În Canada, companiile obțin o licență pentru a vinde substanțe care pâna acum erau interzise

03 Mar 2023
În Canada, companiile obțin o licență pentru a vinde substanțe care pâna acum erau interzise

Compania canadiană de biotehnologie Sunshine Earth Labs a anunțat joi că a obținut o licență de la agenția federală de sănătate din Canada pentru a produce și vinde cocaină, scrie 7sur7

Acordul de licență vine după o schimbare radicală a pozițiilor statului care urmărește să facă față unei grave crize de supradoze cu opiacee care a provocat mii de morți, prin dezincriminarea deținerii unor cantități mici de cocaină, heroină și alte așa-zise droguri dure.

Ottawa a acordat o derogare de la Codul penal, codul penal al Canadei, în ianuarie provinciei Columbia Britanică (vest), pentru un proiect pilot de trei ani. Obiectivul: lupta împotriva stigmatului asociat consumului de narcotice care îi împiedică pe unii să caute ajutor.

Într-o declarație, Sunshine Earth Labs a declarat că a primit permisiunea de la Health Canada pentru a „deține, produce, vinde și distribui legal frunze de coca și cocaină”, precum și morfină, ecstasy și heroină.

Ciuperci halucinogene

O licență similară fusese oferită în februarie unei alte companii, Adastra Labs, care până atunci făcea doar produse legate de extracte de canabis. Licența Adastra o autorizează și să producă psilocibină și psilocină, halucinogene asociate mai frecvent cu ciupercile al căror consum produce efecte similare cu LSD-ul.

Columbia Britanică urmează statul american Oregon (nord-vest) care a legalizat așa-numitele droguri grele în noiembrie 2020.

Provincia este epicentrul unei crize în care peste 10.000 de oameni au murit din cauza supradozelor de droguri de când a fost declarată o urgență de sănătate publică în 2016 -- reprezentând aproximativ șase decese zilnice, dintr-o populație de aproximativ cinci milioane.

Alte stiri din Externe

Ultima oră