urmărește infracțiunile care lezează interesele financiare ale UE. Totuși declarațiile sunt foarte clare, nu s-ar putea descoperi o asociație infracțională care activează pe teritoriul Bătrânului Continent, face fraude și escrocherii internaționale pentru 600 de milioane de euro, profită din banii Pnrr și spală bani în case, bijuterii și mașini de lux, fără a putea folosi instrumentele prevăzute, pentru moment, de codul de procedură penală italian. Adică troieni pentru telefoane mobile, microfoane pentru interceptarea mediului și, mai ales, tehnologiile sofisticate care permit intrarea în sistemele informatice ale bandelor dublu.

Pe de altă parte, ei folosesc toate mecanismele posibile pentru a ascunde traficul de date și comunicațiile. „Vrăjitorii” IT folosesc și inteligența artificială pentru a modifica situațiile financiare, pentru a aplica semnături apocrife și pentru a introduce documente în ultimul moment pentru a susține cererile de finanțare. „Întrucât nu există o reglementare europeană unică privind interceptările telefonice – a explicat procurorul Venegoni în cadrul unei conferințe de presă la sediul poliției financiare din Veneția – fiecare stat care efectuează cercetări penale aplică legislația națională. Și de aceea codul de procedură pe care l-am folosit este cel italian, care ne-a permis să efectuăm interceptările și să descoperim această fraudă împotriva Uniunii Europene”. În cazul investigațiilor extinse în mai multe țări, se pune problema aplicării diferitelor reglementări. „Pe tema interceptărilor telefonice, atunci când o țară solicită anumite intervenții, cea mai asemănătoare regulă se caută în sistemul juridic al țării căreia i se adresează cererea, pentru a autoriza acel tip de investigație”.

Ancheta și arestările – Operațiunea a fost condusă de Comandamentul Finanțelor Provincial al Veneției și Unitatea Specială de Reprimare a Fraudelor în Comunitate și Cheltuieli Publice, cu sprijinul Scico și al Unității Speciale pentru Protecția Confidențialității și Fraudei Tehnologice. A fost executat un ordin cu 24 de măsuri personale, dintre care 8 de închisoare, 14 arest la domiciliu și 2 interdicție de desfășurare a activităților profesionale și comerciale, precum și popriri pentru 600 de milioane de euro. Prevederea este făcută de judecătorul de investigații preliminare a Romei Mara Mattioli, la solicitarea Donatei Patricia Costa, procuror delegat european al Oficiului de la Veneția. Forțele de poliție slovace, române și austriece au fost implicate prin canalele de cooperare judiciară ale Eppo. În Italia, finanțatorii au efectuat arestări și percheziții în Veneto, Lombardia, Trentino Alto Adige, Friuli Venezia Giulia, Toscana, Lazio, Campania și Puglia .

Cuplul italiano-ucrainean – În fruntea organizației se află un cuplu format dintr-un italian din zona Veronese și o femeie cetățean ucrainean, care au fost blocați în timp ce mergeau din Slovacia către un aeroport austriac pentru a merge în vacanta în Grecia. Apoi este un italian rezident în Veneto, acuzat că a oferit abilitățile tehnologice pentru a prezenta proiecte false și a colecta bani. Poza este completată de lideri ai companiilor și profesioniștilor. Printre aceștia din urmă, un notar din Avellino și trei contabili din Lombardia, Puglia și Veneto (unul din Jesolo nu avea decât interdicția de a exercita profesia). În sechestru au fost implicate mașini de lux (Lamborghini Urus, Porsche Panamera, Audi Q8), precum și apartamente și alte imobile. sume în criptomonede, ceasuri high-end (Rolex), bijuterii (Cartier) și aur. În plus, sunt cele 600 de milioane de credite solicitate de la administrația publică.

Avizele PNRR – Complotul de fraudă a fost ilustrat de comandantul provinciei, generalul Giovanni Salerno, și de colonelii Fabio Dametto, Andrea Pecorari și Marco Stella. Mecanismul a utilizat licitații pentru finanțare cu fonduri PNRR, în special cele destinate digitalizării și inovației sistemului de producție pus la dispoziție întreprinderilor mici și mijlocii de către Simest, companie deținută de Cassa Deposito e Prestiti, cu scopul de a încuraja internaționalizarea acestora. Câteva companii din Veneto, aflate la originea anchetei, au fost descoperite ca cereau un împrumut de maxim 300 de mii de euro pentru proiecte de inovare, la prezentarea situațiilor financiare pentru ultimii doi ani, conform licitației. Au încasat imediat jumătate din sumă (fără cecuri substanțiale, ci doar formale și automate), în timp ce partea rămasă urma să fie plătită ca sold. Erau firme false, cu bilanțuri inexistente și rezultate doar din documentația introdusă de solicitanți pe portalul Simest. În realitate nu exista activitate economică, erau companii goale.

„Reciclare avansată” – Investigațiile au relevat modul în care organizația, folosind adesea aceleași companii, a creat și credite inexistente în sectorul construcțiilor (bonusuri de fațadă) și pentru a sprijini valorificarea afacerilor (Ace). Tocmai prin adăugarea tuturor acestor bunuri ajungem la suma de 600 de milioane de euro, pentru care s-a solicitat și obținut sechestru. Fiamme Gialle a urmărit mișcările de bani (tehnica „urmăriți banii ”), ajungând până la a a realiza spălarea banilor și autospălarea printr-o rețea de companii fictive create cu talent în Austria, Slovacia și România, pentru a face banii să dispară. 

„În urma acestor procese – a explicat colonelul Dametto, comandantul Unității de Poliție Economică și Financiară – a fost dezvoltat un aparat de reciclare rafinat, facilitat și de utilizarea tehnologiilor avansate. De exemplu, rețele private virtuale, servere cloud situate în țări necooperante, active cripto, software specific de inteligență artificială pentru a crește viteza de producție a documentelor false”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră