O tricicletă ponosită. Monede topite. O cămașă ruptă. Șaptezeci de ani au trecut, dar „artefactele” și supraviețuitorii de la Hiroshima oferă încă imagini terifiante despre pentru primul război nuclear din lume.
Omenirea încearcă încă să înțeleagă pe deplin evenimentele infernale de la Hiroshima, Japonia, din 6 august 1945, după ce avioanele SUA au aruncat cea mai puternică armă produsă vreodată.
Cei care au supraviețuit spun că totul a început cu un flash strălucitor, fără zgomot. Ei îşi amintesc un val masiv de caldură intensă care a transformat, pur şi simplu, hainele în zdrenţe. Cei mai apropiați de locul în care a căzut bomba, au fost imediat vaporizaţi sau au ars până la cenuşă. S-a auzit un sunet asurzitor și o explozie care - pentru unii – s-a simţit ca şi cum ar fi fost înjunghiaţi de sute de ace.
Apoi au izbucnit incendiile. Tornade de flăcări au măturat orașul. Mulţi dintre supravieţuitori s-au trezit cu băşici pe întregul corp. Cadavrele umpleau străzile.
Şi situaţia s-a înrăutăţit. A început să plouă. Picături de ploaie lipicioase, radioactive, au înnegrite tot ce au atins.
Se estimează că cel puțin 70.000 de oameni au murit în orele imediat următoare exploziei. Au urmat boli din cauza radiatiilor. Cancerul şi alte afecţiuni au făcut ca numarul estimat de morţă să treacă de 200.000, potrivit Departamentului de Energie al SUA.