Herson: Ucrainenii acuză forțele ruse că au furat animale din grădina zoologică inclusiv ratoni, lupi, o lamă și un măgar

14 Noi 2022
Herson: Ucrainenii acuză forțele ruse că au furat animale din grădina zoologică inclusiv ratoni, lupi, o lamă și un măgar

Pe Twitter, ministrul apărării al Ucrainei a postat un videoclip despre care spunea că arată un bărbat rus furând un raton de la grădina zoologică Herson chiar înainte ca armata Moscovei să se retragă în orașul recucerit de ucraineni săptămâna trecută, scrie TF1Info  citând The Washington Post .

Ocupanții au furat totul din Herson: picturi din galerii de artă, antichități din muzee, manuscrise istorice din biblioteci. Dar prada lor cea mai valoroasă a fost un raton pe care l-au furat de la o grădină zoologică. Fură un raton și mori ”, a scris ministerul într-un mesaj ironic

Potrivit The Washington Post, bărbatul care ia ratonii este Oleg Zubkov, proprietarul parcului de safari Taigan Lion Park, situat în Crimeea, în zona ocupată de ruși din 2014. Alte filmări au fost publicate: într-una dintre ele, hoțul îmbrăcat într-o uniformă kaki îmbarcă cu forța o lamă într-o dubă, în timp ce în alt video doi lupi despre care crede că provin de la grădina zoologică din Herson sunt descărcați în parcul acestuia, filmati de camerele a două televiziuni rusești. 

Un total de șapte ratoni, doi lupi, păuni, o lamă și un măgar au fost furați din parcul orașului, potrivit ziarului american.

„Nu vom da ratonul înapoi”

Pentru directorul parcului din Crimea, aceasta este o „evacuare temporară”, animalele urmând să fie returnate la Herson odată ce Moscova va reveni în posesia orașului, a dat asigurări acesta. Parcul propriu are deja „proprii lupi” și „75 de ratoni” . „Am luat aceste animale pentru a le menține în viață și pentru ca oamenii din Herson să fie bucuroși să le revadă în viață. Animalele sunt pe mâini bune”, s-a bucurat Oleg Zubkov. 

Pe canalul său de YouTube, cel care își spune „Omul Leu” se arată în mod regulat mângâind diferite feline mari în grădina zoologică. El a fost condamnat anul trecut la închisoare după ce un leu a mușcat un copil în parcul său, sentință anulată de Tribunalul de Ocupație din Crimeea.

La rândul său, Oleksandr Todorchuk, fondatorul UAnimals, o mișcare pentru drepturile animalelor, a susținut pe Facebook că ocupanții ruși au fugit, luând cu ei „majoritatea animalelor din grădina zoologică din Crimeea” , de la lame la lupi și veverițe. 

„Nu vom da ratonul înapoi”, a spus poetul și bloggerița naționalistă rusă Anna Dolgareva pe Telegram. „Vom recupera Herson” , a spus ea, adăugând chiar că a fost creat un canal Telegram dedicat acestor mamifere, „Ratonii din Herson”.

Nu este prima dată când forțele ruse au luat cu ele prada neobișnuită de război, potrivit Kievului: au furat deja mașini de spălat, mașini, dispozitive electronice sau chiar oasele lui Grigori Potemkin din mormântul său din Herson. Potemkin, o figură militară rusă din secolul al XVIII-lea, a anexat Crimeea, a fondat orașul, a guvernat ținuturile imperiale ale Rusiei din regiune și a creat Flota Mării Negre. El a fost, de asemenea, renumit ca iubitul și protejatul apropiat al împărătesei Ecaterina a II-a, care era cunoscută sub numele de Ecaterina cea Mare, relatează ziarul american. Administrația Herson, numită de Kremlin, a scos și sute de lucrări și icoane valoroase de la Muzeul de Artă al orașului, potrivit acuzațiilor făcute de personalul muzeului.

„Ei o numesc „evacuare”. În limba noastră este „jefuire”,se spune în postare. Lucrările au apărut ulterior în Muzeul Central din Tavrida din orașul Crimeea Simferopol. Poliția din Herson a anunțat o anchetă penală cu privire la furtul lucrărilor, deși se concentrează pe stabilizarea orașului recent reluat.

Poliția a mai raportat că forțele ruse au furat patru mașini oficiale ale unui centru medical, echipamente informatice ale spitalului, medicamente, mașini ale civililor, bărci și arme de vânătoare.

Oficialii ucraineni au acuzat Rusia că a jefuit sau a deteriorat sute de instituții culturale ucrainene în timpul războiului.

De asemenea, forțele ruse au minat clădiri și au aruncat în aer un turn de televiziune, turnuri de comunicații și poduri în centrul Hersonului, potrivit oficialilor ucraineni. Presa locală a raportat martori care au spus că i-au văzut pe ruși scoțând materiale de construcție, mobilier și aparate de uz casnic din Herson.

Alte stiri din Externe

Ultima oră