"În acest moment, sunt convins că este categoric nebun (și un nenorocit pâna la capăt)" a spus Elon Musk despre Bill Gates

12 Sep 2023
"În acest moment, sunt convins că este categoric nebun (și un nenorocit pâna la capăt)" a spus Elon Musk despre Bill Gates

Elon Musk s-a întâlnit cu Bill Gates anul trecut pentru a discuta despre filantropie. Intâlnirea nu s-a terminat bine, conform noii biografii a lui Musk, citată de CNN.

Bill Gates a mers să-l vadă pe Elon Musk în 2022, sperând să-l convingă pe colegul miliardar să-și dea mai mulți bani – așa cum a făcut-o fondatorul Microsoft.

Întâlnirea a avut loc în lateral, potrivit noii biografii a lui Walter Isaacson, „Elon Musk”, care apare în magazine marți. CNN a obținut o copie timpurie a cărții, care dezvăluie o parte din lumea rarificată a clasei miliardare a Americii, inclusiv detalii despre relația neobișnuită dintre Musk și Gates. Musk este cel mai bogat om din lume, iar Gates a ocupat fruntea listei înainte să înceapă să-l ofere în mod constant în eforturile sale filantropice.

„Hei, mi-ar plăcea să vin să te văd și să vorbesc despre filantropie și climă”, a scris Gates lui Musk în 2022, a scris Isaacson. Musk a început un fond de caritate în valoare de 5,7 miliarde de dolari la acea vreme – mai ales din motive fiscale, potrivit Isaacson – și Gates a vrut să influențeze abordarea lui Musk față de filantropie.

Musk i-a spus lui Gates să-l sune direct, deoarece Musk nu folosea asistenți, a scris Isaacson. Gates a zburat la Austin, Texas, pe 9 martie 2022, pentru a vizita fabrica Tesla Gigafactory de 10 milioane de metri pătrați.

„Tocmai am aterizat”, a scris Gates.

„Mișto”, a răspuns Musk.

Isaacson a vorbit atât cu cei doi, cât și cu alte surse pentru a detalia conversația dintre ei, menționând că Gates a contestat că bateriile ar putea alimenta camioanele mari și că energia solară va face parte din rezolvarea problemei climatice. Gates a spus că Musk a fost prea „excesiv despre Marte”, ceea ce Gates a găsit a fi o „gândire bizară” despre salvarea umanității prin mutarea unor oameni pe Marte în cazul unui război nuclear pe planeta Pământ.

Pe măsură ce turul fabricii se apropia de sfârșit, Gates a îndreptat conversația către filantropie. Gates și fosta lui soție, Melinda, fondaseră una dintre cele mai mari fundații private din lume, Fundația Bill și Melinda Gates, și influențaseră alți miliardari precum Warren Buffett și Mark Zuckerberg să-și dea cea mai mare parte a averilor către cauze umanitare în timpul vieţii lor. Mișcarea pe care au început-o, numită „The Giving Pledge” a câștigat zeci de alți participanți ultrabogați.

Musk a fost criticat pentru lipsa sa de donații caritabile în ultimul deceniu. El a intrat într-o discuție publică cu șeful programului alimentar al ONU în 2021, contestând afirmația că donarea a 6 miliarde de dolari din acțiunile sale ar putea pune capăt foametei în lume.

Cu toate acestea, Musk a dat anul trecut 11,5 milioane de acțiuni din pachetul său Tesla unei organizații de caritate nedezvăluite, acțiuni în valoare de aproximativ 1,9 miliarde de dolari la momentul în care au fost donate. Donația l-ar face al doilea cel mai mare donator caritabil în 2022, potrivit unui clasament al Chronicle of Philanthropy, care a fost întocmit înainte de donația lui Musk. Clasamentul The Chronicle îl listează pe Gates pe locul 1 cu donații de 5,1 miliarde de dolari, urmat de Michael Bloomberg cu 1,7 miliarde de dolari.

„Cea mai mare parte a filantropiei au fost „un rahat... ”, i-a spus Musk lui Gates, estimând că doar 20 de cenți din fiecare dolar au făcut diferența în acest fel. Gates ar putea „face mai mult bine pentru schimbările climatice, investind în Tesla”, a spus Musk, potrivit Isaacson.

Musk l-a întrebat apoi pe Gates de ce a pus un pariu împotriva acțiunilor Tesla, cunoscut sub numele de „short”, în speranța că prețul acțiunilor va scădea. Musk disprețuia oamenii care pariau împotriva companiei sale, văzându-i ca dușmani de moarte. La acel moment, Gates pierduse 1,5 miliarde de dolari, pariând împotriva acțiunilor. Gates a spus că și-a cerut scuze și a spus că a scurtat acțiunile pentru că credea că ar putea câștiga bani făcând acest lucru.

Musk i-a spus lui Isaacson că a simțit că Gates a fost ipocrit în lupta împotriva schimbărilor climatice în timp ce încerca să câștige bani din eșecul unei companii de mașini cu energie durabilă.

Când Gates a trimis documentație despre activitatea sa filantropică și a continuat cu un mesaj către Musk, Musk a întrebat dacă mai deține un pariu scurt împotriva Tesla. Gates a recunoscut că da.

Musk i-a răspuns: „Îmi pare rău... Nu pot să iau în serios filantropia ta asupra climei”.

Musk a postat apoi pe Twitter o fotografie cu Gates într-o cămașă de golf cu o burtă bombată care l-a făcut să pară însărcinat și i-a ironizat fizicul.

„În acest moment, sunt convins că este categoric nebun (și un nenorocit pâna la capăt)”, a scris Musk lui Isaacson după schimbul cu Gates. „Chiar am vrut să-l plac (oftat).”

Gates a fost mai amabil după aceea. Când oamenii l-au criticat pe Musk la o cină la Washington, DC, Gates a spus: „Nu există nimeni în timpul nostru care a făcut mai mult pentru a depăși limitele științei și inovației”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră