25 de talibani uciși în Afganistan: Harry șochează armata britanică... și se pune în pericol, scrie TF1Info.
Aceasta este una dintre dezvăluirile șocante ale autobiografiei sale, Spare, care va fi publicată pe 10 ianuarie. Într-unul dintre numeroasele extrase dezvăluite de presa anglo-saxonă în ultimele ore, aflăm că prințul Harry a ucis 25 de talibani în 2012, în timpul celei de-a doua misiuni în Afganistan, în provincia Helmand, în sud-vestul țării, în timp ce pilota un elicopter Apache.
Fiul lui Charles al III-lea explică că la întoarcerea sa în Camp Bastion, baza armatei britanice, a urmărit imaginile filmate de camera de la bordul aparatului. Datorită tehnologiei, „Aș putea întotdeauna să spun cu precizie câți combatanți inamici am ucis”, a spus el. "Așadar, numărul meu: 25. Nu este un număr care mi-a dat satisfacție. Dar nici nu este un număr care mi-a făcut rușine ."
„În căldură și ceață, nu m-am gândit la cei 25 de oameni ca la oameni. Am fost antrenat să nu-i văd așa”, mai spune Harry. „Nu poți ucide oameni dacă îi vezi ca pe oameni”, insistă el. Pentru el, „acestea au fost piese pe care a trebuit să le scot de pe tabla de șah. Băieții răi au fost eliminați”.
„Mi-am propus din prima zi să nu mă duc niciodată la culcare îndoindu-mă că am făcut ceea ce trebuie, că am împușcat talibani și numai talibani, fără civili în apropiere”, continuă Harry. „Am vrut să mă întorc întreg în Marea Britanie, dar cu atât mai mult am vrut să merg acasă cu conștiința intactă”.
Pentru britanici aceste dezvăluiri sunt greu de digerat pentru că Harry nu mărturisese niciodată că a ucis când era soldat. Dar mai ales pentru foștii săi camarazi de regiment, revoltați că dezvăluie fapte de arme despre care ei preferă să nu vorbească. Pentru colonelul Richard Kemp, intervievat de canalul Skynews, „este o trădare a colegilor care au servit cu el ”.
„El sugerează că armata britanică îi antrenează pe oameni ca el să nu vadă inamicii ca pe ființe umane, ceea ce este foarte departe de adevăr”, insistă soldatul, foarte supărat împotriva fiului mai mic al lui Charles al III-lea. „ În general, armata este foarte atentă să facă diferența între civilii nevinovați și combatanții de pe câmpul de luptă”.
Pentru colonelul Kemp, cuvintele prințului Harry sunt lipsite de respect pentru camarazii săi... dar și periculoase pentru el însuși.
"Vorbind astfel, și-a slăbit securitatea personală. S-a împușcat singur în picior", regretă el. Un avertisment care se referă la conflictul dintre Ducele de Sussex cu privire la securitatea sa, de când a părăsit monarhia în 2020 în urma celebrului Megxit.
Harry și-a pierdut într-adevăr protecția publică, finanțată de contribuabilii britanici. O decizie pe care a contestat-o în mod regulat, argumentând că a fost esențială când se întoarce în Marea Britanie, pentru înmormântarea Elisabetei a II-a de exemplu. Presa menționează adesea riscul inerent celor două misiuni de luptă din Afganistan. Un pericol care ar putea crește acum dezvăluind că el a ucis oameni acolo.
Nume de cod: Harry Wales
Declarațiile prințului Harry sunt cu atât mai surprinzătoare cu cât, în Marea Britanie, serviciul său în armată a fost unul dintre puținele puncte pozitive din CV-ul său controversat. După ce a fost antrenat la Academia Militară Regală din Sandhurst din mai 2005 până în aprilie 2006, el urma să zboare în Afganistan în mai 2007, dar plecarea sa a fost amânată, autoritățile militare temându-se că va fi capturat.
La sfârșitul anului, a fost trimis în cele din urmă în provincia Helmand sub numele fals de Harry Wales, ceea ce i-a adus porecla de „căpitan Wales”. Însă atunci când un site american i-a dezvăluit prezența în februarie 2008, Ministerul britanic al Apărării a decis să-i organizeze repatrierea, după doar zece săptămâni pe teren. După antrenament în pilotarea elicopterelor, se va întoarce acolo pentru douăzeci de săptămâni, din 2012 până în 2013.
Dacă la vremea respectivă unii ar fi suspectat un capriciu de prinț, Harry a insistat întotdeauna asupra atașamentului său față de armată. El a fost, de asemenea, primul membru al familiei regale care a servit sub steag de la Prințul Andrew. În 2014, a fost în spatele creării Jocurilor Invictus, o competiție sportivă pentru veterani și răniți de război, inspirată de o inițiativă pe care a descoperit-o în Statele Unite.
În anul următor, a demisionat din armată, invocând amenințări la adresa siguranței sale. Dar această plecare nu pune capăt îndatoririlor sale oficiale, deoarece în 2017 i-a succedat prințului Philip în grad de Căpitan General al Royal Marines, funcție pe care a părăsit-o în martie 2020 în urma Megxit-ului. Oficial, a demisionat. Dar ar fi de fapt o decizie a bunicii sale, decizie pe care nu a digerat-o niciodată.