Peste 20 de suspecți au fost arestați în Italia, Austria, România și Slovacia în cadrul unei anchete privind frauda masivă a fondurilor UE de recuperare post-pandemie

04 Apr 2024
Peste 20 de suspecți au fost arestați în Italia, Austria, România și Slovacia în cadrul unei anchete privind frauda masivă a fondurilor UE de recuperare post-pandemie

Lamborghini și Rolex au fost confiscate într-un raid masiv al poliției din UE pentru frauda Covid de 600 de milioane de euro. Polițiștii au spus că gruparea criminală organizată a folosit „tehnologii avansate”, inclusiv AI, pentru a produce documente false pentru spălarea de bani, scrie Politico

Poliția a arestat joi peste 20 de suspecți în Italia, Austria, România și Slovacia, în cadrul unei investigații majore privind frauda masivă legată de fondul UE de recuperare post-pandemie.

La cererea procurorilor UE, 150 de ofițeri din unitățile de poliție financiară și fraudă au reținut opt ​​persoane, în timp ce alte 14 au fost plasate în arest la domiciliu în urma unei anchete transfrontaliere asupra unei presupuse organizații criminale suspectată că a fraudat 600 de milioane de euro din banii UE pentru recuperare și rezistență (RRF) pentru Italia.

De asemenea, poliția a percheziționat case și întreprinderi, confiscând și înghețând bunuri, inclusiv apartamente și vile, criptomonede, ceasuri Rolex, aur și bijuterii, precum și un Lamborghini, un Porsche și un Audi Q8.

Italia este cel mai mare beneficiar al fondului de redresare economică post-Covid al UE, cu 191,5 miliarde EUR în granturi și împrumuturi de gestionat și cheltuit. Guvernul premierului Giorgia Meloni este sub presiune pentru a respecta cheltuielile fondului și termenele de finalizare a proiectelor.

Poliția a declarat că presupusa fraudă a fost efectuată de o asociație criminală, care include profesioniști cu experiență în solicitarea de finanțare publică, care au ajutat la asigurarea de numerar pentru proiecte în valoare de zeci de milioane de euro, menite să îmbunătățească competitivitatea și digitalizarea companiilor italiene.

Poliția financiară a reconstituit tranzacții suspecte și a identificat „spălarea unor profituri ilicite uriașe efectuate printr-o rețea complexă de companii fictive înființate inteligent în Italia, Austria, Slovacia și România”, a declarat poliția financiară a Italiei într-un comunicat.

Grupul a folosit un „aparat rafinat de spălare a banilor... folosind tehnologii avansate, cum ar fi servere cloud situate în țări necooperante, criptoactive și inteligență artificială pentru a produce documente false”.

În ultimul deceniu, sindicatele criminalității au devenit din ce în ce mai pricepute în a sifona fondurile distribuite de UE pentru dezvoltare și reconstrucție. Organizațiile criminale s-au diversificat de la fluxurile tradiționale de venituri, cum ar fi racketul și jaful, în favoarea furtului subvențiilor UE care oferă un flux de venituri mai profitabil și mai fiabil.

Operațiunile de joi au loc în toată Europa, cu implicarea forțelor de poliție din Slovacia, România și Austria și a Parchetului European (EPPO).

Numărul de investigații privind fraudele legate de fondul de recuperare al UE a crescut în 2023, a scris EPPO – care este responsabil de investigarea și urmărirea penală a crimelor împotriva intereselor financiare ale blocului – în  raportul său anual .

Alte stiri din Externe

Ultima oră