Iată cum va fi viața ta în 2040 – dacă planul UE pentru climă funcționează

10 Feb 2024
Iată cum va fi viața ta în 2040 – dacă planul UE pentru climă funcționează

Mai puține fripturi, un scor Nutritiv de carbon pe etichetele produselor alimentare, biciclete din belșug și stimulente pentru a reduce dimensiunea caselor odată ce copiii tăi se mută, scrie Politico

Suntem în 2040 iar revoluția verde a Uniunii Europene este finalizată în proporție de 90%. 

Neutralitatea climatică este la îndemână deoarece blocul a reușit să-și reducă emisiile colective de gaze cu efect de seră la o zecime din nivelurile din 1990 în conformitate cu obiectivul propus cu 16 ani mai devreme. 

Rezultatul este un continent transformat – indiferent cât de mult politicienii de frunte din UE, obosiți de reglementări și de alegeri, au căutat să minimizeze consecințele în 2024. A ajunge aici nu a fost ușor: coalițiile guvernamentale s-au spulberat, companiile s-au închis, iar fermierii au asediat Bruxelles-ul de câteva ori.

Europenii merg acum mai mult cu bicicleta și mănâncă mai puțină carne. Zonele rurale vor avea mai puține vaci la sol și mai multe cabluri electrice deasupra capului. Nu a mai rămas niciun miner de cărbune în UE, dar locurile de muncă în producția ecologică sunt în plină expansiune. Pe scurt, o reducere de 90% până în 2040 a impus Europei să-și remodeleze economia, să-și modifice peisajele și să-și schimbe stilul de viață. 

Încălzirea globală a forțat și schimbări. Țările din sud restricționează munca în aer liber vara. Industria turismului de schi din Alpi se prăbușește. Dintr-un Berlaymont cu aer condiționat, Comisia Europeană desfășoară o flotă europeană de stingere a incendiilor în creștere pentru a lupta împotriva incendiilor feroce și mediază între regiuni care se dispută cu privire la drepturile la apă. 

În 2024, Comisia tocmai a susținut un plan care prevede în esență acest viitor. Într-o evaluare a impactului de 605 de pagini, acesta prezintă modul în care UE ar putea obține o reducere cu 90% a emisiilor până în 2040.

Cu toate acestea, este imposibil de spus dacă acest viitor imaginat va apărea vreodată. Pe tot continentul, politicile climatice se confruntă cu rezistență. Fermierii europeni sunt în revoltă, iar alegerile UE care se profilează îi tentează pe parlamentari să le promită alegătorilor lor o tranziție verde fără efort. 

Cu toate acestea , analizând propria evaluare a UE și rapoartele recente ale Comitetului științific consultativ pentru schimbări climatice din Europa, un lucru este clar: dacă Europa dorește să atingă neutralitatea climatică, schimbările care vor schimba viața sunt inevitabile. Nu există o cale discretă către zero net.

Deci, presupunând că totul merge conform planului (un mare dacă), iată cum ar putea arăta viața în Europa peste 16 ani. 

Revoluția agricolă

Ce ai în frigiderul tău în 2040? Probabil mai puține produse de origine animală. 

Această schimbare a dietei a ajutat Europa să reducă semnificativ emisiile. Animalele de fermă sunt încă principala sursă de metan a UE, al doilea cel mai mare motor al încălzirii globale, dar cererea mai mică de carne și lactate a dus la o scădere a numărului de animale și a emisiilor. 

Bruxelles-ul și guvernele naționale au folosit o varietate de măsuri pentru a-i îndemna pe oameni către mai multe mese pe bază de plante. Aruncă o privire mai atentă la conținutul frigiderului tău: poate există etichete privind emisiile pe ambalaj, ca un Nutri-Score, dar pentru intensitatea carbonului. Poate că ați cumpărat acești cârnați din carne artificială pentru că erau mai ieftini decât cei adevărați- introducerea prețurilor emisiilor pentru alimente a dus la creșterea prețurilor la carne. 

Pentru fermieri, tranziția a însemnat o revoluție agricolă. Există mai puține ferme de animale; în 2023, consilierii științifici ai UE au prezis o scădere a cererii de până la 50% – și asta s-a întâmplat. Fermierii au fost, de asemenea, forțați să reducă drastic utilizarea îngrășămintelor pe bază de azot, necesitând o schimbare a practicilor agricole pentru a menține recoltele constante. 

Sursele de venit ale fermierilor au trebuit, de asemenea, să se schimbe dramatic - mulți profitând de noua piață de eliminare a carbonului a UE pentru a câștiga bani pentru stocarea CO2 pe terenurile lor, în special zonele folosite anterior pentru pășunat sau cultivarea culturilor pentru hrănirea animalelor. 

Totuși, pe măsură ce Europa elimină treptat utilizarea combustibililor fosili, agricultura este acum cea mai mare sursă de emisii de pe continent. Dacă UE dorește să ajungă la neutralitatea climatică în 2050, sectorul va trebui să își reducă și mai mult poluarea. 

Consumând mai puțin

Ieși din bucătărie și privește restul apartamentului tău. Principalele schimbări din ultimii 20 de ani vor fi probabil imperceptibile acum - dar vă veți aminti costul, zgomotul și stresul renovărilor majore necesare pentru a vă face casa mai eficientă din punct de vedere energetic. 

Dacă în anii 2020 v-ați încălzit casa cu o centrală pe gaz sau pe ulei, probabil că de atunci ați instalat o pompă de căldură electrică. Cu cât locuiești mai la sud, cu atât este mai mare șansa să existe acum aer condiționat în casa ta, deoarece temperaturile depășesc în mod regulat 40 de grade Celsius. Dar, în ciuda utilizării AC, clădirile din UE folosesc mai puțină energie datorită electrificării și izolației mai bune. 

Asta înseamnă, de asemenea, — probabil — facturi mai mici de energie electrică. Cu toate acestea, utilizarea oricăror combustibili fosili este costisitoare, deoarece taxele pe carbon au crescut și subvențiile au fost abandonate. Prin urmare, în medie, gospodăriile cheltuiesc mai mult pe energie pentru transport, un număr mare de persoane conducând încă mașini cu motor cu combustie. 

Apropo de a trăi cu mai puțin: europenii și-au redus consumul total. Acest lucru ar putea însemna să cumpărați în mod conștient mai puține lucruri noi, dar o mare parte a reducerii este ascunsă în lanțul de aprovizionare, deoarece producătorii folosesc din ce în ce mai mult materiale reciclate.

Unele guverne au introdus măsuri pentru a opri creșterea spațiului de locuit pentru europeanul mediu, deoarece mai mulți oameni trăiesc singuri, ceea ce duce la creșterea cererii de energie și materiale. Noile măsuri variază de la alocații personale de CO2 la programe și stimulente fiscale care ajută cuplurile să se mute în locuințe mai compacte odată ce copiii lor s-au mutat. 

Există o altă tendință care poate conduce oamenii în locuri mai mici sau mai aglomerate. Având în vedere costurile de renovare, „prețul relativ al locuințelor este probabil să fie mai mare” în momentul în care emisiile vor fi reduse cu aproximativ 90% până în 2040, a prezis evaluarea Comisiei pentru 2024.

Deplasarea

Acum ieși afară. Majoritatea mașinilor care trec sunt electrice; vehiculele cu emisii zero reprezintă 60% din mașinile de pe drum. Pentru a ajunge acolo, UE a eliminat treptat vânzările de mașini noi alimentate cu combustibili fosili în 2035 – în ciuda opoziției conservatoare stridente. 

Dar mașinile electrice nu sunt singura schimbare. A existat o adoptare a mobilității partajate – de la transportul public la servicii precum închirierile pe termen scurt, care se leagă și de efortul de a consuma mai puțin: în loc să dețină biciclete, mai mulți oameni se bazează pe bicicletele comune de oraș. 

În plus, planificatorii urbani lucrează pentru a încuraja mai mulți oameni să opteze pentru mersul pe jos și cu bicicleta prin proiectarea orașelor cu distanțe mai scurte între necesitățile zilnice, cum ar fi supermarketurile și școlile.

În ceea ce privește călătoriile pe distanțe mai lungi, mai mulți oameni iau trenuri acolo unde este posibil. Taxarea și prețul carbonului au făcut zborurile mai scumpe, astfel încât excursia de weekend la Ibiza sau acea călătorie de afaceri la o conferință în toată Europa nu se întâmplă la fel de des.

Adio combustibili fosili

UE aproape că și-a decarbonizat întregul sistem energetic până în 2040. Blocul funcționează acum în principal pe surse regenerabile, susținute de energia nucleară. Sectorul transporturilor, cu o cerere continuă de petrol, este acum cel mai mare consumator de combustibili fosili. 

Tranziția energetică a devenit din ce în ce mai vizibilă în ultimii ani. Priviți în jur și veți observa un peisaj punctat cu mai multe turnuri de transmisie și mai multe cabluri care se încrucișează deasupra capului. Veți vedea și mai multe turbine eoliene și panouri solare. 

Energia pe bază de cărbune este acum eliminată, în ciuda reticenței Poloniei. Și acele locuri de muncă au dispărut – „se așteaptă ca angajarea în industriile combustibililor fosili să fie la niveluri neglijabile”, așa cum a spus o evaluare a Comisiei în 2024. 

Ocuparea forței de muncă s-a schimbat pe măsură ce Europa a abandonat sectoarele de carbon precum producția de motoare cu ardere, în timp ce locurile de muncă în renovarea clădirilor, fabricarea de tehnologii curate precum pompele de căldură și gestionarea resurselor sunt în plină expansiune. 

În consecință, sute de mii de europeni au fost recalificați – afectând considerabil mai mulți bărbați, deoarece locurile de muncă care dispar sunt în mare parte în sectoare în care femeile sunt subreprezentate. 

Emisiile industriale au scăzut cu 85% între 2015 și 2040. Unele companii au fost nevoite să-și răstoarne întregul proces de producție; alții își neutralizează emisiile rămase cu tehnologia de captare a carbonului (care a devenit o industrie completă de sine stătătoare), aspirând CO2 înainte de a ajunge în atmosferă. 

A ajunge la 90% a însemnat o implementare mai rapidă a tehnologiilor noi decât scenariile mai puțin ambițioase. Acest lucru a creat, la rândul său, o nevoie de mai multe materii prime, cum ar fi litiul sau cuprul, pe o perioadă mai scurtă - și mai multe proiecte miniere în toată Europa, în ciuda opoziției locale acerbe.

O gură de aer

Reducerile de emisii ale UE contribuie la încetinirea schimbărilor climatice, dar planeta continuă să se încălzească deocamdată. Verile sunt mai calde, iernile sunt mai blânde, iar vremea extremă lovește mai tare și mai des, costând pagube de miliarde și multe vieți în fiecare an. 

Dar în 2040, europenii se bucură de un beneficiu tangibil din eforturile lor de a decarboniza și electriza: respiră mai ușor. 

Pe măsură ce fabricile de cărbune se închid și mașinile care ardeau petrol sunt scoase de pe drumuri, decesele premature cauzate de poluarea aerului au scăzut dramatic - de la aproximativ 466.000 pe an în 2015 la mai puțin de 200.000 în 2040, o evoluție care a salvat, de asemenea, economia europeană miliarde în cheltuieli. 

Există și alte beneficii: o trecere către diete pe bază de plante și moduri de transport mai active, cum ar fi mersul cu bicicleta sau mersul pe jos, a îmbunătățit, de asemenea, sănătatea europeanului mediu. Cu o cerere mai mică de petrol și gaze, factura de import de combustibili fosili a continentului s-a redus cu mai mult de jumătate din 2020, eliberând sute de miliarde de cheltuit pentru a face tranziția ecologică mai ușoară. 

Până acum, lumea a depășit probabil pragul de temperatură de 1,5 grade Celsius. Dar fiecare fracțiune de grad de încălzire, eforturile UE în materie de climă ajută la prevenirea va salva vieți și va reduce impactul asupra apei, naturii, sistemelor alimentare și asupra economiei în general. 

Totuși, în 2024, amploarea schimbării necesare arată ca o rețetă pentru tulburări sociale. 

Săptămâna trecută, fermierii au aprins un foc în fața Parlamentului European. Și UE nici măcar nu a încercat să-și controleze poluarea cu metan... încă. 

Alte stiri din Externe

Ultima oră