Hezbollah nu va intra în război cu Israelul, deocamdată

04 Noi 2023
Hezbollah nu va intra în război cu Israelul, deocamdată

Timp de săptămâni, Libanul se pregătea de război. Oamenii au vorbit despre planurile lor de rezervă pe un ton stins. Guvernul a spus că adună provizii de urgență pentru nevoile de bază ale publicului. Cu toate acestea, cu tot discursul dur, secretarului general al Hezbollah, Hassan Nasrallah nu a bătut tobe de război, scrie o analiză CNN.

Totul depindea de gândirea secretarului general al Hezbollah, Hassan Nasrallah, despre războiul Hamas-Israel.

Într-un discurs înflăcărat dintr-o locație nedezvăluită, șeful izolat al grupului militant libanez susținut de Iran a adus laude Hamas și a salutat războiul ca fiind un „punct de cotitură” în conflictul arabo-israelian. El a lăudat virtuțile focului încrucișat cu Israelul la granița de sud a Libanului, pe care l-a descris drept o „bătălie fără precedent”.

El a mai spus că Hezbollah va fi „pregătit pentru toate scenariile” și că orice escaladare a armatei israeliene la graniță ar fi o „nebunie istorică” care ar determina un răspuns major.

Cu toate acestea, cu tot discursul dur, Nasrallah nu a bătut tobe de război. El a spus că „obiectivul principal” al Hezbollah este acela de a obține o încetare a focului în Gaza și a spus că le revine Statelor Unite – pe care le consideră direct responsabile pentru vărsarea de sânge din enclava palestiniană – să pună în aplicare încetarea ostilităților.

Ceea ce ne spune acest lucru este că planurile imediate ale lui Nasrallah nu includ un conflict mai larg.

Acest lucru poate veni ca o dezamăgire pentru mulți din strada arabă. Când demonstrațiile pro-palestiniene au cuprins o mare parte din regiune în ultimele săptămâni, multe dintre cântece l-au cerut lui Nasrallah să meargă la război.

Dar va fi o ușurare pentru aliații occidentali ai Israelului, care se tem de un conflict regional mai larg și l-au avertizat în mod repetat pe Nasrallah să nu intre în luptă. Două portavioane americane - inclusiv nuclearul USS Gerald Ford - au fost trimise în Marea Mediterană într-o încercare aparentă de a descuraja Hezbollah.

Această ușurare va fi împărtășită de mulți din Liban. Micuța țară din estul Mediteranei abia și-a revenit din criza economică devastatoare din 2019, iar o mare parte a populației – deși îngrozită de numărul de morți în creștere și de distrugerea pe scară largă provocată de ofensiva Israelului în Gaza – a fost uzată de decenii de război și crize.

Este posibil ca Nasrallah să fi fost înfrânat de acel sentiment popular, sau poate că a ajuns la concluzia, după săptămâni de deliberare, că puternicul său paramilitar are prea multe de pierdut într-un război cu Israelul.

Alte stiri din Externe

Ultima oră