Timp de săptămâni, Libanul se pregătea de război. Oamenii au vorbit despre planurile lor de rezervă pe un ton stins. Guvernul a spus că adună provizii de urgență pentru nevoile de bază ale publicului. Cu toate acestea, cu tot discursul dur, secretarului general al Hezbollah, Hassan Nasrallah nu a bătut tobe de război, scrie o analiză CNN.
Totul depindea de gândirea secretarului general al Hezbollah, Hassan Nasrallah, despre războiul Hamas-Israel.
Într-un discurs înflăcărat dintr-o locație nedezvăluită, șeful izolat al grupului militant libanez susținut de Iran a adus laude Hamas și a salutat războiul ca fiind un „punct de cotitură” în conflictul arabo-israelian. El a lăudat virtuțile focului încrucișat cu Israelul la granița de sud a Libanului, pe care l-a descris drept o „bătălie fără precedent”.
El a mai spus că Hezbollah va fi „pregătit pentru toate scenariile” și că orice escaladare a armatei israeliene la graniță ar fi o „nebunie istorică” care ar determina un răspuns major.
Cu toate acestea, cu tot discursul dur, Nasrallah nu a bătut tobe de război. El a spus că „obiectivul principal” al Hezbollah este acela de a obține o încetare a focului în Gaza și a spus că le revine Statelor Unite – pe care le consideră direct responsabile pentru vărsarea de sânge din enclava palestiniană – să pună în aplicare încetarea ostilităților.
Ceea ce ne spune acest lucru este că planurile imediate ale lui Nasrallah nu includ un conflict mai larg.
Acest lucru poate veni ca o dezamăgire pentru mulți din strada arabă. Când demonstrațiile pro-palestiniene au cuprins o mare parte din regiune în ultimele săptămâni, multe dintre cântece l-au cerut lui Nasrallah să meargă la război.
Dar va fi o ușurare pentru aliații occidentali ai Israelului, care se tem de un conflict regional mai larg și l-au avertizat în mod repetat pe Nasrallah să nu intre în luptă. Două portavioane americane - inclusiv nuclearul USS Gerald Ford - au fost trimise în Marea Mediterană într-o încercare aparentă de a descuraja Hezbollah.
Această ușurare va fi împărtășită de mulți din Liban. Micuța țară din estul Mediteranei abia și-a revenit din criza economică devastatoare din 2019, iar o mare parte a populației – deși îngrozită de numărul de morți în creștere și de distrugerea pe scară largă provocată de ofensiva Israelului în Gaza – a fost uzată de decenii de război și crize.
Este posibil ca Nasrallah să fi fost înfrânat de acel sentiment popular, sau poate că a ajuns la concluzia, după săptămâni de deliberare, că puternicul său paramilitar are prea multe de pierdut într-un război cu Israelul.